Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Ustawienia SP-510UZ

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Ustawienia SP-510UZ

Ostatnio prosiłem kogoś o zrobienie zdjęć tym aparatem w zamkniętym pomieszczeniu przy sztucznym świetle. Aparat był ustawiony na auto no czasem na temat "w pomieszczeniach". (oczywiście z lampą) Przeglądając teraz zdjęcia zauważyłem, że często miałem podbijane iso nawet do 1250, czego efektem było zaszumienie zdjęć. Wydaje mi się że iso 400 to powinno być max. Jak najlepiej ustawić ten aparat do robienia zdjęć w pomieszczaniach przy sztucznym świetle? Chodzi mi o wszystkie możliwe parametry.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    - jak najmniejsza liczba przyslony - najwiekszy jej otwor
    - jak najkrotsza ogniskowa, aby utrzymac [czas=1/ogniskowa]
    - do tego odpowiednie iso [za wysokie? trudno, jakie warunki oswietleniowe]
    - jako, ze swiatlo sztuczne, to najlepiej raw / reczny balans bieli / jakis predefiniowany, "zeroweczka" albo podobny

To, ze musialo byc iso 1250 zamiast 400, to przez małą ilosc swiatla.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wszystko zalezy od oswietlenia. ja np. ustawilem sobie balans bieli raz i nie zmieniam tego czyli cyknalem 'one touch wb' na biale tlo. Sprawdza sie wlasciwie przy kazdym rodzaju oswietlenia: zastanego i zarowego, ewentualnie podciagam korekta + - . przy jarzeniowkach zmieniam na jarzeniowe.
    Po drugie jak najmniejsza wartosc przyslony.
    Po trzecie do ogniskowej nie przywiazywalbym wielkiej wagi, wbrew wszystkiemu nie zauwazylem wplywu na czas.
    Po czwarte max ISO100
    Na koniec zalecam tryb A czyli preselekcja przyslony. Aparat ostrzy kiepsko wiec trzeba sie wspomagac w manualu. Jesli robisz z lampa to zalecam wlasne WB i drabinka + - na 0.
    Pzrd.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    czy ostrosc tez ustawiac recznie, co to jest ta drabinka ?

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jezeli AF nie chce zlapac ostrosci, to ustaw recznie, jak wolisz.

"Drabinka" to skala, ktora informuje o ekspozycji zdjecia - czy ujecie bedzie dobrze naswietlone / niedoswietlone / przeswietlone w trybie M.
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Drabinka WB, znajdziesz w menu obok WB. Dodatkowo mozesz zmieniac EV (prawy gorny rog wyswietlacza) Na minus dostaniesz szybsza migawke. Ostrosc w manualu mozesz ustawiac na wszystkich trybach (oprocz auto chyba) nie tylko w M. Sugeruje ze A jest najbardziej 'flexy'.
    Pzdr

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Kurcze nadal nie wiem co to jest ta drabinka, jak wcisne OK w trybie A to od góry mam takie menu po lewej stronie A/S, WB, ISO, PRZESUW, POMIAR, natomiast na samej gorze ekraniku mam od lewej A lub S, migawka, przyslona no i ekspozycja. Gdzie ta drabinka bo nie kumaty jestem Wogole to sobie ustawilem recznie balans bieli, ale cos na tym ustawieniu zdjecia wychodza niebieskie, cos chyba sknocilem. Czy to ustawienie nalezy robic przy swietle dziennym czy sztucznym?

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    W warunkach normalnych rob zdjecia z WB Auto ;]

Drabinka ekspozycji jest w trybie M - ustaw go i zobacz zmien czas lub przyslone - zmieni sie drabinka ;] Na 0 jest zdjecie dobrze naswietlone.

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    znajdz w menu WB+/- to jest ta brabinka. Przy wlasnym ustawieniu mozesz robic przy kazdym swietle pomagajac sobie ow brabinka (zeby nie bylt zbyt niebieskie np.)

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    znajdz w menu WB+/- to jest ta brabinka. Przy wlasnym ustawieniu mozesz robic przy kazdym swietle pomagajac sobie ow brabinka (zeby nie bylt zbyt niebieskie np.)
    ok dzięki już znalazłem, no ale w przy sztucznym świetle, w pomieszczeniu muszę maksymalnie ustawic blisko czerwonego wskaznik na drabince, zeby dobre kolory byly, i nie byly niebieskie, moze zle ustawilem balans bieli?