Strona 13 z 145 PierwszyPierwszy ... 311121314152363113 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 1449

Wątek: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Kiedyś aparat był przekazywany z ojca na syna... - dzisiejszy crap ma małe szanse przetrwać dłużej niż akumulatorki go zasilające.
    Dziś nie zaspokaja się potrzeb.
    Utopistą jesteś. Wyobraź sobie teraz, że wszyscy tak zaczynają produkować. Po kilku latach albo bezrobocie osiąga poziom kilkudziesięciu procent, albo wyrzucamy wszystkie automaty z powrotem wstawiając ludzi przed obrabiarki i sprzęt zamiast 500$ kosztuje 5000$ przy może i lepszej jakości materiałowej, ale znacznie gorszej optycznie.
    Dziś tworzy się sztuczne potrzeby i hoduje się głupków którzy uznają je za własne...
    I to jest największe osiągnięcie ludzkości. Głupków jest najwięcej więc trzeba ich czymś zająć, żeby się nie pozabijali. Natomiast intelektualiści nie dadzą rady zrobić z siebie szarej masy i znajdą dla siebie miejsce. Zresztą promuje się takich.
    Religia pełnego brzuszka będzie dostępna coraz węższemu gronu wyznawców.
    Gdy odrzucimy narzekactwo i spróbujemy obiektywnie na sprawę spojrzeć, okaże się, że jest dokładnie odwrotnie.

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Kto odrzuca narzekactwo zostaje odrzucony przez narzekających.
    Bycie u nas zadowolonym jest podejrzane i piętnowane.
    Ale może coś w tym jest. "Żeby otworzyć oczy trzeba je najpierw zamknąć" - to tak jak z matrycą światłoczułą

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Ale może coś w tym jest. "Żeby otworzyć oczy trzeba je najpierw zamknąć" - to tak jak z matrycą światłoczułą
    Jestem bardzo zadowolony
    No, już wracam do tematu, więc według mnie OM-D nawiązuje do zespołu OMD, łączącego muzykę elektroniczną i popową, zatem będzie to aparat cyfrowy popularny...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Biedni optymiści... Pewnie niedługo będzie się ich banować
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Marzenia, marzeniami, ale najprawdopodobniej jednak bedzie to m4/3 z jakims nowym sensorem w puszce a la OM :/
    Troche szkoda... choc.. jakby mialo to dodatkowo funkcjonalnosc E-30, migawke 1/8000, synchro flesza do 1/320 :P, dwa pokretla, plus mozliwosc gripa do kadrow pionowych, to nie byloby zle.
    16 Mpix? Nawet obleci :P Byle nie za mocny filtr AA i bedzie git. Acha i filmy fullHD
    Moze nie byc uszczelniany.. mnie tam to nie potrzebne, tak samo jak pewnie z 90% uzytkownikow :P

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

darkelf
    Gość

Czasami się zastanawiam, czy jestem jedyną osobą na świecie, która nie ma takich wymagań w stosunku do aparatu. Mi wystarczy, aby był tryb M, aby dało się podłączyć jakiś sensowny obiektyw, aby była stopka do wyzwalacza i aby nie przeszkadzał w robieniu zdjęć. Ilekroć pojawia się jakaś nowość od Olympusa czytam te wszystkie jęki i narzekania że full frame ojej full frame och full frame, plus jeszcze tych biednych nieszczęśliwych ludzi, którzy bardzo nie lubią produktów Olympusa ale nie miesiącami a całymi latami się tu żalą.

Póki co w m43 problemy były trzy - aparaty są zbyt małe, zdjęcia robiło się jak kompaktem (patrząc w ekranik a nie w wizjer) i kiepsko działał AF z obiektywami 4/3. Z tego co widziałem na youtube AF z 14-54 II działa już ładnie w EP3. Gdyby udało się rozwiązać dwa pozostałe problemy to będę mógł kupić taki aparat. Ale i tak będą jęki na szumy, DR i pierdylion innych rzeczy niezbędnych ludziom, którzy nie mają czasu robić zdjęć.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Czasami się zastanawiam, czy jestem jedyną osobą na świecie, która nie ma takich wymagań w stosunku do aparatu. Mi wystarczy, aby był tryb M, aby dało się podłączyć jakiś sensowny obiektyw, aby była stopka do wyzwalacza i aby nie przeszkadzał w robieniu zdjęć. Ilekroć pojawia się jakaś nowość od Olympusa czytam te wszystkie jęki i narzekania że full frame ojej full frame och full frame, plus jeszcze tych biednych nieszczęśliwych ludzi, którzy bardzo nie lubią produktów Olympusa ale nie miesiącami a całymi latami się tu żalą.
    Ano, ludzie mają jakiegoś zajoba na punkcie ff, że się chce nawiązać tu do kompleksu małego... nieważne Zresztą i tu też mamy mitologie, zapytajcie panie, większość nie ceni długości, tylko... dowiecie się
    FF to same kłopoty: winiety, zdechła ostrość w rogach, wyłażące wszędzie szczegóły z płaszczyzny ostrości (ani to ostre, ani nieostre). Ludyczna estetyka ukochała rozmemłane do nieprzytomności tło i większości się wydaje, że ciapy z tyłu świadczą o profesjonalizmie. A prawda jest taka, że złapać słitaśny kwiatek na tle kosza na śmieci przy ff i 85/1.4 jest łatwiej niż kompaktem.

Zróbcie coś w studio ff, nie laskę tylko to, co pstryka się w 99% przypadków w studio - produkty. Grafik was zeżre żywcem jak mu dacie lekko nieostrą płaszczyznę do wycięcia. Znakomita większość ujęć studyjnych ma być idealnie płaska - zerknijcie do gazetek, ulotek itp. Pewnie, że można dać pięć tysięcy watosekund i pstrykać przy f=22...

Dla mnie optimum fizyki to mniej więcej 4/3 - jak chcę separacji tła, da się, jak chcę ostro wszystko - też się da. Po prostu uniwersalny format.
    pierdylion innych rzeczy niezbędnych ludziom, którzy nie mają czasu robić zdjęć.
    Dobre podsumowanie

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Ogólnie do macro, nie tylko fotografii produktowej 4/3 nadaje się bardzo dobrze. Separacja od tła da się zrobić, ostro cały przedmiot też.
    Kwadratowa matryca miałaby jednak parę zalet, między innymi zdjęcia pionowe i poziome bez potrzeby przechylania aparatu
    Tak żartuję sobie trochę, ale jednak chętnie widziałbym taką (wiem marzenia).

Intryguje mnie ten zapowiadany wizjer, ale do premiery już niedługo.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Odp: OM albo nie OM

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A cóż Wam garb po pryzmacie przeszkadza?
    Uważam, że po prostu byłby niepotrzebnym akcentem stylistycznym. Na takie ozdóbki można sobie pozwolić w puszkach amatorskich, ale w profesjonalnych to już trochę trąciłoby kiczem.
    Wstawić za niego wbudowany wizjer i jest fajnie, no i można wyskakującą lampę wyżej ustawić jak w lustrach.
    Popatrz na cenę d700, pomnoż razy dwa, no może razy 1.5. Czy jesteś w stanie tyle zapłacić za aparat Olympusa w lutym tego roku?
    hmm CROP w Olku do d700 jest x2 to może i cena też będzie zcropowana
    Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Rzeczywiście nowy Canon G1X bardzo kusi. Trudno się oprzeć aparatowi który w rozmiarze niewiele większym niż najmniejszy Pen z naleśnikiem daje większą rozmiarowo matrycę,
    Na początku też zaskoczyłem się pozytywnie, ale potem jak zastanowiłem się nad ceną w porównaniu do zestawu pen + kit plus naleśnik ze światłem 1,7 to szybko mi przeszło.
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    Ciekawe kto z Was na cyfraku miał cos takiego, że na 12 zdjęć wykonanych wszystkie są dobre ? Wali się tysiące zdjęć bezmyślnie, potem więszośc czasu spędza przed kompem wciskając strzałki i DEL, następnie te powiedzmy 10% które zostaje jeszcze kadrujemy. Cała para idzie w gwizdek.
    Ja... częściej niż rzadziej. Do odrzutu większość idzie tylko przy seryjnych zdjęciach, gdzie wiadomo że wybierasz najlepsze.
    Kiedyś gdy miałem kartę 512MB nauczyłem się zastanawiać jak ma wyglądać/jak zrobić zdjęcie przed pstrykiem. Zostało.
    Dziś tworzy się sztuczne potrzeby i hoduje się głupków którzy uznają je za własne...
    Ładnie powiedziana dzisiejsza definicja reklamy.
    Ta 16mpix od Panasonica wydaje się być całkiem niezła. Jeśli Olek zrobi z nią to co Pentax z matrycą Sony to kto wie...
    "12MP wystarczy" - Ktoś kiedyś powiedział...
    Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    Co post to lepsze oczekiwania. Skończy się na tym,że będzie to E-P3 w bardziej retro obudowie.
    Mówisz... a czemu nie:
    1. wizjer w garbie po pryzmacie
    2. LCD ruchomy jak w E-30 w formacie 4/3
    3. matryca 12MP, multi-aspect, nowa
    4. migawka 1/8000
    5. szkła ZD i Sigmy działające jak w 4/3
    6. oferta lojalnościowa dla dotychczasowych zarejestrowanych użytkowników
    7. filmy z różnymi ustawieniami kompresji
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Odp: OM albo nie OM

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    "12MP wystarczy" - Ktoś kiedyś powiedział...
    640kb tez mialo kazdemu wystarczyc
    12 MP zwyklemu pstrykaczowi pewnie wystarczy, oni i tak nie umieja skalowac zdjec
    Jakkolwiek w zastosowaniach bardziej swiadomego, semi-pro to przydaloby sie tych pikseli wiecej.
    Nie mowie od razu 20, ale tak z 16.. byloby milo

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.