Strona 56 z 145 PierwszyPierwszy ... 646545556575866106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 1449

Wątek: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Bosz, znowu atak ludzi soniacza na nasze forum. Tradycyjnie napiszę - sony nex to niezły aparat, ale nie ma do niego obiektywów. Tzn, są obiektywy, ale nie zasługują na to miano. To zwykły szit i tak powinny być nazywane i sygnowane. Zatem system jest bezużyteczny, kupowanie nexa to w moim przekonaniu głupota.
    Teraz Ty pojechałeś po bandzie. W systemie NEX, jak w każdym innym systemie, są szkła takie sobie E-16, jak i są bardzo dobre CZ24.
    Tak po prawdzie obiektywom Sony typu 18-55, 18-200, 50, 30 macro nie można nic złego zarzucić pod kątem generowania obrazka, a przecież o to najbardziej chodzi w fotografii. Nie pasuje komuś wybór szkieł, może użyć szkieł MF i trzeba przyznać że te lepiej komponują się z NEXem niż z m43 pod kątem użyteczności ogniskowych.
    Sam mam NEX'a, mam 4/3 więc doskonale wiem na jaką jakość obrazka mogę liczyć. Co bedę miał w przyszłości? 4/3 na pewno, a do tego - może NEX, może m43, może NX, a może zupełnie coś innego. Jedno wiem, że jakość obrazka będzie prawie taka sama - o wyborze zadecydują zupełnie inne względy.

Thomasso, romek1967 no i co z tego? Widać ktoś tego używa, skoro ktoś wyprodukował, a ktoś inny sprzedaje. Sam bym chętnie kupił przelotkę z elektroniką do NEX dla szkieł 4/3, podobna do tej dla szkieł EOS'a.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 25.01.12 o 11:03

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Jak dla mnie NEX z każdym innym obiektywem niż naleśnik wygląda jak potworek i z tego powodu nigdy nie byłem zainterowany posiadaniem tego sprzętu. Ale to moje zdanie i nikomu kto się z nim nie zgadza nie zamierzam tego narzucać.
    pozdrawiam

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Chyba był jakiś konkurs na to kto napisze więcej postów w tym wątku. Ja rozumiem, że można rozprawiać o tym co będzie miał nowy OM-D, powymieniać się linkami do plotek w sieci. Ale żeby rozpisywać się o nieakceptowalnych cenach za obiektywy, czy matrycach, które nie dorastają rozbuchanym wymaganiom? Nie przesadzajmy. Indywidualne preferencje dotyczące marek, sprzętu, cen itp. można przedyskutować w dużo spokojniejszy sposób.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Jak dla mnie NEX z każdym innym obiektywem niż naleśnik wygląda jak potworek i z tego powodu nigdy nie byłem zainterowany posiadaniem tego sprzętu. Ale to moje zdanie i nikomu kto się z nim nie zgadza nie zamierzam tego narzucać.
    Z przelotką M42->E i MIR 24 czy z jakąś inną pięćdziesiątką to dopiero wygląda pokracznie. Ale właśnie dlatego kupiłem NEX'a aby ożywić moje manualne pleśniaki. Co zadecydowało?
    1. Lepsze "przypasowanie" ogniskowych.
    2. Lepsza (niższa cena).
    3. Lepsza "obsługa" szkieł MF
    a przy okazji
    4. Mogłem sam do woli porównywać aps-c do 4/3.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

@Hades - no .. tak jak wyżej pisałem że dyskusja cokolwiek odbiegła od tematu
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez TomekH ; 25.01.12 o 11:15

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Thomasso, romek1967 no i co z tego? Widać ktoś tego używa, skoro ktoś wyprodukował, a ktoś inny sprzedaje. Sam bym chętnie kupił przelotkę z elektroniką do NEX dla szkieł 4/3, podobna do tej dla szkieł EOS'a.
    No jak to co z tego? To, ze ktos cos produkuje, to nie znaczy, ze ma to sens. Pewnie ma dla producenta, bo zawsze jakis napalony jelen to kupi. Tylko, ze taka przejasciowka jest calkowicie sensu pozbawiona.
    No bo jak to okreslic jesli nie masz nawet mozliwosci ostrzenia recznego, ani mozliwosci zmiany przyslony???
    A jak bedzie elektroniczna przejsciowka przenoszaca napiecie do zasilania MF w szklach ZD i umozliwiala sterowanie przyslona to pogadamy wtedy. Na razie nie ma i takoz sensu kupowania tego co jest tez nie ma.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    no .. tak jak wyżej pisałem że dyskusja cokolwiek odbiegła od tematu
    Nic, dziwnego. Ileż można gdybać o OM-D. Każdy powiedział swoje. Pozostaje czekać od 8 lutego i dla zabicia czasu urządzać pogawędki ODM

Thomasso, nie wzbudzaj się tak, ja przecież ani Ciebie ani nikogo nie namawiam do zakupów czegokolwiek.

PS
    m43->E używali Ci co chcieli sprawdzić jak na NEX'e sprawuje się CV25mm i Samyang 7,5mm.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 25.01.12 o 11:20

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Też prawda

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Thomasso, nie wzbudzaj się tak, ja przecież ani Ciebie ani nikogo nie namawiam do zakupów czegokolwiek..
    Wzbudzam sie bo nie lubie jak mi ktos probuje motywowac cos w sposob calkowicie pozbawiony racji bytu.
    No bo, przyznaj, czy kupowanie takiej przejsciowki ma sens? Poza, nie wiem.. ciekawoscia, czy do celow testowych (choc to ostatnie tez dyskusyjne)?
    Na pewno nie do celow fotograficznych.
    Nie jestem przeciwnkiem NEXow jako takich i bardzo chcialbym zeby matryca Sonyego siedziala w korpusie Olka i przez Olka byla oprogramowana.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Wzbudzam sie bo nie lubie jak mi ktos probuje motywowac cos w sposob calkowicie pozbawiony racji bytu.
    No bo, przyznaj, czy kupowanie takiej przejsciowki ma sens? Poza, nie wiem.. ciekawoscia, czy do celow testowych (choc to ostatnie tez dyskusyjne)?
    Na pewno nie do celow fotograficznych.
    Za 25$ chętnie bym sprawdził jak moja Sigma 30mm/1.4 spisuje się na NEX'ie.