Strona 69 z 145 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 1449

Wątek: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Cytat Zamieszczone przez Tobik Zobacz posta
    Janko owszem, ale generalizujesz. Kwestia tyczy się matryc obecnych 16 mpix matryc Panasonika i tych którejś tam poprzedniej generacji czyli 12mpix. Więc gdybyś był uprzejmy dorzucić ich porównanie do swojego przykładu i do nich się odnosić to byłbym wdzięczny.
    Przecież mówię, że to jest właściwość ogólna, lecz konkretne przypadki mogą dać wynik wręcz odwrotny. Zestawiając np. matrycę Canona 7D i tę ośmioletnią chyba, z 300D, okaże się, że nawet po resajzie tych 18Mpx do 6 nadal dynamice będzie brakować nieco.

Chcę tylko zwrócić uwagę, że bezmyślne narzekanie na wzrost rozdzielczości bez sprawdzenia konkretów jest niemądre.

A matryce panasa (16mpx) i olka z penów są dość podobne i mniej więcej takie jak w produkowanych od trzech lat canonach apsc. Przy niskim iso, bo przy wysokich duży wpływ ma ich obsługa programowa.

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Chcę tylko zwrócić uwagę, że bezmyślne narzekanie na wzrost rozdzielczości bez sprawdzenia konkretów jest niemądre.
    No wiesz co, poczułem się dotknięty. A tak na serio skoro DR nie zależy od gęstości matrycy to od czego? Struktury budowy samego przetwornika, jego oprogramowania?
    Ostatnio edytowane przez Tobik ; 30.01.12 o 20:23

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Od pola powierzchni piksela i technologii produkcji matrycy...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tobik Zobacz posta
    A tak na serio skoro DR nie zależy od gęstości matrycy to od czego? Struktury budowy samego przetwornika?
    Od tuzina różnych czynników, a już na pewno także od elektroniki interpretującej sygnał (i fizycznie, i programowo). Trzeba rozważać zawsze konkretne przypadki. Przy czym tu wspomniany wzrost dynamiki wskutek zmniejszania rozdzielczości oryginału następuje praktycznie zawsze, ale może się okazać, że ''te plusy nie dają rady innym minusom''.
    Nie wszystko da się policzyć i przewidzieć. Jeden powie ''szumi do pupy'', drugi ''jakie ładne analogowe ziarno'' - i już po konkretach.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Się nie martw -kto ma zrozumieć ten zrozumiał.
    Nie jestem wykładowcą i nie przemawiam do bogu ducha winnych studentów.
    Nikogo nie zmuszam by przyjął mój tok rozumowania jako swój (typowe dla belfra)

Wyjątki -coraz więcej wyjątków.
    no to o co kaman>?
    Siedzisz i pykasz fotki z okna w pochmurny dzień.
    I piszesz tu wykład o zaletach zwiększania ilości megapixeli.
    A potem obrażasz się jak Ci ktoś (Mła) zarzuci generalizowanie?
    To generalizowanie wynika z fałszywych założeń.
    Porównujesz matryce które dzieli odstęp technologiczny i sposób implementacji. Teraz odchodzi się od AA, a procesory kilkurdzeniowe się grzeją od obrabiania w locie tej kaszany którą rejestruje matryca (czysty RAW to mit minionej epoki). Nie bez znaczenia jest też postęp w rozwoju matryc (czystość krzemu i proces technologiczny).
    W tym samym procesie i tak samo wytwarzane matryce wyposarzone w to samo oprogramowanie będą>
    1. bardziej wysokorozdzielcze
    2. ich DR będzie odwrotnie proporcjonalny do gęstości matrycy
    +bonus taki jak wzrost CA czy innych różnic w jednorodności obrazu > centrum-krańce kadru

Wniosek> Panasonic wdraża wciąż projekty skupiające się na pkt.1, olewając 2.
    Doświadczenie mówi że punkt 1 będzie realizowany kosztem 2 -dokładnie jak dotychczas.
    Miałem i używałem 7,5Mpix matrycę Panasonica i mam porównanie do dzisiejszej 12Mpix. Wnioski wyciągam sam > tak już mam.

Matryca G3 nie jest tym czymś co byłoby POŻĄDANE dla fotografa zajmującego się czymś innym niż eksperymentami z wyostrzaniem scenki z kamienicami w pochmurny dzień. A dla kogoś kto czeka na KROK OLYMPUSA WE WŁAŚCIWYM KIERUNKU -jest to NIEAKCEPTOWALNE.

dla mnie -a mówię tylko w moim imieniu

PS. Używam tylko RAWów by wykorzystać jak najwięcej z tego co zdołała zarejestrować matryca.
    Skoro rozdzielczość już od dawna przestała być problemem to chcę mieć zamiast ciągłego jej wzrostu -więcej detali w światłach -cieniach. Po cholerę mam zapisywać rawy o 3x większej wielkości (szum to też informacja) by je potem zmniejszyć uzyskując mniejszy szum (niż się zarejestrował- a zarejestrował się niepotrzebnie) i dalej to samo G w cieniach i światłach>?
    WTF!?

po lewej 12 po prawej 16 megapikseli. Obie SONY -ta szesnaście NOWSZA, na tym samym obiektywie i tych samych warunkach.

Sory -że to nie kamienice

Dajcie mi ten link do samozbanowania bo chcę sobie zrobić urlop na czas premiery OM-D
    Nie chcę tworzyć złej atmosfery.
    Proszę...
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 30.01.12 o 20:47

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Się nie martw -kto ma zrozumieć ten zrozumiał.
    Nie jestem wykładowcą i nie przemawiam do bogu ducha winnych studentów.
    Nikogo nie zmuszam by przyjął mój tok rozumowania jako swój (typowe dla belfra)
    Ziew...
    Ależ masz uczulenie na mnie. Weź coś na to.
    Siedzisz i pykasz fotki z okna w pochmurny dzień.
    Tak, nigdy nie zrobiłem zdjęcia w niepochmurny dzień. Oczywiście o tym zdjęciu, na które także narzekałeś niedawno, już zdążyłeś zapomnieć
    http://as.elte-s.com/temp/helios.jpg
    Teraz będzie wpis, że nie ma słońca w kadrze
    I piszesz tu wykład o zaletach zwiększania ilości megapixeli. A potem obrażasz się jak Ci ktoś (Mła) zarzuci generalizowanie?
    Przede wszystkim sam sobie zarzucam generalizowanie. Otrzyj żółć, przeczytaj raz jeszcze: piszę, że to właściwość ogólna, która niekoniecznie możne zawsze dać takie wyniki.
    Matryca G3 nie jest tym czymś co byłoby POŻĄDANE dla fotografa zajmującego się czymś innym niż eksperymentami z wyostrzaniem scenki z kamienicami w pochmurny dzień.
    Jest taki jeden adres:
    http://as.elte-s.com/
    Znajdziesz tam około trzech tysięcy zdjęć, przy czym kamienice z okna występują bodajże raz.
    A dla kogoś kto czeka na KROK OLZMPUSA WE WŁAŚCIWYM KIERUNKU -jest to NIEAKCEPTOWALNE.
    I byłoby bardzo fajnie, gdybyś wyciągnął z tego wnioski i kupił sobie coś, co byś zaakceptował. A potem przeniósł się ze swoimi przemyśleniami do towarzystwa szczęśliwych z posiadania. Bo tu musisz bardzo cierpieć. Sprzęt do kitu, zdjęć się nie da robić i jeszcze jakieś głupki ślepe twierdzą, że jest inaczej...

Nie żal ci życia na takie dopieprzanie się do mnie co post?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Z megapikselami będzie tak, jak było z autofocusem, stabilizacją obrazu, LV, czyszczeniem matrycy, obrotowym ekranem i wieloma innymi rzeczami, o których dzisiaj wszyscy wiedzą, są fajne, chociaż lata trwało, zanim najbardziej zatwardziali konserwatyści przyjęli to do wiadomości.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

jezu.. czy ten watek jest o sile reputacji mninb i muzykanta...ziew..

poczytałem trochę o jezu on jest o tym .....a myslałem ze cos się dowiem..
    Ostatnio edytowane przez geo ; 30.01.12 o 20:55
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

darkelf
    Gość

Siedzę w takich dyskusjach już z 6 lat a nadal nie pojmuję jak mozna czerpać przyjemność z płakania jak komuś źle że producent aparatu się według niego myli i od czego zalezy DR od czego zalezą szumy od czego zalezy GO, przecież to jest żenujące już po tygodniu czytania, a ludzie latami się tak produkują.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Mimo wszystko mam nadzieję, że matryca będzie innej firmy niż Panasonic.
    Przekonamy się już niedługo
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA