"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Nie w czasie naświetlania zdjęcia, tylko w odstępach między zdjęciami. Dlatego jest mniej klatek na sekundę, bo te odstępy muszą być dłuższe. Ale to tylko moje przypuszczenia.
---------- Post dodany o 23:22 ---------- Poprzedni post był o 23:21 ----------
E-30 i E-620 w jednym. W zależności od tego, ile gripów sobie doczepisz![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Całkiem możliwe że słuszne przypuszczeniaAle czy wtedy nie byłoby tak, że reklamowaliby go jako 9FPS MF i 4FPS AF? Czytając to na 43rumors:
odnoszę wrażenie że porównują ilośc FPS przy szybkim AF do normalnego, a nie AF vs MF. Ale to trochę grząski grunt..The camera has the fastest autofocus of all digital interchangeable market currently on market! (yeah even faster than a $5000 Nikon D4) It shoots 4fps or 9fps without that powerful AF in action.
Statystycznie rzecz biorąc ja i mój pies mamy po trzy nogi.
Moja galeria i fotoblog: http://jarekdziedzic.com/
Nigdy nie rozumiałem takich oczekiwań. Skąd się ma brać ta lepszość? Czy analogicznie E-30 miał o kilka EV lepszą matrycę niż E-5x0? A E-5 lepszą niż E-30? Zawsze przed premierą słyszę, że matryca ma w jakiś magiczny sposób uzyskac lepszość, ale skąd ona ma sie brać? A potem jest smutek, bo jedyne na co zwracają ludzie uwagę w recenzjach to testy szumów i dr i okazuje się, że lepszość nie nastąpiła. I jest "rozczarowanie" bo "oszukali".
Na rumorsach napisali:
"The 16.1 Megapixel E-M5 sensor is 0% less noisier then the previous 12 megapixel sensor from the Olympus E-P3."
czyżby "frojdowska" pomyłka?
---------- Post dodany o 08:59 ---------- Poprzedni post był o 08:56 ----------
Poprawili się na 40%![]()
Jakaś tam "lepszość" jest. Z opublikowanego wczoraj na optycznych testu wynika, że szumy NEX-ów i NX-ów w cale nie są niższe od matryc m4/3, choć te ostatnie odstają pod względem DR. I w tej tu chyba jest regres, skoro niektórzy twierdzą , że antyk G-1 jest nadal najlepszy pod tym względem. Oczywiście dla jakości fotografii nie ma to większego znaczenia. W końcu każda współczesna matryca 4/3 i tak bije na głowę to co można było osiągnąć z kliszy. Ważne, że nową serią OLY robi (prawdopodobnie) poważny ukłon w stronę ergonomii. Pod tym względem, w ramach m4/3, Panas był do tej pory samotnym liderem - reprezentując dobry poziom amatorskiej lustrzanki.
Ostatnio edytowane przez dzarro ; 7.02.12 o 10:06
Aparat zapowiada się interesująco i fajny ma też ten wygląd retro. Szkoda, że cena ma być wysoka, ale pewnie pomimo wysokiej ceny będzie na niego i tak sporo chętnych (czytaj "nie ma szans aby cena mocno spadła") . Ciekawe czy Olek wypuści też coś tańszego z wbudowanym wizjerem i w okolicach 2000 zł (taki konkurent G3). Przydał by się do tego aparatu też jasny zoom standardowy.
Jeśli chodzi o pracę AF to obstawiam, że w trybie 9fps AF będzie ustawiony na pierwszej klatce i zablokowany w trakcie trwania całej serii zdjęć. Natomiast w trybie 4fps, AF będzie mógł być ustawiany przed każdą klatką w serii. Moim zdaniem to bardzo dobry wynik (o ile nie będzie pudłował).
Ostatnio edytowane przez sando ; 7.02.12 o 10:22
A7II słoiki
jerzykulesza.zenfolio.com
Ergonomia bryły, przycisków i pokręteł to jedna sprawa. Tu Olympusowi trzeba 5+ przyznać. (mam "starą" E-P1 i zawsze ją miło do ręki wziąć).
Ale chciałbym żeby w nowym korpusie została poprawiona "ergonomia" tego co na wyświetlaczu. Brakuje mi choćby tego co w bezlusterkowcach konkurencji - czyli skali (linijki) obrazującej na jaką wartość ustawiona jest odległość ostrzenia obiektywu.
Również, jeśli proporcje zdjęcia mam nastawione na 3/2 to na ekraniku 4/3 chciałbym żeby obraz był przesunięty nieco w górę a na czarnym pasku u dołu były parametry ekspozycji. Obecnie obcięte jest po równo a napisy są "na obrazku"
Z kolei w trybie przeglądania - chciałbym opcję - obrazek na całym ekranie + parametry ekspozycji + opcjonalnie przepalenia i niedoświetlenia. Obecnie taki zestaw informacji mogę mieć tylko przy podglądzie miniaturki.
Czy są jakieś plotki na temat tego trybów LV i przeglądania?