Strona 57 z 145 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 1449

Wątek: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Za 25$ chętnie bym sprawdził jak moja Sigma 30mm/1.4 spisuje się na NEX'ie.
    No wlasnie.. a ja 100 pln wole "przepić" niż bawić się protezą o zerowej uzyteczności

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Za 25$ chętnie bym sprawdził jak moja Sigma 30mm/1.4 spisuje się na NEX'ie.
    Sigma ma pierścień ostrości, sigma ma przełącznik AF/MF - więc z ręcznym wyostrzeniem spoko. Zdjęcia robiłbyś na pełnej dziurze, a 1,4 w sigmie mydli niestety.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Sigma ma pierścień ostrości, sigma ma przełącznik AF/MF - więc z ręcznym wyostrzeniem spoko. Zdjęcia robiłbyś na pełnej dziurze, a 1,4 w sigmie mydli niestety.
    Pierscien ostrosci i przelacznik to jedno, ale czy ten pierscien jest mechanicznie polaczony z mechanizmem poruszajacym soczewkami???

T.

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Pierscien ostrosci i przelacznik to jedno, ale czy ten pierscien jest mechanicznie polaczony z mechanizmem poruszajacym soczewkami???

T.
    tak, to jest mechaniczny pierścień
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

tak, to jest mechaniczny pierścień
    A no to chociaz tyle (ona ma pewno naped HSM?). Jakkolwiek i tak dalej jest to tylko pol samochodu

T.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Zdjęcia robiłbyś na pełnej dziurze, a 1,4 w sigmie mydli niestety.
    Naprawdę?
    https://picasaweb.google.com/fotogra...eat=directlink

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Wiedzialem, ze bedziesz dalej brnac w zaparte.
    Tak spoko... mozna ustawic na Olku dana przyslone i zdjac obiektyw (bo innej opcji nie masz).
    Tylko dalej... czy to ma sens? Poza testowym uzytkiem to nie ma sensu.
    O obiektywy i aparaty kupujemy chyba po to by robic zdjecia, a nie testy (no chyba ze ktos jest testerem)

T.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Wiedzialem, ze bedziesz dalej brnac w zaparte.
    Tak spoko... mozna ustawic na Olku dana przyslone i zdjac obiektyw (bo innej opcji nie masz).
    Tylko dalej... czy to ma sens? Poza testowym uzytkiem to nie ma sensu.
    O obiektywy i aparaty kupujemy chyba po to by robic zdjecia, a nie testy (no chyba ze ktos jest testerem)
    Przy obiektywach ZD (przynajmniej niektórych) pełna dziura ma sens, bo jest wystarczająco ostro i nic nie trzeba przymykać. Naprawdę nie miałbym nic przeciw temu aby można było zapiąć 7-14, 14-35 czy 35-100 na NEX'a.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Wtrącę i ja swoje 3 grosze. Choć nie jestem zawodowym fotografem a jedynie niedzielnym pstrykaczem z systemem Olympusa jestem związany już od bardzo dawna, (choć na poważnie tematem zdjęć jako hobby od niedawna).Patrząc na wypowiadane tu opinie zastanawiam się, o co wszystkim tu chodzi?
    Każdy ma prawo do swojej opinii nie rozumiem tylko, po co obrzucać się mięsem z tymi, którzy mają odmienne zdanie? Wielkie koncerny i tak zrobią swoje i w większej części będą się kierować rachunkiem ekonomicznym a nie opiniami i zachciankami użytkowników (zaznaczam, że nie twierdze, iż mają te opinie gdzieś tylko tyle, że to ekonomia zawsze ma pierwsze miejsce).

Co do samego systemu z punktu widzenia amatora. Choć posiadam szkiełka 4/3 czekam z wielką niecierpliwością na nowe body i po cichu liczę, że autofocus nowego body bądź nowej przejściówki będzie działał przynajmniej jak w E-510 (ideałem byłoby jak w E-30 ) bo chyba to jest największą bolączką wszystkich użytkowników dużego 4/3 kupujących korpusy m4/3. Kolejna rzecz, która zadecydowałaby o tym, że skuszę się na nową puszkę to większa rozpiętość tonalna matrycy marzenie żeby przynajmniej taka jak w nowych NEX-ach. Wyższe użyteczne ISO zapewne też się przyda, choć jeśli miałoby się to odbyć kosztem niskich ISO to wolę nie. Większa liczba MPixeli jak dla mnie nie ma już takiego znaczenia, bo w E-30 jak na moje potrzeby (zapewne i wielu innych) jest zupełnie akceptowalnie.

Poza parametrami technicznymi jak dla mnie jednym z głównych czynników decydujących o wyborze nowego body jest ergonomia pracy z aparatem. I tu przychodzi największe rozczarowanie . Przez weekend pobawiłem się E-PL3 i NEX-5n jak wy to obsługujecie (pytanie do użytkowników)?? Choć jestem facetem mam całkiem małe i zgrabne dłonie jednak obsługa tego pokrętła bez wciskania przypadkowo przycisków natruła mi sporo nerwów. Dwa jak pomyślę o podpięciu do tego np. 12-60 to bałbym się to wziąć do ręki. Fakt ze szkiełkami m4/3 jest całkiem ok, ale podpinanie do tego szkieł 4/3 to jakaś pomyłka. Liczę na to, że nowy OM-D będzie miał przynajmniej jakiś grip, że rozmiar body nie będzie na poziomie paczki papierosów. Miałem w ręku kiedyś E-1 powiem szczerze poezja, brat miał E-420 to już on było dla mnie za mały, może dla kobiet z obiektywami kitowymi było to jakieś rozwiązanie, ale podpinanie do tego większych szkieł powodowało spory dyskomfort pracy (wizjer 420 to kompletna pomyłka, ale przy autofocusie nie miał to takiego znaczenia).

Jednym słowem moje marzenie to to by nowy Olympus OM-D stanowiła pomost miedzy 4/3 a m4/3, żeby nowa matryca przynajmniej w zakresie tonalnym dogoniła konkurencję, żeby autofocus ze starymi szkiełkami działał jak należy, no i żeby korpus był tak ergonomiczny jak stare puszki Olka (w końcu to ma być puszka PRO), czego więcej chcieć? O tym że uszczelniony i kreci filmy nawet nie wspominam bo wiadomo że to już będzie miał. Pozostałe rzeczy to tylko gadżety i wodotryski, które miło jak są, ale które to nie stanowią priorytetu w zakupie aparatu. To tyle z marzeń a co będzie to będzie oby nie było rozczarowania na skalę podnoszonych i podkręcanych tu emocji, czego sobie i wam życzę A no i żeby cena była bardziej ludzka niż ta przy E-5
    Ostatnio edytowane przez Fiozo ; 25.01.12 o 16:27

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Krótko jesteś, poczytaj wątki sprzętowe o mikro i nex-ie. porównanie tej najlepszej matrycy do mikro było robione przez ludzi, którzy fotografują nie od dziś. My je tutaj przeczytaliśmy, przyjęliśmy do wiadomości.
    Rozumiem Twoje preferencje sprzętowe, ale nie wciskaj ich tak nachalnie innym na forum. Chwal się swym zachwytem tam ,gdzie jego miejsce.
    W kwestii przypinania szkieł niesystemowych te systemy nie różnią się od siebie poza tym ,że body Olka mają z każdym szkłem działająca stabilizację w body. Lepszą , gorszą , ale własną.

No to dales kolego, nie ma co.
    Ja tu jestem, bo mysle o OMD jako nowej zabawce. Mam takie samo prawo jak kazdy inny. I nie robie nic "nachalnie".
    Natomiast twoje dwa punkty sa po prostu absurdalne:
    1) "ludzie fotografujacy nie od dzis" udowodnili co mieli udowodnic
    2) tu juz po prostu padlem - m43 jest lepszy do uzywania obiektywow niesystemowych od NEX-a (!)

---------- Post dodany o 16:06 ---------- Poprzedni post był o 16:04 ----------

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Bosz, znowu atak ludzi soniacza na nasze forum. Tradycyjnie napiszę - sony nex to niezły aparat, ale nie ma do niego obiektywów. Tzn, są obiektywy, ale nie zasługują na to miano. To zwykły szit i tak powinny być nazywane i sygnowane. Zatem system jest bezużyteczny, kupowanie nexa to w moim przekonaniu głupota.

ps. Po raz kolejny popsuję wam zabawę - koledzy wynajęci przez dział marketingu firmy Sony. Dziwi mnie, że Sony - bogata firma, a nie stać jej na opłacenie bardziej rozgarniętych ludzi, którzy nie są prostacko nachalni.
    Sorry, ale ten post mozna nazwac chyba po imieniu - prostackie i zdecydowanie obrazliwe wypociny zaslepionego fanboy'a.
    Sa tu jacys moderatorzy na tym forum?