Strona 129 z 145 PierwszyPierwszy ... 2979119127128129130131139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.281 do 1.290 z 1449

Wątek: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

| OlyJedi Awatar glos_ludu
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Poczekajmy aż jedno i drugie wpadnie w łapy zwykłego fotografa.
    Dokładnie. Obecnie to można powiedzieć, że aparat jest ładny lub nie, a i to jest jeszcze nieoficjalnie. Rozpoczynanie dyskusji o sprawności autofokusa to już nadużycie. Mi się podoba, jeśli cena będzie znośna, to warto się nad nim zastanowić.
    Stary E-500 | OM-2 prawie nówka
    kity | M24/2.8; Z35/2.8; Z50 1.8
    znaczenie słowa "bynajmniej"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Apropos lampy:

The camera is packed with an external GN10 flash called FL-LM2, which is also “weather sealed” and can be used as remote trigger (just like E-P3)

pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Ale jeśli chodzi o sprawność i celność autofokusu w gorszych warunkach, sytuacja się odwraca, bo detekcja kontrastu jeśli nie widzi zmiany np. krawędzi, wzoru, faktury obiektu, to aparat jest praktycznie ślepy.
    A niby detekcja fazy to działa np. na gładkiej ścianie?

Moje "szybkie testy" pokazują że autofokus w PEN-P3 jest tak samo szybki jak ten w Canonie 7D - i to bez względu na ilość światła.
    Czasem jeden zadziała nieco szybciej, czasem drugi... z tym że częściej Canon gubi się zupełnie niż Olympus.

Oczywiście wiele zależy od użytych szkieł. Porównywałem kit 14-42 IIR i 17-55/2,8 IS (20/1,7 jest duuuużo wolniejszy), oraz teleobiektywy Lumix 100-300 i EF70-300L - wyniki zawsze podobne.
    Ostatnio edytowane przez easy_rider ; 6.02.12 o 13:33

darkelf
    Gość

Ja co prawda się na robieniu zdjęć nie znam, ale zauważyłem, że E-1 oraz D-200 przy AF mają taką lampkę która oświetla nam obiekt i dlatego AF ładnie działa, a E-30 takiej funkcjonalności nie posiada i mu trudniej. Tak więc z mojego punktu widzenia posiadanie takiej lampki jest istotniejsze w body niż ilość megapikseli, ale jak mówię ja się nie znam. Za to wbudowana lampa błyskowa z mojego punktu widzenia to niepotrzebny element body - na sankach i tak mam zawsze wyzwalacz, a flasz mieści się zawsze w torbie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Dokładnie. Jak nie ma lampki, to choćby AF był najdoskonalszy na świecie, i tak będzie miał problemy w ciemnicy. A z lampką nawet bidny kompakt jako tako sobie da radę.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Moje "szybkie testy" pokazują że autofokus w PEN-P3 jest tak samo szybki jak ten w Canonie 7D - i to bez względu na ilość światła.
    Czasem jeden zadziała nieco szybciej, czasem drugi... z tym że częściej Canon gubi się zupełnie niż Olympus.
    Możesz mieć rację, ja nie mam E-P3 i bazuję na doświadczeniu z E-PL1, który radzi sobie dosyć przeciętnie (ale biorąc pod uwagę brak wspomagania diodą i tak dobrze) w gorszych warunkach. Co ciekawe miałem kiedyś aparat czysto kompaktowy Lumix FZ18 i przysiągłbym że radził sobie lepiej (miał diodę). Oczywiście E-PL1 (i chyba każdy sprzęt) działa tym lepiej im jaśniejszy jest obiektyw.
    pozdrawiam

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

W czasie moich porównań nie używałem lampki doświetlającej - żeby wyrównać warunki...

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Możesz mieć rację, ja nie mam E-P3 i bazuję na doświadczeniu z E-PL1, który radzi sobie dosyć przeciętnie (ale biorąc pod uwagę brak wspomagania diodą i tak dobrze) w gorszych warunkach. Co ciekawe miałem kiedyś aparat czysto kompaktowy Lumix FZ18 i przysiągłbym że radził sobie lepiej (miał diodę). Oczywiście E-PL1 (i chyba każdy sprzęt) działa tym lepiej im jaśniejszy jest obiektyw.
    pozdrawiam
    Miałem EP-1 , mam G-1 , Używałem okazyjnie EP+3 i EPL+3 Peny trzecie mają tak samo szybki autofokus po kontraście jak Panasoniki, znacznie szybszy od tego znanego mi z EP-1 i jak sądzę z EPL-1.
    Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 6.02.12 o 13:59
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Na przykładzie tego, czego używałem: 5DII (na środkowym punkcie AF) jest minimalnie (wręcz na granicy percepcji) wolniejszy w dobrym świetle, niż GF2 i X10. W gorszym świetle, bez lampki, GF2 i X10 bardzo często nie mogą złapać ostrości (mimo jaśniejszych szkieł), za to Canon zazwyczaj trafiał, ale mogło to zająć 2-3 sekundy. Z włączoną lampką (w Canonie użyłem wspomagania z zewnętrznej lampy) 5DII był trochę szybszy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Potwierdza to tylko szybką pracę autofokusa najnowszych aparatów bezlusterkowych.
    Jeśli w OD-D jeszcze go przyspieszyli... będzie rakieta