Kiedy będzie dostępny w OJ ?
Kiedy będzie dostępny w OJ ?
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
I znowu na marginesie, ale jest to głupie powiedzenie, jak ''miliony much''. Dotyczyło konkretnej sytuacji i było w pełni sensowne. W automatyce przemysłowej wystarcza często kilka kilobajtów, a urządzeń takich każdy z nas ma dookoła siebie pełno.
A zwykłemu pstrykaczowi potrzeba 1920x1080 z cyfrowym zoomem, gdy babcia niedowidzi wnuka na pokazie ''slajdów''.
---------- Post dodany o 00:19 ---------- Poprzedni post był o 00:16 ----------
No niezupełnie, znacznie lepiej jest w rogach z przeciętnym obiektywem w 4/3 niż w ff. Rzućcie sobie okiem np. na żałość z 17-40, a nawet 24-70.
Ból w tym, że nie da się tego domknąć do zadowalającego poziomu. Ja wiem, że przy portretach rogi są nieważne...
A tak w ogóle, różnica między 12, a 16Mpx jest żadna. Dopiero 24 coś tam daje wymiernego.
Dokładnie! Albo chociaż poproszę o monitor, który potrafi wyświetlić więcej niż 2Mpix... bo nie wszystkie zdjęcia drukuję, tzn. tak jakieś jedno na 10000...
Na CES Panasonic pokazał jakiś monitor 8Mpix 20 cali, ale pewnie miną lata, kiedy trafi do sklepów. Jedyna nadzieja w Ipadzie 3, że napędzi koniunkurę na monitory z wyższą rozdzielczością...
Nie mogę się zgodzić. Przez wiele miesięcy miałem jednocześnie 4/3 (w wydaniu lustrzankowym, jak i mikro) i FF - to dużo czasu, żeby dokładnie porównać jakość optyczną obiektywów (zresztą przykłady już pokazywałem). EF 17-40 daje jakość nieosiągalną ani przez ZD 9-18 (wersji mikro nie używałem, ale z testów wynika, że wcale nie jest lepsza), ani przez Panasa 7-14. Nie mam 24-70, używam za to EF 24-105 i mam odniesienie zarówno do ZD 14-54, jak i Panasa 14 mm - oba te szkła wypadają w takim porównaniu żałośnie.
Wyjątkowa jakość szkieł na cropie jest takim samym mitem, jak słaba jakość szkieł na małym obrazku.
Jak to: nie da się? Co stoi na przeszkodzie?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Nirvanę osiągniecie wtedy, powiadam, gdy w posiadanie Leici wejść zdołacie. Shiva!![]()
Rolleicord, Canon
flickr
epicure,
W Canonie jest tylko kilka swietnych obiektywow (mysle, ze na palcach jednej reki), z pewnoscia ni 17-40, ni 24-105 tym bardziej 24-70 do nich nie naleza, ten ostatni w szczegolnosci, potrafi byc milion wersji jesli chodzi o jakosc...
Zdecydowanie C w wersji jaka posiadasz da lepszy (rozdzielczy) obrazek w stosunku do 4/3, to po prostu duza matryca, ktora lepiej i wiecej zarejestruje.
Polecam 24tsevII i nowa 100 makro, te szkielka daja na prawde zadowalajaca jakosc nawet na mk2
pozdrawiam serdecznie
Janek
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Mam przeciwne spostrzeżeniaZainwestowałem (naiwnie) w uczelniane 7D i kilka szkieł: 24-105 bardzo mnie rozczarował ogólnym brakiem ostrości i silną ac, za to Sigma 10-20 wyjątkowo się obroniła i daje radę jak ciężki olkowy 7-14 (tzn. poprawnie, bo nie sposób zrobić chyba tak szerokich szkieł rysujących w cyfrze jak stałki; nota bene niewiele tak szerokich szkieł pracuje dobrze w ogóle, chyba tylko cropowe C i N jeszcze).
Nie widziałem natomiast nigdy naprawdę ostrego i równego zdjęcia z 17-40 i jakiejkolwiek puszki (ff czy apsc).
Praca szkieł kryjących większy obszar na mniejszej matrycy daje znacznie częściej obraz równy niż szkieł dedykowanych dla danego rozmiaru. Do tyczy to np. tamrona 28-70 czy 35/2 - ten ostatni przy 5,6 jest tak równy, że na panoramach drobnych faktur nie sposób znaleźć przejść ujęć.
Brak wzrostu ostrości w rogach do poziomu ostrości w centrum w większości szkieł.
To są rzadkie przypadki oczekiwań, ale akurat mnie tak potrzeba często.
Odkąd jestem na tym forum a jestem bardzo długo (wybierałem między nikonem d70 a e-1, potem canony, moment dla m4/3) ZAWSZE były prośby użytkowników o ff, miło powspominać. Nie zmieniły się narzekania na wielkość matryc i teksty kaziq mimo zmian tożsamości
no i chomskiego czasem brak.
Cześć g![]()