Strona 133 z 145 PierwszyPierwszy ... 3383123131132133134135143 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.321 do 1.330 z 1449

Wątek: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Obyś miał rację yoggie. Ale nie spodziewam się jakiejś kolosalnej poprawy we współpracy ze szkłami 4/3 zwłaszcza SWD. Dla tych obiektywów jest E-5, który jest całkiem niezły. A E-M5 nie wygląda mi na jego następcę.
    Myślę, że trzeba jeszcze z rok przynajmniej poczekać na coś co może go zastąpić.
    A jeśli nie, to w każdej chwili można nabyć sobie fufu z jego dobrodziejstwami i przekleństwami.

Matryca w E-M5 też nie będzie przecież jakaś ponadczasowa. Ma być tylko 1EV lepsza od tej w E-P3. W związku z tym na wyższych czułościach będzie wyraźnie gorsza od najnowszych matryc aps-c.
    Na szczęście aparat to nie tylko matryca a fotografia to nie tylko aparat.
    Ja ten aparat odbieram troche jak nastepce E-30 I chyba byloby to najtrafniejsze.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yoggie Zobacz posta
    tzn w czasie gdy aparat robi zdjecie? To by chyba spowodowało że robione zdjęcie będzie miało rozjechaną ostrość

Ale, przy krótkich czasach migawki, to mogłoby być wytłumaczenie.
    Nie w czasie naświetlania zdjęcia, tylko w odstępach między zdjęciami. Dlatego jest mniej klatek na sekundę, bo te odstępy muszą być dłuższe. Ale to tylko moje przypuszczenia.

---------- Post dodany o 23:22 ---------- Poprzedni post był o 23:21 ----------

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Ja ten aparat odbieram troche jak nastepce E-30 I chyba byloby to najtrafniejsze.
    E-30 i E-620 w jednym. W zależności od tego, ile gripów sobie doczepisz
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar yoggie
    Mieszka w
    Londyn (Putney)
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie w czasie naświetlania zdjęcia, tylko w odstępach między zdjęciami. Dlatego jest mniej klatek na sekundę, bo te odstępy muszą być dłuższe. Ale to tylko moje przypuszczenia.
    Całkiem możliwe że słuszne przypuszczenia Ale czy wtedy nie byłoby tak, że reklamowaliby go jako 9FPS MF i 4FPS AF? Czytając to na 43rumors:
    The camera has the fastest autofocus of all digital interchangeable market currently on market! (yeah even faster than a $5000 Nikon D4) It shoots 4fps or 9fps without that powerful AF in action.
    odnoszę wrażenie że porównują ilośc FPS przy szybkim AF do normalnego, a nie AF vs MF. Ale to trochę grząski grunt..
    Statystycznie rzecz biorąc ja i mój pies mamy po trzy nogi.
    Moja galeria i fotoblog: http://jarekdziedzic.com/

darkelf
    Gość

Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Matryca w E-M5 też nie będzie przecież jakaś ponadczasowa. Ma być tylko 1EV lepsza od tej w E-P3. .
    Nigdy nie rozumiałem takich oczekiwań. Skąd się ma brać ta lepszość? Czy analogicznie E-30 miał o kilka EV lepszą matrycę niż E-5x0? A E-5 lepszą niż E-30? Zawsze przed premierą słyszę, że matryca ma w jakiś magiczny sposób uzyskac lepszość, ale skąd ona ma sie brać? A potem jest smutek, bo jedyne na co zwracają ludzie uwagę w recenzjach to testy szumów i dr i okazuje się, że lepszość nie nastąpiła. I jest "rozczarowanie" bo "oszukali".

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Na rumorsach napisali:

"The 16.1 Megapixel E-M5 sensor is 0% less noisier then the previous 12 megapixel sensor from the Olympus E-P3."

czyżby "frojdowska" pomyłka?

---------- Post dodany o 08:59 ---------- Poprzedni post był o 08:56 ----------

Poprawili się na 40%

dzarro
    Gość

Jakaś tam "lepszość" jest. Z opublikowanego wczoraj na optycznych testu wynika, że szumy NEX-ów i NX-ów w cale nie są niższe od matryc m4/3, choć te ostatnie odstają pod względem DR. I w tej tu chyba jest regres, skoro niektórzy twierdzą , że antyk G-1 jest nadal najlepszy pod tym względem. Oczywiście dla jakości fotografii nie ma to większego znaczenia. W końcu każda współczesna matryca 4/3 i tak bije na głowę to co można było osiągnąć z kliszy. Ważne, że nową serią OLY robi (prawdopodobnie) poważny ukłon w stronę ergonomii. Pod tym względem, w ramach m4/3, Panas był do tej pory samotnym liderem - reprezentując dobry poziom amatorskiej lustrzanki.
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 7.02.12 o 10:06

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Aparat zapowiada się interesująco i fajny ma też ten wygląd retro. Szkoda, że cena ma być wysoka, ale pewnie pomimo wysokiej ceny będzie na niego i tak sporo chętnych (czytaj "nie ma szans aby cena mocno spadła") . Ciekawe czy Olek wypuści też coś tańszego z wbudowanym wizjerem i w okolicach 2000 zł (taki konkurent G3). Przydał by się do tego aparatu też jasny zoom standardowy.

Jeśli chodzi o pracę AF to obstawiam, że w trybie 9fps AF będzie ustawiony na pierwszej klatce i zablokowany w trakcie trwania całej serii zdjęć. Natomiast w trybie 4fps, AF będzie mógł być ustawiany przed każdą klatką w serii. Moim zdaniem to bardzo dobry wynik (o ile nie będzie pudłował).
    Ostatnio edytowane przez sando ; 7.02.12 o 10:22

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Niezły "knyfel" na kciuk. BTW - czyżby kolejna lampa od olka (oprócz FL600R)?
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Ergonomia bryły, przycisków i pokręteł to jedna sprawa. Tu Olympusowi trzeba 5+ przyznać. (mam "starą" E-P1 i zawsze ją miło do ręki wziąć).

Ale chciałbym żeby w nowym korpusie została poprawiona "ergonomia" tego co na wyświetlaczu. Brakuje mi choćby tego co w bezlusterkowcach konkurencji - czyli skali (linijki) obrazującej na jaką wartość ustawiona jest odległość ostrzenia obiektywu.

Również, jeśli proporcje zdjęcia mam nastawione na 3/2 to na ekraniku 4/3 chciałbym żeby obraz był przesunięty nieco w górę a na czarnym pasku u dołu były parametry ekspozycji. Obecnie obcięte jest po równo a napisy są "na obrazku"

Z kolei w trybie przeglądania - chciałbym opcję - obrazek na całym ekranie + parametry ekspozycji + opcjonalnie przepalenia i niedoświetlenia. Obecnie taki zestaw informacji mogę mieć tylko przy podglądzie miniaturki.

Czy są jakieś plotki na temat tego trybów LV i przeglądania?