Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Sigma 150mm macro

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Sigma 150mm macro

Witajcie, mam krótkie pytanie dotyczące tytułowego obiektywu. Noszę się z zakupem szkła do fotografii makro. Aktualnie dysponuję Zuiko Digital 35mm ale szukam czegoś o większej ogniskowej. Posiadane szkiełko nie jest złe i przynosi sporo frajdy, ale chcąc uchwycić robala muszę go praktycznie zakryć szkiełkiem. Pomyślałem o Sigmie 150. Czy ktoś z Was posiada to szkło i może polecić jego zakup, ew podać coś alternatywnego. Ostatnio widziałem ofertę 2400 zł za nowy egzemplarz. Warto? Serdecznie pozdrawiam i z góry dzięki za radę.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: Sigma 150mm macro

Dla tego szkla w olympusie nie ma alternatywy (zreszta gdzie indziej tez wymiata to szklo).
    Poszukaj bo bylo kilka tematow o nim.

Moje zdanie jest takie, co bys nie robil od czego bys nie zaczynal to zabawe z makro i tak konczysz na S150

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Moje zdanie jest takie, co bys nie robil od czego bys nie zaczynal to zabawe z makro i tak konczysz na S150
    albo na 105mm jak ja - lżejsze, mniejsze, z wysuwającą się przednią soczewką przy ostrzeniu, wolniejsze i tańsze.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Polecam. Jest świetne nie tylko do makro.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar winnetou
    Mieszka w
    Jasło/Rzeszów/ex-3city
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Takie niedoścignione marzenie...
    W każdym razie miałem okazję pomacać dzięki Bodzipowi i szkiełko jest miód malinka.
    LRU: #472938 | XMPP winnetou@jabster.pl
    Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting
    E-30 + kilka gratów, brak talentu i światłowstręt

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

No właśnie jedyny minus to cena, ale chyba powoli zacznę odkładać co miesiąc jakąś sumkę Muszę Wam powiedzieć, że strasznie się napaliłem. Zima jeszcze w pełni ale zanim się obejrzymy zaczną pojawiać się wszelakiego rodzaju owady Nyny, rozumiem, że Ty się tym szkłem bawisz na co dzień?
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

śledzę allegro od mniej więcej 1 roku w kwestii obiektywów 4/3 - sigme 150 można wyrwać w przedziale (1900-2300)zł - potrzeba na to odrobiny wyczekiwania na stosowną okazje - tyle że może rzeczywiście lepsza była by nówka - różnica w cenie nie poraża (100zł-500zł) a przynajmniej jest gwarancja. Sigma 105 - będzie za 1000zł (w sumie pojawia się dość rzadko).
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

z nówka moze być cięzko , S150dla 4/3 nie jest juz produkowany
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

A to stara S150/2,8 jest jeszcze dostępna w sklepach? Sprawdziłem w internetowym sklepie Sigmy, nawet tam nie ma tego szkła z mocowaniem 4/3. Obawiam się, że pozostaje jednak używany z Allegro, bo w nowej wersji ten obiektyw kosztuje ponad 4 tysiące złotych.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    A to stara S150/2,8 jest jeszcze dostępna w sklepach? Sprawdziłem w internetowym sklepie Sigmy, nawet tam nie ma tego szkła z mocowaniem 4/3. Obawiam się, że pozostaje jednak używany z Allegro, bo w nowej wersji ten obiektyw kosztuje ponad 4 tysiące złotych.
    Odkupiłem jesienią ich 150/2,8 z Poznańskiej wypożyczalni, tak więc za chwilę także nie będzie również gdzie pożyczyć. Robili wysprzedaż, dali rok gwarancji.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 18.01.12 o 09:39
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Uprawnienia umieszczania postów