Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 137

Wątek: Canon G1X sensor 4/3 no i pojechali

Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Canon G1X sensor 4/3 no i pojechali

Za tą cenę(ok 4000) pewnie nikt normalny go nie kupi,( ale widziałem sample i moim skromnym zdaniem matryca lepsza niż w Penach i Panasach) ,bo Canon żeby zarobić w przyszłym roku wypuści go z bagnetem EF/EF-S i pewnie z matrycą APS-C i wtedy zmiażdzy całą konkurencje jakością obrazka

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez pukfator Zobacz posta
    Za tą cenę(ok 4000) pewnie nikt normalny go nie kupi,( ale widziałem sample i moim skromnym zdaniem matryca lepsza niż w Penach i Panasach) ,bo Canon żeby zarobić w przyszłym roku wypuści go z bagnetem EF/EF-S i pewnie z matrycą APS-C i wtedy zmiażdzy całą konkurencje jakością obrazka
    Cena na start to 2999 zł.

http://www.cyfrowe.pl/szukaj.php?tekst=canon+g1X&plik=1

W drugiej kwestii nie sposób nie przyznać Ci racji: połączenie matrycy 4/3 z bagnetem na pełną klatkę będzie miażdżące dla wszelkich możliwych obrazków.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Tylko wg mnie to nie o to chodzi, po co zapinac takie ogory do malutkiego body?
    Olympus i Panas idzie dobra droga, male, lekkie, zajefajne optycznie i tak trzymac

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Niestety po wyciągnięciu cieni matryca pokazuje typowy canonowski banding:

http://www.dcresource.com/reviews/ca...s/IMG_0151.JPG
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

dzarro
    Gość

Jd
    Gość

To chyba aparat dla sympatyków marki Canon niż dla normalnych uzytkowników z większymi aspiracjami. Za tą cenę można miec naprawde coś lepszego. Ogólna ocena -6 to dla mnie żenada. Tylko za optykę najnizej bo aż +4. Taki Fuji X10 też za optyke dostał +4 mimo ,że ma swiatło 2.0-2.8 przy identycznych ogniskowych. Pachnie mi to artykułem sponsorowanym. No ale bądż co bądź to przeca Canon.

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    To chyba aparat dla sympatyków marki Canon niż dla normalnych uzytkowników z większymi aspiracjami. Za tą cenę można miec naprawde coś lepszego. Ogólna ocena -6 to dla mnie żenada. Tylko za optykę najnizej bo aż +4. Taki Fuji X10 też za optyke dostał +4 mimo ,że ma swiatło 2.0-2.8 przy identycznych ogniskowych. Pachnie mi to artykułem sponsorowanym. No ale bądż co bądź to przeca Canon.
    Wydaje mi się, że porównywanie optyki do X-10 i G-1X ma tyl samo sensu co porównywanie matryc tych urządzeń.
    Daleko mi do fanklubu Canona, ale mały zoomik do matrycy zbliżonej do 4/3 to jednak co innego niż zoomik do wielokrotnie mniejszej matrycy X-10. Nowy zoom-naleśnik Panasa kosztuje jakąś chorą kasę i nie ma światła 2,8 na szerokim. 14-54 Olka i 17-70 Sigmy to jedyne niezbyt drogie, ale też nieprzesadnie tanie szkła jakie teraz przychodzą mi do głowy, które mają na szerokim 2,8. Ale jakoś ich nie widzę w zestawie z korpusem wielkości G-1X. Dodam jeszcze , że w m4/3 na razie szczytem hi-endu jest 12-50, a Panas zapowiada nawet jakieś wynalazki, gdzie światło zaczyna się od 4 z groszami. Pomijam 12-35 bo wiadomo że na razie nic nie wiadomo(choć ja jestem nienormalny i liczę na cenę poniżej 4000 zł)

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Jedyne, co można zarzucić Canonowi, to powolny AF. Cała reszta jest w porządku, nawet cena. Bezlusterkowce o podobnej ergonomii korpusu sprzedawane z jeszcze ciemniejszymi i krótszymi kitami wcale nie kosztują mniej.

Jd
    Gość

Jeżeli juz tak porównujemy to Canon na przykład w swoim G12 tez sie nie popisał obiektywem bo przy matrycy 1/1.7 ( 7,6x5,7 mm) ma światło 2.8-4.5 a Fujik w X10 przy matrycy 2/3 (8,8x6,6 mm) ma swiatło 2.0-2.8 . Ogniskowe porównywalne ( 28-112 w Fuji do 28-140 w Canonie G12). Zreszta taki np Samsung Ex1 tez ma znacznie jasniejszy obiektyw (Identyczna matryca 1/1.7 ale swiatło 1.8-2.4). To tak gwoli porównań. Kontekst tego jest taki ,ze Canon sie nie wysilił jedynie cene to umiał ustalić.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jedyne, co można zarzucić Canonowi, to powolny AF. Cała reszta jest w porządku, nawet cena. Bezlusterkowce o podobnej ergonomii korpusu sprzedawane z jeszcze ciemniejszymi i krótszymi kitami wcale nie kosztują mniej.
    Ja b ym go nie porównywał do bezlusterkowców bo to kompakt tylko w wielka matrycą i ciemnym szkłem i za dużą kasę. Według mnie mysz urodziła słonia.
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 20.03.12 o 16:01

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

G12 był pod tym względem nieciekawy. Ale zrobić kompaktowego zooma kryjącego dużą matrycę, jaśniejszego na jednym końcu i dłuższego na drugim w porównaniu do standardowego kita i sprzedawać go z niegłupią puszką (matryca, obsługa, jakość wykonania, możliwości itp.) za 3000 zł to już wcale nie takie byle co.