Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Problem z dandelionem-potwierdzenie af nie działa (?)

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Problem z dandelionem-potwierdzenie af nie działa (?)

Witam, jakiś czas temu prosiłam o poradę w sprawie obiektywu. Ostatecznie zdecydowałam się na stałkę - manualnego Heliosa.

Dzisiaj podłączyłam go do mojej e-520-tki przez dandelion zaprogramowany wg instrukcji:
    http://szuman.eu/archives/674-Olympu...andeliona.html

i mam problem, bo zdjęcia mimo potwierdzenia af wychodzą nieostre...
    I mam takie nieśmiałe pytanie, czy to możliwe że zaprogramowałam źle dandelion i po prostu jest on już nie do użytku?
    Nie wiem jak drugi raz wejść w opcję programowania go i czy to w ogóle możliwe...

Proszę o jakąś podpowiedź...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Odp: Problem z dandelionem-potwierdzenie af nie działa (?)

Wejść można. Robisz to dokładnie jak za pierwszym razem. Proponowałbym sprawdzić czy nie ma back lub front focusu i w razie potrzeby wprowadzić odpowiednią korektę.

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez hania Zobacz posta
    Witam, jakiś czas temu prosiłam o poradę w sprawie obiektywu. Ostatecznie zdecydowałam się na stałkę - manualnego Heliosa.

Dzisiaj podłączyłam go do mojej e-520-tki przez dandelion zaprogramowany wg instrukcji:
    http://szuman.eu/archives/674-Olympu...andeliona.html

i mam problem, bo zdjęcia mimo potwierdzenia af wychodzą nieostre...
    I mam takie nieśmiałe pytanie, czy to możliwe że zaprogramowałam źle dandelion i po prostu jest on już nie do użytku?
    Nie wiem jak drugi raz wejść w opcję programowania go i czy to w ogóle możliwe...

Proszę o jakąś podpowiedź...
    zrob prosty eksperyment , aparat na stayw , wlacz tryb LV i wyostrz manualnie z 10x powiekszeniem i zrob zdjecie (taki tryb daje 100% pewnosci ze musi byc ostro na matrycy), jezeli bedzie ostre to juz cos wiesz , pozniej nie zmieniajac nic w aparacie wylacz LV i wlacz AF , i wcisnij spust do polowy , zobaczysz czy adapter potwierdzi ci ostrosc , jezeli okaze sie ze nie , to zrob lekkie korekty w jedna lub druga strone , jezeli wyjdzie na to ze ostrosc z adaptera przez AF nie zgadza sie z ostroscia manualna z LV to beda dwie mozliwosci , albo sam uklad AF w aparacie moze wymagac korekty , albo jezeli jest taka mozliwosc zmien korekcje AF w adapterze

kiedys z E-520 i z E-3 mialem male stado pentaconow od 29 do 300 mm i musialem sobie zrobic dla nich tabelke korekt AF przy standartowych nastawach potwierdzenie AF wprowadzalo mnie tylko w blad , zrobilem dla kazdego szkla taki eksperyment jak powyzej , zapisalem sobie korekty AF i pozniej zmieniajac obiektyw , kiedy wklepywalem jego ogniskowa , wklepywalem rowniez korekte AF i to rozwiazalo problem

jest jeszcze jedna opcja , przekonalem sie o niej bawiac sie Takumarem 50mm 1.4 , otoz adapter moze potwierdzac ostrosc w szerszym zakresie niz faktyczna GO na foconym obiekcie , i moze sie okazac ze adapter potwierdza ze obiekt miesci sie w GO a realnie jest kawalek przed albo za , pomocne moze byc bardzo precyzyjne zgranie korekcji wizjera optycznego w aparacie , aby golym okiem wychwycic te male roznice

poki co tyle na poczatek , traktuj ostrosc uzyskana przez LV jako wzorcowa , bo to ostrosc na matrycy , a reszte musisz dopasowac do niej

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Centus, dziękuję bardzo, w weekend na pewno spróbuję tak zrobić
    dzięki za pomoc jeszcze raz!

| OlyJedi
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Na pewno nieostre zdjęcie? A może poruszone? Sam w pośpiechu kiedyś zaprogramowałem niewłasciwie dandeliona. Zamiast na 200 ustawiłem 20000. Wszystkie zdjęcia były poruszone.
    Możesz sprawdzić w EXIF.
    Powinno być FocalLength - 56 mm
    Pozdrawiam, Andrzej.
    E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Amigo! Zobacz posta
    Na pewno nieostre zdjęcie? A może poruszone? Sam w pośpiechu kiedyś zaprogramowałem niewłasciwie dandeliona. Zamiast na 200 ustawiłem 20000. Wszystkie zdjęcia były poruszone.
    Możesz sprawdzić w EXIF.
    Powinno być FocalLength - 56 mm
    wszystko zalezy czy pytajaca osoba miala wlaczona stabilizacje , jezeli tak to po czesci moze to byc rozwiazanie , jezeli w adapterze mamy wpisana zla ogniskowa i wlaczona stabilizacje zdjecie wyjdzie nieostre i to niezaleznie co wpiszemy recznie do body , bo pierwszenstwo maja dane z adaptera ktory udaje obiektyw

natomiast jezeli stabilizacja byla wylaczona to w dalszym ciagu polecam moja porade , dobre zgranie manuala z cyfrowym body posiadajacym gola matowke to wazna sprawa , fakt ze przydaje sie body z lepszym wizjerem , ale trzeba sobie radzic z tym co sie ma