To ja od siebie dodam (tak w drodze wyjątku, bo jestem przeciwnikiem) - załóż UVkę![]()
To ja od siebie dodam (tak w drodze wyjątku, bo jestem przeciwnikiem) - załóż UVkę![]()
@ Bodzip, @ Nipo80
Na podstawie Waszych zdjęć mogę przyjąć, że pojawiające się tu i ówdzie w necie pogłoski o możliwości uszkodzenia matrycy wskutek fotografowania łuku są przesadzone?
Ludzie robią zdjęcia wschodów, zachodów - ogólnie słońca - białego, czerwonego, ale zawsze w tym miejscu jest przepał, czyli brak informacji. I tyle. W przypadku łuku, błyskawicy jest podobnie.A dlaczego by miało uszkodzić matrycę to nie wiem. To chyba podobna legenda do tej o stosowaniu filtrów UV do fotografii cyfrowej.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Gdyby tak to słońce na długim czasie fotografować, to pewnie w końcu wypaliłoby dziurę w matrycy. Na takich czasach jak się to robi, po prostu nie ma takiej możliwości aby fizycznie coś uszkodzić.
Łukiem albo błyskawicą to już w ogóle. Ich światło nie niesie wystarczającej ilości energii.
Pozdrawiam.
Aparat powinien dać radę "sam z siebie" nawet bez dodatkowych lamp. Przepał i tak będzie, więc nie masz co z tym walczyć za bardzo. Niedoświetlone miejsce (czyli praktycznie wszystko poza miejscem samego spawania) wyciągnij w obróbce. O matrycę się nie martw, ona da radę -większym problemem będą Twoje oczy, o nie powinieneś się martwić.
Najważniejsze będzie bezpieczeństwo. Niestety musisz scenę jakoś obserwować, dlatego kilka razy spojrzysz na bardzo mocne źródło światła -byle nie za długo. Jakiś czas temu fotografowałem spawanie z przerwami przez około 30 minut. Zdjęcia fajne, ale niestety okupione strasznym bólem oczu i częściową ślepotą przez około dwa dni.
Zdjęcia powyżej obrobione za pomocą techniki HDR. Fotografowane obiektywem 35 1.8 z przysłoną ustawioną na 1.8.
Ostatnio edytowane przez Fatman ; 7.01.12 o 11:11
@ Fatman
Respect! te zdjęcia to rewelacja! chciałbym coś takiego uzyskać ale się nie łudzę - jeszcze duuużo nauki przedemną. Dzięki za wyjaśnienia, no i za ostrzeżenie dot. oczu. Myślę że z przyłbicą automatyczną dam radę.
Jan_S , dasz radę to nie jest wcale takie trudne jak się wydaje. Jak już będziesz fotografował, to pamiętaj że nawet nie patrząc na samo spawanie, oczy są narażone na silne światło -tak więc spoglądanie w tym czasie na wyświetlacz nie uchroni oka. Ja o tym niestety zapomniałem i bardzo bardzo bardzo mocno żałowałem swojej lekkomyślności.
Fajny temat. Syd Barrett dobrze prawi o uv iskry podczas spawania sypią się niemiłosiernie jak trafi na szkło zostanie trwały ślad . Ja zaproponowałbym braketing ekspozycji ,statyw i samowyzwalcz - no i ciemne okulary . W razie naświetlenia oczu użyj ziemniaka![]()