Strona 128 z 145 PierwszyPierwszy ... 2878118126127128129130138 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.271 do 1.280 z 1449

Wątek: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Ech.. dalej najazdy NEX-owcow. To raz.
    Być może, ale co komu szkodzą? A jeśli już odczytywać w tym podtekst rywalizacji, to lepiej się sprawdzić w efektach pracy, niż przekrzykiwaniu się "o wyższości Świat Wielkiej Nocy na Świętami Bożego Narodzenia".

Dwa. Do Nikona jest sterownik do lamp blyskowych SU-800, wiec wbudowanej nie trzeba (choc byloby to mile).
    Tego właśnie brakuje w sterowaniu błyskiem w Olkach. Zewnętrzny wyzwalacz, do którego można podpiąć przewód i wyciągnąć tak, by raził pozostałe lampy z lepszej pozycji niż aparat.

Trzy. Demonizowanie plytkiej GO, z ktora sa tylko problemy przy portretach. Juz przy f/2 jedno oko jest w stanie wylezc z GO kiedy modelka lekko glowe przekrzywi :P
    Głębia ostrości to jedno z narzędzi. Jak nie się niema pojęcia gdzie i kiedy można to lepiej nie używać.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Być może, ale co komu szkodzą? A jeśli już odczytywać w tym podtekst rywalizacji, to lepiej się sprawdzić w efektach pracy, niż przekrzykiwaniu się "o wyższości Świat Wielkiej Nocy na Świętami Bożego Narodzenia".
    Aaa.. bo mnie denerwuja

Tego właśnie brakuje w sterowaniu błyskiem w Olkach. Zewnętrzny wyzwalacz, do którego można podpiąć przewód i wyciągnąć tak, by raził pozostałe lampy z lepszej pozycji niż aparat.
    Niestety, a to takie fajne rozwiazanie. Mysle, ze dla inzynierow Olka nie powinno byc problemem zaprojektowanie czegos takiego.

Głębia ostrości to jedno z narzędzi. Jak nie się niema pojęcia gdzie i kiedy można to lepiej nie używać.
    Taa oczywiscie. Tylko najczesciej o ta GO to krzycza Ci, ktorzy i tak jej kreatywnie wykorzystac nie potrafia. To jest paradoks jakis

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria

ojojoj jeśli to szkiełko po środku to macro 60mm to pewnie mnie to zmusi do zapoznania się ze światem penów na co dzień
    Do tej pory mnie odstraszał brak wizjera - wizjer albo lampa .
    Kadrowanie na tv czasem się przydaje, ale najczęściej wolę wizjer, lepsza stabilizacja ręczna i to wyginanie się w krzakach - bezcenne

I taka refleksja na koniec rodzaju gdyby.....
    Gdyby olek takie 12mm, 45mm, 60mm i 75mm wydał parę latek do tyłu, ale pod zwykłe 4/3 może by ten system żył do tej pory, a tak....

Z drugiej strony odejście od lustra jest nieuniknione w każdym systemie i trzeba się z tym pogodzić.
    Szkoda tylko tych szkiełek 4/3, pewnie szybciej olek wyda odpowiedniki swoich perełek dużego 4/3 niż te zaczną dobrze grać z micro.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Tak sobie czytam jeszcze te zapowiedzi z 43rumors.
    "The camera has the fastest autofocus of all digital interchangeable market currently on market! (yeah even faster than a $5000 Nikon D4)".
    No to jest ciekawe Z drugiej strony jak to jest z celnoscia i dokladnoscia AF-u po kontrascie?
    Z testow na optycznych wynika, ze te obiektywy sa dokladniejsze niz te, ktore po fazie ostrza i w zasadzie prawie zawsze trafiaja z ostroscia?

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    Szkoda tylko tych szkiełek 4/3, pewnie szybciej olek wyda odpowiedniki swoich perełek dużego 4/3 niż te zaczną dobrze grać z micro.
    Skoro bezlusterkowce forsowane są jako aparat do kieszeni to nie spodziewałbym się tego. Micro w obecnym wydaniu ma sens z jasnymi stałkami i do tego nie tele czy supertele. Skonstruowanie jasnego zuma (jako antywzór mZD 12-50) znacząco mniejszego i o podobnej jakości obrazu jak te w 4/3 jest trudne o ile nie niewykonalne. Być może kiedyś kogoś oświeci, że większe aparaty bez lustra też mają sens.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

No nie do końca. Pomiar ostrości na zasadzie detekcji kontrastu nie ma tendencji do ustawiania ostrości przed lub za obiektem, na który bywa podatna detekcja fazy. Dlatego też testy optycznych, wykonywane w studio, a więc w dobrych warunkach świetlnych wykazują to co napisałeś.
    Ale jeśli chodzi o sprawność i celność autofokusu w gorszych warunkach, sytuacja się odwraca, bo detekcja kontrastu jeśli nie widzi zmiany np. krawędzi, wzoru, faktury obiektu, to aparat jest praktycznie ślepy.
    PS.
    Wygląd aparatu z udostępnionych zdjęć mi się podoba, zwłaszcza wersja czarna ze srebrnym wykończeniem.
    Myślę że ciekawie wypada też porównanie rozmiarów:
    E-PM5 122mm x 89mm x 43mm
    GH2 124mm x 90mm x 76mm
    G1 124mm x 84mm x 45mm
    E-P3 122mm x 69mm x 34mm
    pozdrawiam

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Tak sobie czytam jeszcze te zapowiedzi z 43rumors.
    "The camera has the fastest autofocus of all digital interchangeable market currently on market! (yeah even faster than a $5000 Nikon D4)".
    No to jest ciekawe Z drugiej strony jak to jest z celnoscia i dokladnoscia AF-u po kontrascie?
    Z testow na optycznych wynika, ze te obiektywy sa dokladniejsze niz te, ktore po fazie ostrza i w zasadzie prawie zawsze trafiaja z ostroscia?

T.
    Ta nowa stabilizacja może być przyczyną szybkiego AFu, jeśli matryca porusza się w kierunkach do, i od obiektywu, to jednocześnie z ruchem soczewek w obiektywie można poruszać matrycą sprawdzając kontrast. Soczewki wtedy dojeżdżają do punktu ostrości i się zatrzymują. Kontrastowy AF jest celniejszy.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Ciekawa teoria.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

The camera has the fastest autofocus of all digital interchangeable market currently on market! (yeah even faster than a $5000 Nikon D4)
    I ciekawe jak to sprawdzili, zwłaszcza że premiera D4 była niedawno, nie można go jeszcze kupić, trudno nawet o zdjęcia z tej puchy, większość D4 do macania to egzemplarze przedprodukcyjne, OM-D nie miał jeszcze premiery........ Poczekajmy aż jedno i drugie wpadnie w łapy zwykłego fotografa.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tobik Zobacz posta
    Być może kiedyś kogoś oświeci, że większe aparaty bez lustra też mają sens.
    To może być następna puszka 4/3. Takie płynne przejście z mikro4/3 do 4/3. W dodatku jakie tanie w projektowaniu. Większość elementów już jest. Trzeba to tylko upakować w body po E-3/5 .