"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Wiedzialem, ze bedziesz dalej brnac w zaparte.
Tak spoko... mozna ustawic na Olku dana przyslone i zdjac obiektyw (bo innej opcji nie masz).
Tylko dalej... czy to ma sens?Poza testowym uzytkiem to nie ma sensu.
O obiektywy i aparaty kupujemy chyba po to by robic zdjecia, a nie testy (no chyba ze ktos jest testerem)
T.
Wtrącę i ja swoje 3 grosze. Choć nie jestem zawodowym fotografem a jedynie niedzielnym pstrykaczem z systemem Olympusa jestem związany już od bardzo dawna, (choć na poważnie tematem zdjęć jako hobby od niedawna).Patrząc na wypowiadane tu opinie zastanawiam się, o co wszystkim tu chodzi?
Każdy ma prawo do swojej opinii nie rozumiem tylko, po co obrzucać się mięsem z tymi, którzy mają odmienne zdanie? Wielkie koncerny i tak zrobią swoje i w większej części będą się kierować rachunkiem ekonomicznym a nie opiniami i zachciankami użytkowników (zaznaczam, że nie twierdze, iż mają te opinie gdzieś tylko tyle, że to ekonomia zawsze ma pierwsze miejsce).
Co do samego systemu z punktu widzenia amatora. Choć posiadam szkiełka 4/3 czekam z wielką niecierpliwością na nowe body i po cichu liczę, że autofocus nowego body bądź nowej przejściówki będzie działał przynajmniej jak w E-510 (ideałem byłoby jak w E-30) bo chyba to jest największą bolączką wszystkich użytkowników dużego 4/3 kupujących korpusy m4/3. Kolejna rzecz, która zadecydowałaby o tym, że skuszę się na nową puszkę to większa rozpiętość tonalna matrycy marzenie żeby przynajmniej taka jak w nowych NEX-ach. Wyższe użyteczne ISO zapewne też się przyda, choć jeśli miałoby się to odbyć kosztem niskich ISO to wolę nie. Większa liczba MPixeli jak dla mnie nie ma już takiego znaczenia, bo w E-30 jak na moje potrzeby (zapewne i wielu innych) jest zupełnie akceptowalnie.
Poza parametrami technicznymi jak dla mnie jednym z głównych czynników decydujących o wyborze nowego body jest ergonomia pracy z aparatem. I tu przychodzi największe rozczarowanie. Przez weekend pobawiłem się E-PL3 i NEX-5n jak wy to obsługujecie (pytanie do użytkowników)?? Choć jestem facetem mam całkiem małe i zgrabne dłonie jednak obsługa tego pokrętła bez wciskania przypadkowo przycisków natruła mi sporo nerwów. Dwa jak pomyślę o podpięciu do tego np. 12-60 to bałbym się to wziąć do ręki. Fakt ze szkiełkami m4/3 jest całkiem ok, ale podpinanie do tego szkieł 4/3 to jakaś pomyłka. Liczę na to, że nowy OM-D będzie miał przynajmniej jakiś grip, że rozmiar body nie będzie na poziomie paczki papierosów. Miałem w ręku kiedyś E-1 powiem szczerze poezja, brat miał E-420 to już on było dla mnie za mały, może dla kobiet z obiektywami kitowymi było to jakieś rozwiązanie, ale podpinanie do tego większych szkieł powodowało spory dyskomfort pracy (wizjer 420 to kompletna pomyłka, ale przy autofocusie nie miał to takiego znaczenia).
Jednym słowem moje marzenie to to by nowy Olympus OM-D stanowiła pomost miedzy 4/3 a m4/3, żeby nowa matryca przynajmniej w zakresie tonalnym dogoniła konkurencję, żeby autofocus ze starymi szkiełkami działał jak należy, no i żeby korpus był tak ergonomiczny jak stare puszki Olka (w końcu to ma być puszka PRO), czego więcej chcieć? O tym że uszczelniony i kreci filmy nawet nie wspominam bo wiadomo że to już będzie miał. Pozostałe rzeczy to tylko gadżety i wodotryski, które miło jak są, ale które to nie stanowią priorytetu w zakupie aparatu. To tyle z marzeń a co będzie to będzie oby nie było rozczarowania na skalę podnoszonych i podkręcanych tu emocji, czego sobie i wam życzęA no i żeby cena była bardziej ludzka niż ta przy E-5
![]()
Ostatnio edytowane przez Fiozo ; 25.01.12 o 16:27
No to dales kolego, nie ma co.
Ja tu jestem, bo mysle o OMD jako nowej zabawce. Mam takie samo prawo jak kazdy inny. I nie robie nic "nachalnie".
Natomiast twoje dwa punkty sa po prostu absurdalne:
1) "ludzie fotografujacy nie od dzis" udowodnili co mieli udowodnic
2) tu juz po prostu padlem - m43 jest lepszy do uzywania obiektywow niesystemowych od NEX-a (!)
---------- Post dodany o 16:06 ---------- Poprzedni post był o 16:04 ----------
Sorry, ale ten post mozna nazwac chyba po imieniu - prostackie i zdecydowanie obrazliwe wypociny zaslepionego fanboy'a.
Sa tu jacys moderatorzy na tym forum?