Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 72

Wątek: Sigma 30mm f/2.8 EX DN MFT

dzarro
    Gość

Odp: Sigma 30mm f/2.8 EX DN MFT

To tylko wie yakuza i opaczni, cytuję:

"Można było podejrzewać, że Sigma zechciała upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu. Skoro zaprojektowała obiektywy do swoich kompaktów, to „odkrojenie” ich od nich i wyposażenie w inne bagnety nie było dużym problemem. Sytuacja nie jest jednak tak prosta jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Choć podstawowe parametry obiektywów do bezlusterkowców i tych oferowanych w Sigmach DP są takie same, to różnią się one w istotnych aspektach – choćby w konstrukcji optycznej. Widocznie konstruktorom optyki Sigmy łatwiej było lekko zmienić konstrukcję optyczną niż zmienić światło lub projektować nowy obiektyw od nowa."

Podejrzewam, że do swoich kompaktów mogli maksymalnie zoptymalizować konstrukcję do konkretnej matrycy i konkretnego korpusu. W przypadku m 4/3 i Nexa raczej nie jest to możliwe bo mamy do czynienia z wieloma konstrukcjami, nierzadko dość znacznie się od siebie różniącymi.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Wolałbym kupić Sigmę 30mm F/1,4 pod 4/3 i męczyć się ze słabym AF pod m43, lub niedrogie 17mm czy 45mm z m43 Olka.
    Zadziwia mnie dlaczego Sigma po prostu nie przerobiła ww. 1,4 szkła pod NEXa i m43, skoro ma takie w ofercie gotowe.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Wolałbym kupić Sigmę 30mm F/1,4 pod 4/3 i męczyć się ze słabym AF pod m43, lub niedrogie 17mm czy 45mm z m43 Olka.
    Zadziwia mnie dlaczego Sigma po prostu nie przerobiła ww. 1,4 szkła pod NEXa i m43, skoro ma takie w ofercie gotowe.
    Ale przecież 17 mm jest droższe i to sporo. 45 mm to oczywiście inna bajka. Do m4/3 sensowniejsza będzie pewnie 19-ka, jeśli jakość będzie podobna co 30-ki.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Ale przecież 17 mm jest droższe i to sporo.
    40zł więcej to sporo? W ceneo jest od 889zł obecnie.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar snuffi
    Mieszka w
    Poznan, Poland
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Jak by ktoś chciał przestrzelić tą sigmę (19 będzie za miesiąc) to są już dostępne w sklepach SIGMA PRO CENTRUM np w Poznaniu i Warszawie

Wiem również, że pierwsze egzemplarze znalazły już nabywców.Kupił ktoś z forum?
    E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    40zł więcej to sporo? W ceneo jest od 889zł obecnie.
    Jeśli jakość 19-ki będzie zbliżona do 30-ki to ten obiektyw będzie bardziej opłacalnym zakupem nawet w przypadku gdyby Oly kosztował 500 zł. 20/1.7 to inna sprawa - te 650-700 zł różnicy to jednocześnie dużo i mało. Ale generalnie rzecz biorąc jest to najlepsza opcja - w tej kategorii. Ja mam tylko coraz więcej wątpliwości, czy w ogóle jest sens inwestować większą kasę w szklarnię m4/3. Np. jak bym miał teraz wolne 3000 zł to miałbym dylemat czy kupować 12/2.0 i wchodzić w ten cały syndrom sztokholmski. Generalnie system rozwija się chaotycznie - producenci miotają się między sprzętem z pretensjami oraz gadżeciarnią. Niby najprościej kupić obiektyw i robić zdjęcia. Ale zdjęcia robię również teraz, a za dwa, trzy lata trzeba będzie zmienić puszkę i obawiam się, że m 4/3 będzie krucho z realnym wyborem - a odsprzedawać rzeczy nie lubię, zwłaszcza za połowę ceny.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

dzarro,

...a do wiekszosci zastosowan wystarczy obiektyw kitowy... i nie masz dylematow
    Wez sobie lustro z kitem, wez mikro z kitem, porownaj, browarka wypij, przespij sie i na pewno CI sie wszystko wyklaruje.
    Jak juz bedziesz kupowal to miast tej 12tki moze 14 Panasa i 2 kroki w tyl?

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    dzarro,

..
    Jak juz bedziesz kupowal to miast tej 12tki moze 14 Panasa i 2 kroki w tyl?

pozdrowionka
    Jak robisz zdjęcie, w którym obiekt A jest na pierwszym planie, a obiekt B na drugim, to jak zrobisz 2 kroki w tył może się okazać, że do kadru wchodzi ci jeszcze obiekt C, który zamienia sensowną kompozycję w kompozycję bezsensowną. Oczywiście, może być sytuacja odwrotna - że trzeba zrobić dwa kropki do przodu i wtedy obiekt A za bardzo zasłania obiekt B. Z dwojga złego wolę mieć problem z szerszym kątem, niż z węższym. Jak już pisałem, dla niektórych 28 mm to super szeroko, dla mnie 24 mm jest OK, dlatego chyba nie chcę szerszego zooma typu 18-36 czyli 9-18, bo może się okazać, że to przerost formy nad treścią.
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 29.03.12 o 11:05

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Jak robisz zdjęcie, w którym obiekt A jest na pierwszym planie, a obiekt B na drugim, to jak zrobisz 2 kroki w tył może się okazać, że do kadru wchodzi ci jeszcze obiekt C, który zamienia sensowną kompozycję w kompozycję bezsensowną. Oczywiście, może być sytuacja odwrotna - że trzeba zrobić dwa kropki do przodu i wtedy obiekt A za bardzo zasłania obiekt B.
    W takiej sytuacji to faktycznie jest już prawdziwa masakra.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Jak robisz zdjęcie, w którym obiekt A jest na pierwszym planie, a obiekt B na drugim, to jak zrobisz 2 kroki w tył może się okazać, że do kadru wchodzi ci jeszcze obiekt C, który zamienia sensowną kompozycję w kompozycję bezsensowną. Oczywiście, może być sytuacja odwrotna - że trzeba zrobić dwa kropki do przodu i wtedy obiekt A za bardzo zasłania obiekt B. Z dwojga złego wolę mieć problem z szerszym kątem, niż z węższym. Jak już pisałem, dla niektórych 28 mm to super szeroko, dla mnie 24 mm jest OK, dlatego chyba nie chcę szerszego zooma typu 18-36 czyli 9-18, bo może się okazać, że to przerost formy nad treścią.
    2 kroki w tyl i crop w PP?
    a ja lubie szerokosc, zawsze mozna skadrowac, a najlepiej miec pelen zakres, wtedy nie ma problemu

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.