Strona 120 z 145 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.191 do 1.200 z 1449

Wątek: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Aparat jest ładny, fakt. Ten garb w miejscu pryzmatu stylistycznie jest fajny, w sumie aż się prosiło żeby tam zmieścić wyświetlacz. Praktyczne rozwiązanie to raczej nie jest. Taki wystający pryzmat w E-3 implikuje pewne konsekwencja dla zmieszczenia go w torbie czy plecaku. W jakimiś sensie wielkość aparatu można zmierzyć zamykając go w sześcianie (pokrowce, torby, plecaki takie właśnie komory mają) i taki niby nieduży ale wysoki garbek znacznie te wymiary zwiększa. Dlatego do tej pory nie kupiłem skądinąd fajnego VF-ileś do Pena.
    Skoro już marudzę to jeszcze jedno. Te przyciski wokół "OK" są super, szkoda, że Olek w bardziej zaawansowanych aparatach nie przypisuje ich funkcjom tak jak w dawnych kompaktach i lustrzankach EL. Jeszcze lepiej by było jakby można je sobie samodzielnie zdefiniować - 4 dodatkowe przyciski funkcyjne gratis. A tak, szczególnie jak ktoś używa tylko centralnego punktu AF, te przyciski są bezużyteczne do momentu naciśnięcia "OK". Wiem, że to bzdura, ale zawsze by to ograniczyło ilość klikania.

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Tak, tylko to nie jest tak bezzsadadnie. ludzie nie chca mieć dziwactw- ludzie chą mieć coś co wygląda jak lustrzamka. tam może być nawet chowana szufladka na papierosy Dla mnie dobrym przykładem na to jest fakt, jaka była reakcja na E300 czy E330. Ludzie tego nie chcieli bo to nie wygladało jak aparat...
    Pamiętam forumową premierę E-330 i ten aparat był przyjęty dość entuzjastycznie, do dziś z lustrzanek chyba tylko E-1 ma większe grono hmmm sympatyków. Aparat źle się chyba nie sprzedawał, chociaż to mogła być zasługa jedynej wówczas na rynku funkcjonalności.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    w większości pewnie kompletni laicy, o czym świadczy wciąż niesłabnąca popularność najtańszych lustrzanek
    Ciekawy tok rozumowania ale się z nim nie zgadzam. To właśnie najtańsze lustrzanki zwykle oferują tyle samo, czasem nawet więcej pod względem obrazka, niż te znacznie wyżej pozycjonowane, droższe i cięższe. Laik raczej pomyśli w kategoriach - droższe - lepsze i kupi korpus bardziej "pro", nie mając świadomości własnych potrzeb i (braku) różnic w obrazku. Zresztą tacy ludzie, którzy trochę dojrzeli i ponosili klamoty po górach teraz są targetem producentów bezlusterkowców.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

To może mały quiz:

Który aparat byś kupił, gdyby kosztowały tyle samo i oferowały dokładnie to samo pod względem technicznym?

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    epicure.. ja to sie dziwie jak Ty taka reputacje naciapales, jak ty taki malkontent jestes. Najezdzasz na Olki od kiedy pamietam jak na tym forum jestem.
    Nic ci sie nie podoba, a to zle cos tam, a to kominek za duzy...
    Co Ty tu robisz w ogole?
    Chyba za mało minusów mi dałeś i chyba za dużo jest tu ludzi, którzy podzielają moje zdanie. Zbierz kumpli, zmobilizujcie się, napieprzajcie mi po reputacji. Jak wyjdzie, że minusów i plusów będę miał w stosunku 1:1, to zniknę z forum Póki co komentarze, jakie otrzymuję, raczej zachęcają mnie do dalszego wyrażania krytycznych opinii.

I nie wydaje mi się, abym "najeżdżał" na Olki, a często wręcz polemizuję z ludźmi zawzięcie i bez uzasadnienia dyskredytującymi te aparaty. Nie przypominam sobie, abym narzekał na estetykę E-P3, w którym wszystko jest na swoim miejscu i nie ma niczego zbędnego. Przypominam sobie za to, że chwaliłem Olka za szybki AF w nowych PENach, za stabilizację obrazu, za ciekawe obiektywy. Gdybyś dokonał bardziej dogłębnej analizy moich dotychczasowych wypowiedzi wiedziałbyś też, że lustrzankopodobną stylistykę wyśmiewałem również w Samsungu NX 5-10-15 i Panasie G1 i jego klonach.

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Ciekawy tok rozumowania ale się z nim nie zgadzam. To właśnie najtańsze lustrzanki zwykle oferują tyle samo, czasem nawet więcej pod względem obrazka, niż te znacznie wyżej pozycjonowane, droższe i cięższe. Laik raczej pomyśli w kategoriach - droższe - lepsze i kupi korpus bardziej "pro", nie mając świadomości własnych potrzeb i (braku) różnic w obrazku. Zresztą tacy ludzie, którzy trochę dojrzeli i ponosili klamoty po górach teraz są targetem producentów bezlusterkowców.
    Gdyby laik wychodził z założenia, że "droższe = lepsze", dzisiaj 90% amatorów biegałoby z D700, a nie z D5000. Laik ma odliczoną kasę, zazwyczaj niedużą, i wybiera w sklepie taki aparat, który wygląda mu na bardziej profesjonalny (a tak w jego mniemaniu wyglądają lustrzanki i superzoomy). Nie ma najmniejszego pojęcia o jakości zdjęć. Czasem sprzedawca, stosując odpowiednie techniki sprzedaży, przekona go do wyłożenia nieco większej kasy.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	omg.jpg
Wyświetleń:	318
Rozmiar:	95,0 KB
ID:	59549  
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

darkelf
    Gość

Laik ma odliczoną kasę, zazwyczaj niedużą, i wybiera w sklepie taki aparat, który wygląda mu na bardziej profesjonalny (a tak w jego mniemaniu wyglądają lustrzanki i superzoomy). Nie ma najmniejszego pojęcia o jakości zdjęć.
    O, to dokładnie tak samo jak dyskutujący na forach sprzętowych. Oni z kolei uważają, że to aparat decyduje o jakości zdjęć. Róznica jest taka, że ten laik w sklepie wie, że jest laikiem, a laik na forum myśli, że "się zna".

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Ale narobiłeś.
    Zaraz ten z wizjerem po lewej znajdzie się na rumorsach a wieczorem na optycznych w plotkach.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

20 lat temu w erze tytanu i stali homo neandertalensis potrzebowali z racji swych ogromnych zwierzęcych dłoni wiele miejsca dla chwytu pierwszych prymitywnych narzędzi

10 lat temu... coś się zaczęło zmieniać
    lecz ludzkie dłonie potrzebowały jeszcze pewnego uchwytu do obsługi guziczków -nawet z lekkim i malutkim obiektywem

Ewolucja j jednak przybiera inny -niespodziewany kierunek...

milczenie jest złotem

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Ale narobiłeś.
    Zaraz ten z wizjerem po lewej znajdzie się na rumorsach a wieczorem na optycznych w plotkach.
    Ja bym wolał, żeby się znalazł na deskach kreślarskich inżynierów Olympusa. Żadnych praw autorskich do projektu sobie nie roszczę

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Który aparat byś kupił, gdyby kosztowały tyle samo i oferowały dokładnie to samo pod względem technicznym?
    Jak to samo, skoro zniknęło pokrętło trybów? Gdzie ono jest - na przedniej ściance? Pokaż przód, pokaż przód!
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

To może mały quiz:

Jeszcze nie wiemy, czy tam nie ma czegoś sensownego upchanego, poczekajmy.
    Wybrałbym ten po prawej jednak, bo lubię mieć kółeczko PASM I ten po lewej nie ma mikrofonu stereo :P

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Pokrętło można wstawić gdzieś pod kciukiem. Niech ktoś się pobawi w Paincie, bo mi się już nie chce.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

To może mały quiz:

Problemem nie jest wyimaginowany nieistniejacy aparat, lecz jak najbardziej prawdziwy.
    Dodatkowo niestety oferuje on o wiele wiecej pod wzgledem technicznym, sensor i viewfinder
    sa o epoke technologiczna bardziej zaawansowane, a wyglada, ze cena bedzie ta sama...