Strona 130 z 145 PierwszyPierwszy ... 3080120128129130131132140 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.291 do 1.300 z 1449

Wątek: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

| OlyJedi
    Mieszka w
    Miedzyrzecz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Olympus OM-D E-M5

Plotki dotyczące Olympusa w ostatnich dniach zostały zdominowane przez wycieki zdjęć modelu E-M5, czyli pierwszego przedstawiciela serii Olympus OM-D. W serwisie Photo Rumors pojawiła się także jego domniemana specyfikacja :
    • matryca 16 Mpix,
    • 5-osiowa stabilizacja obrazu,
    • zakres czułości ISO 200–25.600,
    • tryb zdjęć seryjnych do 4 kl/s,
    • czasy migawki 60–1/4000 s,
    • wizjer elektroniczny o rozdzielczości 1.44 mln punktów,
    • 3-calowy, dotykowy ekran OLED o rozdzielczości 610 tys. punktów,
    • brak wbudowanej lampy błyskowej,
    • maksymalny czas nagrywania wideo: 29 minut,
    • wymiary: 122×89×43 mm,
    • waga: 369 g (sam korpus).

Mówi się, że aparat ma zostać zaprezentowany wraz z obiektywami 75 mm f/1.8 i 60 mm f/2.8 Macro oraz kilkoma akcesoriami, które podobno są widoczne na tym zdjęciu. A wszystko to powinno odbyć się już w najbliższą środę.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Jak już sobie tak gdybamy, również o nowych szkłach - jestem ciekaw co w systemie u4/3 zaprezentuje Tamron.
    Porównując obiektywy Tamrona z konstrukcjami Canona, Nikona czy nawet Sigmy - to modele o tych samych parametrach (jasność, ogniskowa) są wyraźnie mniejsze.
    Jeśli ta tendencja się utrzyma, to jest szansa na obiektywy o niezłych parametrach, umiarkowanej cenie i niewielkich gabarytach - cecha w bezlusterkowym systemie mile widziana

Jd
    Gość

Jak dotąd Tamron nie zgrzeszył żadnym szkłem do m43 chociaz zrobił ukłon w strone Sony E (Tamron 18-200mm F/3.5-6.3 Di III VC ) mimo że system Sony E jest "młodszy" od m43.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Dajmy im czas - minął ledwie tydzień od ogłoszenia wejścia Tamrona do obozu u4/3
    Ale trochę mogli by się pośpieszyć

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Powoli ten wątek przypomina "Co nowego u Canona" na CB więc b. rzadko tu zaglądam, mam pytanko: ponieważ na 43R jest magiczna fotka (z moim następnym szkiełkiem) a wcześniej czytałem, że te szkiełka (75 i 60m) mają być doopiero wczesnym latem... więc jak to jest będzie można za 30-60 dni cieszyć się super portretówką "w programie" czy trzeba czekać do sierpnia?
    Czy gdzieś coś pisali o cenie, sorry nie mam czasu teraz by to wszystko czytać a specyfikacja szkiełka przyprawia o stan przedzawałowy
    Jakby co ja obstawiam tyle co ta nowa puszka czyli $1200. No i lampa miodzio
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Ciekawa teoria.
    Pomyślałem o tym kiedy jaad75 w opinii o stabilizacji wspomniał, że może być używana dla obiektywów manualnych.
    Zasada działania jest prosta: obiektyw relatywnie wolno zaczyna ustawiać ostrość matryca z racji że jest stabilizowana może poruszać się bardzo szybko do przodu i do tyłu sprawdzając kontrast, w pewnym momencie kontrast jest największy, obiektyw dostaje sygnał stop po czasie t, matryca wraca do położenia początkowego.

W takim systemie, obiektyw nie musi przechodzić przez punkt ostrości, żeby później do niego wrócić - wykonuje więc tylko jeden ruch, następstwami tego mogą być prostsze obiektywy - bez specjalnych szybko poruszających się grup soczewek, prostsze - czyli tańsze, albo jaśniejsze(większe soczewki, o większej masie). Stare obiektywy powinny również dostać kopa, bo nie muszą przechodzić przez punkt ostrości i potem do niego wracać.
    To czy istotnie zaimplementowano takie rozwiązanie będzie widać w zachowaniu wolnego obiektywu (20/1.7), oraz różnicy dla OM-D i GX-1 (obydwa mają tę samą matrycę z możliwością odczytu 60Hz), 75/1.8 wygląda na masywny to też może być dowodem.

Jest jeszcze jeden plus. na starcie ostrzenia najpierw matryca może się ruszyć, zdjąć dwa pomiary dla pozycji skrajnych, żeby poznać kierunek ostrzenia - obiektyw będzie wiedział w którą stronę powinien się kręcić tak jak w PDAF.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Ciekawie kombinujesz tylko czy inżynierowie Olympusa też tak kombinowali - pożyjemy zobaczymy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Skąd przekonanie, że łatwiej i szybciej jest poruszyć całą matrycą, niż jedną malutką soczewką w obiektywie?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Skąd przekonanie, że łatwiej i szybciej jest poruszyć całą matrycą, niż jedną malutką soczewką w obiektywie?
    Nie zawsze ta soczewka jest malutka, i, jak mi się wydaje, nie tylko jedną soczewką ustawia się ostrość, zostaje jeszcze obudowa soczewki i bezwładność silnika. Obiektywy jasne, czy tele nie mają tak małych soczewek, jak 14/2.4. A matryca, jeśli jest stabilizowana i tak musi się szybko poruszać.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

@ GrzegorzMaj

Pomysł ciekawy, ale chyba nierealny. Skok matrycy (kompensacja poruszenia) to chyba ułamki milimetra, skok soczewek w obiektywie to czasem nawet kilka centymetrów. Nie wydaje mi się rówież żeby tak małe ruchy matrycy mogły określić kierunek ostrzenia - różnice w kontraście na rozogniskowanym obiektywie będą chyba zbyt małe żeby elektronika to przetwożyła.

Z tego pomysłu to może tylko jakaś forma doostrzania będzie realna do wdrożenia