Strona 9 z 145 PierwszyPierwszy ... 78910111959109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 1449

Wątek: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    kurcze a ja liczyłem że to będzie coś z dużego 4/3..., skoro trafiło do działu micro szkoda się łudzić...
    ... trafiło czysto intuicyjno-realistycznie.

Choćby z uwagi na:

Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Popatrz na cenę d700, pomnoż razy dwa, no może razy 1.5. Czy jesteś w stanie tyle zapłacić za aparat Olympusa w lutym tego roku? No może w marcu. (oczywiście obiektywy manual focus) Nie? To już wiesz na ile sensowne są Twoje oczekiwania co do full frame.
    Po co kolejny FF? Lepiej mieć różnorodność i możliwość wyboru ff - 4/3... a w tym drugim różnorodne puszki - nie tylko malutkie peny.

---------- Post dodany o 17:39 ---------- Poprzedni post był o 17:37 ----------

...a robienie dużego 4/3 w innej formie niż micro+solidna przejściówka, to rozwiazanie kiepskie, bo nic nie zyskujemy, a mamy tylko rozwarstwienie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Ar2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

OM-D- coś czuję, że nie będzie to hit- nie ma 'X' w nazwie

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Ha! Przypadkowo nazwe zgadlem
    https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post779619

To moze spelni sie dalej to co napisalem, czyli matryca FF?

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    To moze spelni sie dalej to co napisalem, czyli matryca FF?
    Taaa, bedzie...
    Pokażą kolejnego pena, tym razem z dodatkowym małym telewizorkiem, uszczelnianego, najprawdopodobniej z matrycą jeszcze z ep1, rozbudowanym trybem filmowym, z szybkim seryjnym i w kształcie ni to lustrzanki, ni kamery. Jak myślicie, po co powstał ten cały 12-50?
    Aha, to coś będzie wykończeniowo podobne do tego obiektywu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    JGA
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

moze nie az tak pesymistycznie, ale ja nie wierze w nowy system, OM-D to bedzie m43. Oczekiwalbym za to wizjera wbudowanego, oraz nowszej matrycy, szalu jeszcze nie oczekuje, mysle ze naprawde nowe matryce to wrzesien tego roku...

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Zgadzam się z tym co napisał darkelf ale sformułuję dobitniej.
    FF w wydaniu Olympusa? - kompletna mrzonka, kto nadal się łudzi lepiej niech da sobie spokój bo się rozczaruje.
    Co mógłby zaoferować? przejściówkę na manualne OM-y? Są dobre ale tak samo dobre jak canonowskie FD albo podobne od nikona czy pentaxa.
    Obecnie są tylko 2 firmy oferujące aparaty z cyfrowym małym obrazkiem i ta sytuacja się nie zmieni. Nawet sony sobie odpuszcza i mają FF chyba tylko po to, żeby pokazać że mogą i żeby sprzedawać matryce nikonowi. Poza tym tylko canon i nikon oferują dostateczny wybór obiektywów.
    Samsung zdecydował się na własny system bezlusterkowy i co? cienko mu idzie, sigma podzieli ten los jedynie sony ma jako takie wyniki.

Pozostaje mieć tylko nadzieję, że to nowe mikro da solidne wsparcie dla optyki 4/3, w miarę przyzwoitą matrycę i wizjer na którym można polegać.
    A jeszcze co do wizjera umieszczonego tak jak w nexach. Fajne rozwiązanie w kompakcie ale kompletnie chybione przy robieniu zdjęć w pionie lub używaniu dużego obiektywu. Jeśli więc o mnie chodzi to umieszczenie go w garbie pryzmatycznym razem z wysoko podnoszącą się lampą błyskową to jedyne sensowne rozwiązanie ( i dodatkowo adekwatne stylistycznie )
    Nie zgadzam się z twierdzeniem, że stylizowanie aparatów na dalmierze jest ok a na lustrzanki nie ok. To jakaś pomyłka. Fuji z lubością stylizuje kompakty na lustrzanki i całkiem nieźle im to wychodzi.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Obecnie są tylko 2 firmy oferujące aparaty z cyfrowym małym obrazkiem i ta sytuacja się nie zmieni.
    Właściwie to są cztery takie firmy.

Nawet sony sobie odpuszcza i mają FF chyba tylko po to, żeby pokazać że mogą i żeby sprzedawać matryce nikonowi. Poza tym tylko canon i nikon oferują dostateczny wybór obiektywów.
    Sony jeszcze nie powiedział ostatniego słowa. Nic nie wskazuje na to, że już nie wyprodukują puszki FF. Takie produkty są odświeżane co 3-4 lata, a nie co rok, jak modele entry level. Od wypuszczenia ostatniego FF Sony minęło dopiero 2,5 roku, więc mają jeszcze czas. A oferta ich szkieł wcale nie jest taka głupia.

Nie zgadzam się z twierdzeniem, że stylizowanie aparatów na dalmierze jest ok a na lustrzanki nie ok. To jakaś pomyłka. Fuji z lubością stylizuje kompakty na lustrzanki i całkiem nieźle im to wychodzi.
    Gdyby aparaty "stylizowane na dalmierze" miały z przodu okienko, które wcale nie jest wizjerem, a tylko atrapą, byłoby to tak samo śmieszne, jak w przypadku aparatów "stylizowanych na lustrzanki", które mają garba nie po to, żeby obudować nim pryzmat, tylko żeby wyglądały pro... Tylko, że na to może nabrać się amator, ale nie profesjonalista. I uważam, że te wszystkie lustrzankopodobne kompakty Fuji z super zoomami też wyglądają śmiesznie, co nie znaczy, że zabraniam komukolwiek je produkować i kupować.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Właściwie to są cztery takie firmy.
    A ile z nich się liczy?

Sony jeszcze nie powiedział ostatniego słowa. Nic nie wskazuje na to, że już nie wyprodukują puszki FF. Takie produkty są odświeżane co 3-4 lata, a nie co rok, jak modele entry level. Od wypuszczenia ostatniego FF Sony minęło dopiero 2,5 roku, więc mają jeszcze czas. A oferta ich szkieł wcale nie jest taka głupia.
    Też myślę, że wypuszczą i będzie to SLT

Gdyby aparaty "stylizowane na dalmierze" miały z przodu okienko, które wcale nie jest wizjerem, a tylko atrapą, byłoby to tak samo śmieszne, jak w przypadku aparatów "stylizowanych na lustrzanki", które mają garba nie po to, żeby obudować nim pryzmat, tylko żeby wyglądały pro... Tylko, że na to może nabrać się amator, ale nie profesjonalista. I uważam, że te wszystkie lustrzankopodobne kompakty Fuji z super zoomami też wyglądają śmiesznie, co nie znaczy, że zabraniam komukolwiek je produkować i kupować.
    Jeśli w garbie będzie schowany wizjer nie oparty na pryzmacie i lampa to ten garb nadal ma sens gdyż jego forma wynika z funkcji jaką spełnia. Mógłby mieć kształt pudełka od zapałek ale odpowiedniejszy będzie kształt klasyczny.
    Forma jest ważnym elementem wizerunku produktu. Jedna firma produkuje profesjonalne korpusy o stylistyce ziemniaka a druga kanciaste z nikomu do niczego nie potrzebną czerwoną wstawką. I jedne i drugie mają swoich fanów.
    Skoro powraca się do stylistyki minionego produktu poprzez nawiązanie do jego nazwy, bez sensu wprowadzać do produkcji coś o stylistyce smieny albo hasselblada albo jeszcze lepiej pudełka po fajkach nawet jeśli to miałoby wynikać z funkcji. To samo dotyczy marchewopodobnego wybrzuszenia do trzymania sprzętu.

| OlyJedi Awatar glos_ludu
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

to ja też dorzucę się do listy życzeń.
    Dobra matryca + wizjer elektroniczny na poziomie Sony A77 może nie wyrąbałoby nowej niszy w rynku, ale na pewno pokazałoby że Olympus nadal jest w grze.
    Wcześniej PENy wyróżniały się rozmiarem- aż przyszły NEXy
    Później głownie stylistyką - weszło FUJI z serią X
    Obecnie wyróżnia się już tylko całkiem sensownym wyborem szkieł w mikro systemie, ale to w dużej mierze zasługa Panasonica.
    Coraz mniej argumentów przemawia za Olympusem i mam nadzieję, że lutowe premiery to zmienią.
    Stary E-500 | OM-2 prawie nówka
    kity | M24/2.8; Z35/2.8; Z50 1.8
    znaczenie słowa "bynajmniej"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Wynika z tego przykry wniosek. Olympus ustanawia trendy (aparaty bez lustra, małe korpusy, retro wygląd), tworzy rynek odbiorców i w pełni tego nie wykorzystuje.

@wulf
    Leica jest dostępna w wersji P, bez logo, jak kogoś drażni zaklejanie taśma izolacyjną.
    Rolleicord, Canon
    flickr