Dobra dluzsza chwile po deszczu nad dolina zawisla mgielka. Zachodzace slonce ozywilo spokoj. Anna
Dobra dluzsza chwile po deszczu nad dolina zawisla mgielka. Zachodzace slonce ozywilo spokoj. Anna
AK,
Całkiem nastrojowa fotka. Ma pierwszy plan robiący głębię, przecięty linią płotu, i kępą drzew, co robi kompozycję (może zbyt natarczywą linią odciągającą uwagę, ale jednak). Dasze plany, to kościół ze strzelistą wieżą i ginący we mgle krajobraz z zabudową.
Fotki z mgłą wymagają dużego kontrastu. Tutaj ta mgła jest niezdecydowana, to raczej mgiełka i jest dostatecznie przeźroczysta, aby wydobyć dalsze plany, a jednocześnie zbyt zakrywająca je, dająca niezdecydowany obraz.
Wspaniałe światło nadaje krajobrazowi tajemniczość.
Doceniam podjęcie tematu i wynik.
Pzdr, TJ
Tadeusz, przycielam nieco, byc moze teraz plocik bedzie mniej razacy. Anna
PS.Dziekuje za ocene.
2.
AK,
Lepiej - góra z niewyraźnymi szczegółami też została przycięta, co odciąża wzrok i przenosi ciężar całej kompozycji w kierunku kościoła.
Pzdr, TJ
Spróbowałbym może przyciemnić nieco ten płot, za bardzo się błyszczy.
Piekna okolica, fajna panoramke mozna tam zrobic, ach ta tasma na ogrodzeniu.
Pozdrawiam
Adam Gandziarowski
Dziekuje za komentarze.
Czy kazdy z Was boryka sie z problemem ustalenia odpowiedniego obrazu w notebooku? Nie bardzo wyczuwam czy fotka jest za jasna czy za ciemna. Koszmar. Dzialam na wyczucie, ktore chyba okazalo sie bledne. Anna
bardzie jednak podoba mi sie pierwsze dlatego, że jest bardziej przestrzenne i zdodne z tytułem zdjęcia. Rada TJ pozwoliła na lepsze kadrowanie gdzie głównym motywem jest bryła kościoła i na niej głównie spoczywa wzrok przenosząc się dalej w mgielne opary. Kwestia gustu i wyrobienia którego ciagle się ucze i dalej nie jestem pewien czy dobrze. Kwestia płotu który faktycznie psuje obrazek a poważnie zastanowiłbym się nad jego usunięciem tym bardziej, że nie stanowi on stałego elementu okolicy tylko jest doraźnie ogrodzony jak dobrze widze taśmą. Pozdrawiam.
Moim zdaniem bomba - jest tu i perspektywa powietrzna, którą uwielbiam ;-), dzięki niej krajobraz wygląda trójwymiarowo, i ładne, naturalne (ale cyfrowe ;-) kolory, jest i zgrabna i elegancka kompozycja. Bardzo mi się podoba.Zamieszczone przez Anna Kowalska
Aniu, jeżeli masz lapsa z CrystalBrite, Glare czy jakkolwiek się to handlowo nazywa - a mianowicie powłoka odbijająca światło - ciężko będzie dobrać kontrast... Matowe LCD są pod tym względem lepsze.Zamieszczone przez Anna Kowalska
Co masz za sprzęt, może będę mógł dobrać jakieś parametry?
PS: zdjęcia ładne![]()
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.