Witam
mam pytanie, trochę może nietypowe ale dla mnie ważne: Jak zrobić zdjęcia spawaczowi podczas pracy?
Szukałem trochę po goglach, ale efekty tych poszukiwań nie udzieliły mi satysfakcjonującej odpowiedzi. Trudność polega na tym, że stosując się do znalezionych informacji (robić z dystansu, nie patrzeć na łuk, przymknąć obiektyw, niskie ISO, krótkie czasy, ew. filtry) wyjdzie może dobre zdjęcie łuku i bezpośredniego otoczenia ale cała reszta - hala, spawana konstrukcja etc. zginie w cieniach, a ja właśnie to chciałbym pokazać - łuk, odpryski raczej miałyby być tylko "dekoracją". Hala jest dobrze oświetlona, ale mimo wszystko przy 1/4000 na f8 nic nie wyjdzie. Z kolei wpuszczenie większej ilości światła może mocno prześwietlić łuk i okolice, a nawet mam takie obawy że mogłoby się to skończyć źle dla matrycy.
Może, trzeba by spróbować jakiegoś HDRa? jedno zdjęcie przy zgaszonym a drugie przy zapalonym łuku? Problem jest również taki, że będę miał prawdopodobnie tylko jedną szansę by te zdjęcia zrobić, więc chciałbym być dobrze przygotowany "merytorycznie" żeby już podczas "sesji"nie kombinować i raz dwa się uwinąć.
Czy ktoś z P.T. Forumowiczów próbował takich zdjęć? Z góry dziękuję za porady.
pozdrawiam
Jan