Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Jak fotografować spawanie?

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Jak fotografować spawanie?

To ja od siebie dodam (tak w drodze wyjątku, bo jestem przeciwnikiem) - załóż UVkę

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

@ Bodzip, @ Nipo80

Na podstawie Waszych zdjęć mogę przyjąć, że pojawiające się tu i ówdzie w necie pogłoski o możliwości uszkodzenia matrycy wskutek fotografowania łuku są przesadzone?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    @ Bodzip, @ Nipo80

Na podstawie Waszych zdjęć mogę przyjąć, że pojawiające się tu i ówdzie w necie pogłoski o możliwości uszkodzenia matrycy wskutek fotografowania łuku są przesadzone?
    Ludzie robią zdjęcia wschodów, zachodów - ogólnie słońca - białego, czerwonego, ale zawsze w tym miejscu jest przepał, czyli brak informacji. I tyle. W przypadku łuku, błyskawicy jest podobnie.A dlaczego by miało uszkodzić matrycę to nie wiem. To chyba podobna legenda do tej o stosowaniu filtrów UV do fotografii cyfrowej.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Gdyby tak to słońce na długim czasie fotografować, to pewnie w końcu wypaliłoby dziurę w matrycy. Na takich czasach jak się to robi, po prostu nie ma takiej możliwości aby fizycznie coś uszkodzić.
    Łukiem albo błyskawicą to już w ogóle. Ich światło nie niesie wystarczającej ilości energii.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Aparat powinien dać radę "sam z siebie" nawet bez dodatkowych lamp. Przepał i tak będzie, więc nie masz co z tym walczyć za bardzo. Niedoświetlone miejsce (czyli praktycznie wszystko poza miejscem samego spawania) wyciągnij w obróbce. O matrycę się nie martw, ona da radę -większym problemem będą Twoje oczy, o nie powinieneś się martwić.
    Najważniejsze będzie bezpieczeństwo. Niestety musisz scenę jakoś obserwować, dlatego kilka razy spojrzysz na bardzo mocne źródło światła -byle nie za długo. Jakiś czas temu fotografowałem spawanie z przerwami przez około 30 minut. Zdjęcia fajne, ale niestety okupione strasznym bólem oczu i częściową ślepotą przez około dwa dni.

Zdjęcia powyżej obrobione za pomocą techniki HDR. Fotografowane obiektywem 35 1.8 z przysłoną ustawioną na 1.8.
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 7.01.12 o 11:11

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

@ Fatman

Respect! te zdjęcia to rewelacja! chciałbym coś takiego uzyskać ale się nie łudzę - jeszcze duuużo nauki przedemną. Dzięki za wyjaśnienia, no i za ostrzeżenie dot. oczu. Myślę że z przyłbicą automatyczną dam radę.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Jan_S , dasz radę to nie jest wcale takie trudne jak się wydaje. Jak już będziesz fotografował, to pamiętaj że nawet nie patrząc na samo spawanie, oczy są narażone na silne światło -tak więc spoglądanie w tym czasie na wyświetlacz nie uchroni oka. Ja o tym niestety zapomniałem i bardzo bardzo bardzo mocno żałowałem swojej lekkomyślności.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Poza tematem.

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Ludzie robią zdjęcia wschodów, zachodów - ogólnie słońca - białego, czerwonego, ale zawsze w tym miejscu jest przepał, czyli brak informacji. I tyle.
    Informacja jest. Wyjście poza zakres pomiaru. Albo niedostatek światła, albo jego nadmiar.

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria

Fajny temat. Syd Barrett dobrze prawi o uv iskry podczas spawania sypią się niemiłosiernie jak trafi na szkło zostanie trwały ślad . Ja zaproponowałbym braketing ekspozycji ,statyw i samowyzwalcz - no i ciemne okulary . W razie naświetlenia oczu użyj ziemniaka