Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: matówka a diody

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam Kolegów!
    Dzięki za odpowiedxi! Zawsze jest dobrze czegoś się dowiedzieć więcej. Co do pytania odnośnie dlaczego chcę wymienić - fakt wkurza mnie ryska ani duża ani mała, ale wkurza - z drugiej strony pstrykałem dzisiaj foty przy ładnej pogodzie i zupełnie o rysce zapomniałem . Myśłałem, że normalnie gdzieś można kupić standarto matówkę, sobie to wymienić i po sprawie - jednak nie, kupno standartowej graniczy z cudem . Co do wymiany -
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	untitled_1_134.jpg
Wyświetleń:	70
Rozmiar:	68,1 KB
ID:	1572  
    E500 + drobiazgi

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wyciągałem ją już 2 razy - zboczenie ???. ale w końcu chyba to oleje.... no chhyba, że kupię nową bez ryski Pozdrawiam!
    E500 + drobiazgi

| OlyJedi Awatar rrrradek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mareklux
    Wyciągałem ją już 2 razy - zboczenie ???. ale w końcu chyba to oleje.... no chhyba, że kupię nową bez ryski Pozdrawiam!
    wyciagałeś ją już 2 razy? i co wszystko ok. łatwa sprawa? jak masz patent to może kiedyś się do ciebie zwrócę jak mnie moja będzie wkurzać.
    pozdr.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

matówka

Ta fotka , którą dołączyłem dużo wyjaśnia - trzeba tylko bardzo uważąć by .... nie narobić sobie rysek - ta moja właśnie tak powstał gdy pierwszy raz "na dziko i szybko" usuwałem paprochy
    E500 + drobiazgi

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Na matówce z klinem nie widać diód, no widać jakieś takie "coś", co z potwierdzeniem użycia konkretnego pola AF trudno porównywać. Diody ustawienia AF (czerwone) świecą na wyfrezowane znaczniki pól AF w oryginalnej matówce, światło się tam inaczej załamuje i dlatego pola świecą. W matówce z klinem tych wyfrezowanych znaczków brak, brak też wyraźnego potwierdzenia. Zielona dioda sygnalizująca poprawne ustawienie ostrości jest widoczna po prawej stronie matówki i jej ten problem nie dotyczy.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Radio Erewań jak rozumiem piszesz o E-300 albo E-330 bo w E-500 te frezy znajdują się na szybce za matówką (jak pisałem - są widoczne nawet po wyciągnięciu matówki)

Co zaś do samej matówki - Mareklux - jeśli masz jakiegoś znajomego optyka i starego Zenita na zbyciu, to optyk zwyczajnie dotnie Tobie zenitową matówkę do rozmiaru i voila. Poradziłem takie rozwiązanie Baartek'owi i sprawdziło się doskonale. Ponieważ walał mu się gdzieś stary Zenit, to cała operacja kosztowała go okrągłą sumkę - 0PLN

Co do używania matówki z klinem i otaczającym klin mikrorastrem, to na obiektach o bardziej skomplikowanej strukturze (nie posiadających silnie zdefiniowanych prostych linii) - łatwiej ostrzy się na mikrorastrze (po prostu staje się on przezroczysty i "gładki" jak mamy dobrze ustawioną ostrość). Gdzieś kiedyś widziałem taką matówkę w Zenicie, która miała wyłącznie koło z mikrorastra bez klina - na tym mogłoby się bardzo fajnie ostrzyć.

A i jeszcze jedna sprawa - tak jak pisał Mareklux z wyciąganiem matówki się nie spieszcie, bo łatwo ją zarysować przy chwili nieuwagi .
    Pozdrawiam,
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey
    Radio Erewań jak rozumiem piszesz o E-300 albo E-330 bo w E-500 te frezy znajdują się na szybce za matówką (jak pisałem - są widoczne nawet po wyciągnięciu matówki)
    A możesz przeczytać pytanie autora wątku?

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

matówki cd.

Rozmawiamy ciągle o matówkach z klinem - a czy udało się kiedyś , gdzieś komuś kupić oryginalną matówkę do olka E-300? Możę ktoś ma korpusik na części??
    Pozdrowionka
    E500 + drobiazgi

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

matówki cd.

Mam zamówiona nową matówkę standartową, ale trzeba podobno długo czekać. Zobaczymy jak dostanę to napiszę za ile i jak jest. Pozdr. Marek
    E500 + drobiazgi