Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 72

Wątek: Sigma 30mm f/2.8 EX DN MFT

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: Sigma 30mm f/2.8 EX DN MFT

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Weź też pod uwagę, że te fotki to prawdopodobnie jpeg bez żadnych korekcji w puszce (dobrze mówię??). To co widzisz na jepgu to efekt szkła, a nie oprogramowania. Wszystko jedno czy użyjesz PENa czy Pana.
    Nie ma jpgów bez korekcji w puszce. Zresztą sami Optyczni testując Olki "zarzucają" im znaczne wyostrzanie jpegów, nawet na ustawieniu "sharpness -2". Pomimo tego publikują zdjęcia testowe obiektywów z różnych aparatów i tak samo ustawionym, znaczy dającym całkiem różne efekty, silnikiem jpg w tych aparatach. Jakby to były rawy wołane zawsze tym samym oprogramowaniem, przy tych samych ustawieniach te zdjęcia miałyby większy walor do porównań z innymi samplami z Optycznych. Zobacz na jakieś foty na Optycznych z obiektywu wpiętego do Nexa czy samsungowego NXa a zobaczysz jak niezły obiektyw daje bardzo budyniowate, nieprzyjemne pliki.
    Nie chce napisać, że sample z Sigmy źle o niej świadczą, bo jest odwrotnie - są dość ładne.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Oczywiście, że jepg jest plikiem przetworzonym przez puszkę. Jest w tym sensie korekcja zawsze. Jednak PEN inaczej produkuje te jpegi z obiektywów systemowych jak np. 17/2.8 a inaczej z 20/1.7. I o tym pisałem. Mam na myśli przede wszystkim aberracje. A ta sigma pokazuje, że radzi sobie naprawdę dobrze bez pomagacza programowego w zakresie aberracji. I na dziś użytkownik PENa robiący fotki w jpegach dostaje spoko foty z puchy. Co za 800zł wcale nie było oczywiste.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Jednak PEN inaczej produkuje te jpegi z obiektywów systemowych jak np. 17/2.8 a inaczej z 20/1.7 ... Mam na myśli przede wszystkim aberracje
    Pierwsze słyszę.
    To Panasonic koryguje aberacje w swoich obiektywach, a olkowych już nie... Peny nie korygują jej wcale, bez względu na producenta obiektywu.
    Ostatnio edytowane przez easy_rider ; 10.03.12 o 14:58

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Peny nie koryguję jej wcale, bez względu na producenta obiektywu.
    Też mi się tak wydaje - patrząc na jpgi z Penów + m.zd 14-150 i aberracje tam występujące oraz łatwość z jaką można je osunąć w sofcie, nie wydaje mi się, żeby te obrazki były już po takich zabiegach.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

dzarro
    Gość

W komentarzach na Optycznych ktoś wspomniał, że Sigma planuje ponoć jakieś jaśniejsze szkło pod m4/3. Była mowa o 24 albo 30 mm (skoro 30 wypuścili to raczej to pierwsze) ze światłem 1.8.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Kolejne sample (nie tłumaczę bo parametry widać)
    http://dc.watch.impress.co.jp/docs/r...13_518299.html
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

dzarro
    Gość

Przy korpusach w rodzaju GF/GX oraz Penach - wybór jest jasny: 20/1.7

Ale bardziej zasobny posiadacz G-1/2 lub GH-1/2 może sobie pozwolić na zestawik: 25/1.4 w środku pola i obie Sigmy na skrzydłach Trochę większe obiektywy jakoś bardziej mi pasują "optycznie" do tych korpusów.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Przy korpusach w rodzaju GF/GX oraz Penach - wybór jest jasny: 20/1.7
    Wciąż mam nadzieję, że Oly nie odpuści i da nam lepszy optycznie 17mm naleśnik "w MSC".

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Ale bardziej zasobny posiadacz G-1/2 lub GH-1/2 może sobie pozwolić na zestawik: 25/1.4 w środku pola i obie Sigmy na skrzydłach Trochę większe obiektywy jakoś bardziej mi pasują "optycznie" do tych korpusów.
    A guzik prawda z tym PL25/1.4; tzn. warto mieć oba tu pan wyjaśnia fotkami dlaczego
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=40885787

Po prostu naleśnik ma taką moc, że nakręcasz na EPM/GF, wrzucasz do kurtki i wypad "na miasto". To oczywiście zaowocuje tym, że masz więcej zdjęć a np. dodatkowo z leciutkim 14/2.5 i - imho - tele naleśnikiem tj. Oly 45/1.8 masz w kurtce lekki zestaw "na każdą okazję".
    Ja żałuję, że sprzedałem 20/1.7 i - imho - 25/1.4 w ogóle go nie zastępuję (mniejsza uniwersalność - FOV, i rozmiar z innej galaktyki).
    Sigma jest fajna patrząc przez pryzmat optycznych i zapowiadanej ceny jednak mówić o niej "mikro" w aspekcie jej światła to lekka przesada.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Te Sigmy pewnie się fajnie sprawdzą z Nexami, jeżeli na APS będzie tak dobrze jak na 4/3. NEX nie ma konkurencji w postaci innych obiektywów, a 30mm to będzie tak akurat.

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Wciąż mam nadzieję, że Oly nie odpuści i da nam lepszy optycznie 17mm naleśnik "w MSC".

A guzik prawda z tym PL25/1.4; tzn. warto mieć oba tu pan wyjaśnia fotkami dlaczego
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=40885787

Po prostu naleśnik ma taką moc, że nakręcasz na EPM/GF, wrzucasz do kurtki i wypad "na miasto". To oczywiście zaowocuje tym, że masz więcej zdjęć a np. dodatkowo z leciutkim 14/2.5 i - imho - tele naleśnikiem tj. Oly 45/1.8 masz w kurtce lekki zestaw "na każdą okazję".
    Ja żałuję, że sprzedałem 20/1.7 i - imho - 25/1.4 w ogóle go nie zastępuję (mniejsza uniwersalność - FOV, i rozmiar z innej galaktyki).
    Sigma jest fajna patrząc przez pryzmat optycznych i zapowiadanej ceny jednak mówić o niej "mikro" w aspekcie jej światła to lekka przesada.
    Masz rację, z tym zastrzeżeniem, że ja nie mam GF/GX i nie zamierzam go mieć. Do kieszeni wkładam EX-1 i to się raczej szybko nie zmieni. Zastanawiam się czy w przypadku body z gripem taki naleśnik jest wygodny. Zgadzam się, że 20/1.7 jest optymalny choćby z przyczyn ekonomicznych - jedno dobre jasne szkło typu standard w dobrej cenie. Wszystko zależy od ostatecznych wyników tego 19/2.8. Światło światłem, ale zobaczymy jak będzie z innymi cechami - np. rozdzielczością, dystorsją, winietą. Odkąd robię zdjęcia EX-1 zauważyłem, że moją "naturalną" ogniskową stało się 24 mm(konstrukcja kompaktu niejako to wymusza). Więc jeśli będę coś kupował to w pierwszym rzędzie będzie to 12/2.0 (tylko cena mnie irytuje i wady optyczne tego szkła, beczka 6% w tej cenie to jednak straszny obciach). Czyli jak będę miał jedną jasną stałkę, to druga może być trochę ciemniejsza ale za to dwa razy tańsza - o ile jakość będzie tylko trochę słabsza. Od biedy za jednego Panasa można mieć obie te Sigmy.

---------- Post dodany o 15:04 ---------- Poprzedni post był o 15:00 ----------

Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    Te Sigmy pewnie się fajnie sprawdzą z Nexami, jeżeli na APS będzie tak dobrze jak na 4/3. NEX nie ma konkurencji w postaci innych obiektywów, a 30mm to będzie tak akurat.
    Ale z NEXów warta uwagi jest tylko 7-ka. Jak ktoś już ma kasę na taki sprzęt to te Sigmy wydają się takie tanie.
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 13.03.12 o 16:09