Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Test D40X - koniec szumofobii Olka

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Test D40X - koniec szumofobii Olka

Depreview
    D40X review
    pokazało test D40X i przy okazji porównało szumy D40X 400D i E410, no i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczony. Dpreview zrobiło dobra reklamę olka. Wychodzi na to że już Olek wcale nie jest gorszy niż Canon czy Nikon w tym temacie, ba nawet ma lekką przewagę. Nie wiem tylko czemu u olka napisali, że Olkowe ISO1600 to ekwiwalent ISO 1250. W każdym bądź razie EOS 400D nie już żadnej przewagi nad E410, raczej jest odwrotnie
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Ja tam w ogóle nie wiem o co ludziom chodzi z tymi szumami . Mój Olek nie szumi .

A tak na serio - to dobrze, że skończy się biadolenie na szumy.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Dobrą cechą jest też to że w tych nowych olkach szum jest jakby bardziej monochromatyczny i przez to łatwiej go usunąć i mniej go widać
    /*...................*/

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    A ja mam juz dosyc dyskusji Nikonowych na forum Olympusa. Najpierw uzytkownik Sylwek wyskakiwal w co drugim poscie z Nikonami a teraz to. Ludzie dajcie spokoj! Jak ktos jest fanatykiem to nawet po tym tescie bedzie twierdzil, ze cos szumi! Jak ktos jest szumofobem to nadal bedzie tkwil w swoim swiecie i przegladal cropy 1:1 i doszukiwal sie ziarna.
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein
    "Wojna to pokój. Wolność to niewola. Ignorancja to siła." - G. Orwell

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    nie ma co się podniecać. To forum Olympusa i jeśli porównania zawierają sprzęt Olka to choćby to był znienawidzony Nikon czy Canon to jest to miejsce na dyskusje.
    Szum był i jest do dziś problemem Olympusa, zmienił to trochę E-330 a teraz ma być jeszcze lepiej. W pewnym typie fotografii szum jest bez znaczenia, nawet fajnie jak wychodzi. Ale chyba nikt nie lubi oglądać fotek typu glamour z buźkami pełnymi ziarna? Ja też nie lubię mieć maszyny na odbitce 30x45 z błękitem nieba zasyfionym szumem a taki jest już z ISO 400 w E-1. Fajnie że to się zmienia. Najwyższa pora.
    Właściwie jeśli obrazy z E-510 będą takie jak z 410 ( gładkie i ostre ) to dodając IS i 10mln piks ja już jestem w pełni szczęśliwy.
    No dobra...ciekawe jak ze zrzutem na kartę po serii fotek, seria mogłaby być większa i więcej pól AF ale to już naprawdę "pierdoły"

Naprawdę widać poprawę w naszej stajni

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    hehehe, może nie szumi, ale detale też ładnie znikają w wysokich iso.

Zainteresowało mnie coś innego. Zerknijcie na wykres dynamiki. Nie wiem czy można się opierać na tych wynikach, bo DP odesłał E-410 do fabryki, tak samo zresztą jak dcresource. Mam nadzieję, ze piłka jest po stronie fabryki i poprawią puszki bo inaczej, to wniosek będzie jeden: nowe matryce w Olkach, począwszy od e-330, mają mniejszą dynamikę niż konkurencja.

Zibi ten ekwiwalent iso oznacza, że wg. DP, e-410 kończy się na iso 1250.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Tak ,ale doczytałeś że odesłali do fabryki. To wróży raczej to że to poprawią. natomiast co do detali to w D40X też znikają i chyba więcej. Jeśli poziom redukcji szumów będzie regulowany to będzie dobrze. Będzie można sobie samemu dobrać pasujący poziom. Jak dla mnie to wystarczy. A u Canona tez znikają detale. Najważniejsze, że nie będą mogli gadać że gorsze zdjęcia bo matryca mniejsza. Olek zadał kłam największej demagogii, ze 4/3 jest do bani, bo ma mniejszą matrycę
    /*...................*/

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    W przytoczonym teście Dpreview nie da się ukryć, że w przypadku Olka, utrata detaii przy ISO 1600 jest tragiczna. Nie zrozumcie mnie źle - nie zamierzam trolować. Po prostu wystarczy spojrzeć na to, co dzieje się z koroną - zwłaszcza z owymi "nitami". Jak dla mnie jest to po prostu brutalna ingerencja softu w obraz. Nazbyt brutalna. Osobiście wolę większe ziarno wraz ze szczegółami, niż tego typu rozmydlenie.
    W jakimś teście (Fotopolis?) napisane było, że można owo wygładzanie wyłączyć. Mam taką nadzieję i podejrzewam, że bez tego obraz będzie lepszy.
    Co się zaś tyczy zmniejszenia się szumów w puszkach. Nie zapominajmy o jednym. Poprzednie modele szumiały ze względy na matrycę Kodaka. Podejrzewam, że gdyby Oleksy wkładał do swoich puszek matryce Sony, tak jak Nikon czy Pentax, to różnica w zaszumieniu nie byłaby zbytnio widoczna.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    W przytoczonym teście Dpreview nie da się ukryć, że w przypadku Olka, utrata detaii przy ISO 1600 jest tragiczna. Nie zrozumcie mnie źle - nie zamierzam trolować. Po prostu wystarczy spojrzeć na to, co dzieje się z koroną - zwłaszcza z owymi "nitami". Jak dla mnie jest to po prostu brutalna ingerencja softu w obraz. Nazbyt brutalna. Osobiście wolę większe ziarno wraz ze szczegółami, niż tego typu rozmydlenie.
    W jakimś teście (Fotopolis?) napisane było, że można owo wygładzanie wyłączyć. Mam taką nadzieję i podejrzewam, że bez tego obraz będzie lepszy.
    Jest niezmiernie lepszy...

http://www.cameralabs.com/reviews/Ol...or_noise.shtml

na dole.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Z jednej strony serce rośnie, że coś Olek robi z szumami (choć przy pełnym odszumianiu jest fatalnie z ostrością). Z drugiej strony pewien niesmak pozostaje - że odszumianie musi wykonywać aparat software'owo, a nie odbywa się ta eliminacja na drodze elektroniki/matrycy.