a po co?
Inna odległość od matrycy to i tak "dystans" trzeba przykręcić -więc po co ten sam bagnet (średnica?)
a po co?
Inna odległość od matrycy to i tak "dystans" trzeba przykręcić -więc po co ten sam bagnet (średnica?)
Tak, ale obecnie sama w sobie nie daje nic - tzn w takiej formie jak chce pentax.
Rozmiar. Rozmiar. Rozmiar. TO jest naprawdę wymierna cecha. Bezlusterkowce mają bagnet 4/3 przez przejściówkę - nie tracisz nic, a zawsze możesz odpiać i podpiać małe szkła z micro.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Grizz,Pentax w takiej formie,daje więcej,niż dał Olympus...zostawił użytkowników 4/3 z reką w nocniku.
Jak zostawił? Jaką widzisz różnicę? W olku masz przejsciówkę i możesz spokojnie podpinać RÓWNIEŻ duże szkła. W pentaxie przejściówki nie masz i możesz podpiąć TYLKO duże szkła. Problemem jest tylko i wyłacznie sprawne działanie AF - ale tu nie ma co jeszcze porównywać.
(Oczywiście pisze w kontekście k-01 - nie reszty systemu, bo o niej nie wiadomo nic... czyli tak jak w olku)
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Fajnie by było czasem podpiąć moje szkiełka do jakiegoś mniejszego aparatu - nawet do takiego brzydala
Ciekaw też jestem czy producent nie przewiduje wypuszczenia kilku nowych obiektywów, może pokaże coś szerokiego w dobrej cenie...
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Na dzień dzisiejszy tak naprawdę nie wiemy, co się w tym aparacie kryje. Może dzięki wyrzuceniu lustra otrzymamy 18 fps? Nieosiągalne w wypadku ruchomego lustra. Może po prostu dzięki wyrzuceniu lustra, pryzmatu i całej mechaniki k-01 będzie odczuwalnie tańszy? A może mniej zawodny i tym samym dawana gwarancja będzie wynosić nie 24 lub 36 miesięcy, ale standardowo 48?
Nie wiem, i nie wiesz ty. Dlatego unikałbym wydawania takich kategorycznych sądów.
Ten aparacik jest nieodrodnym dziecięciem Pentaksa. Będzie więc paskudnawy, ale na pewno oryginalny. Ja się na niego cieszę, bo bez żadnych kombinacji będzie można do niego podpinać moją szklarenkę.
---------- Post dodany o 21:05 ---------- Poprzedni post był o 21:04 ----------
Mają wyjść trzy nowe szkła. Jedno z nich wygląda na modyfikację (klon?) DA 40/2.8.
---------- Post dodany o 21:09 ---------- Poprzedni post był o 21:05 ----------
No nie żartujmy. Taki DA 40, DA 70, DA 21 to niby duże szkła?Gabarytami i wagą są bardzo podobne do ZD 17/2.8. Taki DA 40 jest nawet mniejszy od tego Olympusa. A śliczne skądinąd ZD 12/2.0 oraz ZD 45/1.8 to przy tej wspomnianej trójce naleśników mogą robić za małżeństwo gigantów...
Ostatnio edytowane przez Benek ; 25.01.12 o 22:23
Pomijając cene naleśników... cały czas zostaje Ci grubość puchy, której nei przeskoczysz.
MZ sztuka dla sztuki. Ale to pentaxFirma, której marketing i działania są nieobliczlne. Dobrze, że przynajmniej sprzęt solidny robią
![]()
Pewnie w tym modelu,przeskoczą grubość puchy...in plus.Jeszcze raz!Grizz,brak jakich kolwiek przejściówek w systemie Pentaxa...to zaleta
.
Ostatnio edytowane przez Adamss68 ; 26.01.12 o 10:37