Strona 45 z 145 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 1449

Wątek: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Cytat Zamieszczone przez Roberto73 Zobacz posta
    Z jednym się zgodzę z Janem_s , ceny obiektywów mikro sa poprostu odjechane. Nie rozumiem czemu np. taki 9-18 kosztuje w okolicach 2 tysięcy , to malutkie w dużym procencie plastikowe szkło.
    Ja też bym wolał dać pół z tego, albo i ćwierć, ale przecież większa wersja specjalnie tańsza nie była, innosystemowa konkurencja też. Niestety na wagę tego nie sprzedają i przełożenia malutkie > tańsze pewnie nie będzie. Każdy system trzeba kupować i analizować pod szkła, które się chce mieć. I m4/3 wcale źle nie wypada - ot. np. 45/1.8 ma cenę całkiem miłą. Tylko nie piszcie proszę, że canonowski 50/1.8 jest przez pół tańszy...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romeq Zobacz posta
    Witam
    Chyba pierwszy konkret do OM-D czy jak on się tam będzie nazywał.
    Adapter 43 na m43 uszczelniony. Czyżby jednak?
    Pozdrawiam. romeq
    Czyżby jednak, co? Nowa przejściówka z poprawioną obsługą obiektywów 4/3 ? Fajnie by było.

Ale ta przejściówka na zdjęciu to będący od dawna na rynku MMF-2. Dali zdjęcie jakie mieli.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    4. Nowoczesność rozwiązań - żenada. Trzy generacje potrzebował Olympus by wbudować lampę błyskową do swego flagowego PENa.
    a na marginesie, to ciekawe jakie cechy powodują że aparat można nazwać go nowoczesnym.
    Fascynujące Najpierw się zarzuca że coś jest żenująco nienowoczesne a potem samemu się zastanawia co też to jest ta nowoczesność. Duży szacunek.

a na marginesie E-PL2 czyli druga generacja też ma wbudowaną lampę.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Z jednym się zgodzę z Janem_s , ceny obiektywów mikro sa poprostu odjechane. Nie rozumiem czemu np. taki 9-18 kosztuje w okolicach 2 tysięcy , to malutkie w dużym procencie plastikowe szkło.
    Brak konkurencji.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    182
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    I m4/3 wcale źle nie wypada - ot. np. 45/1.8 ma cenę całkiem miłą. Tylko nie piszcie proszę, że canonowski 50/1.8 jest przez pół tańszy...
    No chyba nie sądzisz aby mogło kosztować jeszcze więcej , spójrz na cenę nowego nikona 50 1.8 .

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Czyżby jednak, co? Nowa przejściówka z poprawioną obsługą obiektywów 4/3 ? Fajnie by było.

Ale ta przejściówka na zdjęciu to będący od dawna na rynku MMF-2. Dali zdjęcie jakie mieli.
    Raczej wątpię. To pewnie stara dobra przejściówka z dodanymi uszczelnieniami i to wszystko.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

No chyba nie sądzisz aby mogło kosztować jeszcze więcej , spójrz na cenę nowego nikona 50 1.8 .
    Pewnie, że by mogło, wiem ile kosztuje ZD 50/2. Nikkora 50/1.8 za bardzo nie znam, ale canonowski odpowiednik owszem. Skwituję stwierdzeniem - pieniądze to nie wszystko...., czasem warto zobaczyć co się za nie dostaje.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    Przeczytałem. Również nie odbieraj tego jako osobistej wycieczki - ciekaw jestem, co napiszesz za jakiś czas na forum KKM po nabyciu, powiedzmy, NEX-5N z kompletem "wymarzonych", jasnych, tanich szkieł systemowych.

Pozdrawiam
    Między wierszami czytam insynuację jakobym był forumowym trolem. Trochę to odbieram jako osobistą wycieczkę ale spieszę z wyjaśnieniem. NA RAZIE nie przymierzam się do zmiany systemu, choć fakt, apetyt na dalsze zakupy osprzętu m4/3 trochę osłabł. Póki co, PEN działa wiec nie ma sensu go wyrzucać tylko dlatego, że w pewnych sytuacjach jest wyraźnie słabszy od apartów konkurencji. Z tego powodu nie zamierzam też się uaktywniać na innych forach bo po prostu mnie nie dotyczą.

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    @Jan_S nie wiem gdzie widzisz agresję...
    Wybacz, ale poniższe sformułowania:

Systemy Ci się pomyliły. (...) jakieś odjechane wizje snujesz (...) Szaleństwo (...) jakie wchodzenie w system? Napkupiłeś 5 szkieł i 2 body i 3 lampy? (...)
    odbieram jako krytykę ad personam a nie dyskusję z poglądami. Mam prawo się mylić, jeśli jestem w błędzie to bardzo proszę o wskazanie rzeczowe tychże. W szczególności byłbym zainteresowany argumentami podpierającymi tezy że:

1. Ceny, zwłaszcza u Olympusa są bardzo przystępne,
    2. Ceny akcesoriów takoż
    3. Jakość matryc - wyprzedza rozwiązanie konkurencji a przynajmniej nie jest gorsza
    4. Puszki m4/3 są nośnikiem nowoczesności w sensie wbudowanych innowacyjnych funkcji których nie ma u konkurencji

Tak samo nie widzę, ze m4/3 coś przespało...

Sprzedaje się bardzo dobrze, sukcesywnie pojawiają się nowe szkła i to coraz ciekawsze i bardziej cieszące wymagających... ma najpełniejszą ofertę ssytemową, w kilku aspektach odstawia konkurencję na długi dystans (AF!)... Gdzie tu przespanie?
    Ale na bezlusterkowcach świat się nie kończy. Szybki AF? ok, ale za jaką cenę? Kiedyś na szkoleniu organizowanym przez Olympusa zapytałem o ceny to odpowiedź była jedna - jest drogo, bo mechanizmy AF obsługujące szybkie ostrzenie po kontraście są kosztowne. To zaś się przenosi na dostępność szkieł. Co z tego że oferta duża, skoro skompletowanie jakiegoś ambitniejszego zestawu dla m4/3 może okazać się droższe niż ekwiwalenty na FF?

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Szczyt techniki to może nie jest ale jego walory użytkowe, to, że do torby od lustrzanki i dwóch kitów wchodzą dwa korpusy mikro i 4 obiektywy a całość jest znacznie lżejsza od wspomnianego zestawu lustrzankowego jest dla mnie ogromną zaletą. (..)

Oczywiście również czekam na lepszą jakość na iso 1600 ale poza tym nie mam zastrzeżeń.
    Tu się z Panem zgodzę, poręczność zestawu jest tym co i u mnie zaważyło kiedyś na decyzji o sprzedaży lustrzanki Canona i przesiadkę na mikrusy. I takoż brakuje mi lepszego iso 1600, lepszej dynamiki...

Ale nie jestem Olympusomaniakiem. Widzę zalety i widzę też wady i widzę że świat idzie do przodu a w m4/3 postęp jakby mniejszy. Przecież nie będzie tak, że zawsze Sony będzie miał złe obiektywy. Pojawił się świetny Fuji. Pojawił się Canon taki, że choć bez wymiennego obiektywu, to gdybym dziś stał przed wyborem aparatu to na serio bym go rozważał.

Jeśli Olympus z Panasonikiem nie zaczną tego świata gonić, to ja niestety, ale gdy PEN odmówi posłuszeństwa, to przesiądę się do innego pociągu.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

a na marginesie, to ciekawe jakie cechy powodują że aparat można nazwać go nowoczesnym.

...
    No to może o konkretach?
    Masz podobno pena i 3 szkła, jak napisałeś - może zauważyłeś coś co nazywają przedostrzeniem ( nie pomyliłem? ), to jest przykład tej nowoczesności oszczędzającej czas w trakcie ostrzenia, przyglądałeś się małym obiektywom i ich sposobowi ostrzenia - te nowe szybkie dochodzą do punktu i staja, te starsze idą poza punkt i podostrzają cofając się. Tajemnica tkwi w oprogramowaniu , wadze obiektywu i nowych silniczkach krokowych. To są te niektóre przykłady nowoczesności w mikro43. A składane 9-18, masz coś podobnego w jakimś innym systemie?
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Dlatego sa stosunkowo tanie,bo to w sumie plasik i jakosc marna.Dla zastosowan amatorskich jakosc jednak w zupelnosci jest wystarczajaca.Cena tez stosunkowo nie jest wysoka.
    Wszystko w miare.