Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Unboxing Panasonic Leica DG 25/1.4 (nareszcie!)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Odp: Unboxing Panasonic Leica DG 25/1.4 (nareszcie!)

Dla mnie jedyną wadą w pewnych sytuacjach jest spora winieta na otwartej przysłonie (wg optycznych jakieś 1,5EV różnicy pomiędzy środkiem a narożnikami). Oczywiście ma to znaczenie tylko w niektórych sytuacjach ale ostry jest od pełnej dziury i daje przyjemny obrazek.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    jednak nie zapominaj o upierdliwym dzwieku motorka 20/1.7 podczas filmikow i zauwazalnie wolniejszym AF.
    No właśnie nigdy nie pamiętam że mam filmowanie w PENie, jakoś tak mnie ten ficzer nie pociąga A co do wolnego AF, do sportu 20-tka nie jest
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Awatar ebelbeb
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Dla mnie jedyną wadą w pewnych sytuacjach jest spora winieta na otwartej przysłonie (wg optycznych jakieś 1,5EV różnicy pomiędzy środkiem a narożnikami). Oczywiście ma to znaczenie tylko w niektórych sytuacjach ale ostry jest od pełnej dziury i daje przyjemny obrazek.
    Łatwo ją skorygować (np. w Capture One Express). Oczywiście, że lepiej by było, gdyby jej nie było. Ale da się z tym żyć.
    Olympus E-500
    Pentakusubusu collector. Waidodayo! http://www.flickr.com/photos/ebelbeb/

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    To teraz pytanie co lepsze: 20/1,7 czy 25/1,4
    Co kupić panie.... co kupić ?
    Ja bym się nie zastanawiał i brał 20/1.7. Ma prawie same zalety i jest malutki. Ogniskowa 20mm bardzo mi pasuje. No i cena 1200 (wczoraj na naszej giełdzie) - 1300zł (dziś na Allegro).

Ta winieta jest słodka, daje od strzała bardzo klimatyczne zdjęcia. Ona zwykle fajnie koresponduje ze zdjęciami w kiepskim świetle, kiedy to sie używa pełnej dziury. Jak nie pasuje i trzeba równy obrazek od brzegu do brzegu to można przymknąć do f4 - np. przy krajobrazie kiedy i tak się przymyka. Nieco głośny i wolny AF skutecznie rekompensuje obrazek z tego szkła. I jeszcze jedna realna wada - przy fotografowaniu np. ulicy z latarniami w nocy otwartym obiektywem - fajnie nie jest, nie wiem czy bardziej koma dokucza czy odblaski, posiadacze pewnie znają efekt...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Ta winieta jest słodka, daje od strzała bardzo klimatyczne zdjęcia. Ona zwykle fajnie koresponduje ze zdjęciami w kiepskim świetle, kiedy to sie używa pełnej dziury. Jak nie pasuje i trzeba równy obrazek od brzegu do brzegu to można przymknąć do f4 - np. przy krajobrazie kiedy i tak się przymyka. Nieco głośny i wolny AF skutecznie rekompensuje obrazek z tego szkła. I jeszcze jedna realna wada - przy fotografowaniu np. ulicy z latarniami w nocy otwartym obiektywem - fajnie nie jest, nie wiem czy bardziej koma dokucza czy odblaski, posiadacze pewnie znają efekt...
    Sprawdziłem na optycznych i Panasonic Leica na 1,4 ma jeszcze większą winietę. Napisałem: "w pewnych sytuacjach". Na zdjęciu postaci na tle np. ściany rzuca się w oczy, w większości sytuacji nie ma to znaczenia. Potwierdzam, są odblaski od silnych źródeł światła, ale za to przy ISO 800 można chodzić w nocy po mieście i fotografować

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

za to przy ISO 800 można chodzić w nocy po mieście i fotografować
    Z eplem pierwszym spokojnie trzymam 1/10s mając ciągle rzeźniczo ostre zdjęcia. To jest piękne w tym szkle, rzadko trzeba wchodzić na tak wysokie czułości jak 800 ISO... OK, ale to wątek o PanaLeice jest.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Dlaczego ? - ja chcieć nówkę

Jak "znasz" historie kupowanego egzemplarza to roznica w cenie pomiedzy nowka a uzywka mozna przeznaczyc na kolejne szkielko, np. Sams fisza albo 45/1.8.

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    No właśnie nigdy nie pamiętam że mam filmowanie w PENie, jakoś tak mnie ten ficzer nie pociąga A co do wolnego AF, do sportu 20-tka nie jest
    W PENie - OK rozumiem, sport sportem, ale gdzies czytalem, ze przed f/4 na krawedziach wygrywa... nalesnik.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Ja bym się nie zastanawiał i brał 20/1.7. Ma prawie same zalety i jest malutki. Ogniskowa 20mm bardzo mi pasuje. No i cena 1200 (wczoraj na naszej giełdzie) - 1300zł (dziś na Allegro).
    Czyli decyzja podjęta, ale chwilkę muszę poczekać, gdyż dziś właśnie zakupiłem duże ZD 50. No ze wstydem przyznaję, że jeszcze nie miałem
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Jak "znasz" historie kupowanego egzemplarza to roznica w cenie pomiedzy nowka a uzywka mozna przeznaczyc na kolejne szkielko, np. Sams fisza albo 45/1.8.
    45 mam, jak już to 9-18. Ale na to "różnica" nie starczy
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||