Strona 8 z 50 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 498

Wątek: Nowe Fuji - X-Pro1/Pro2

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Odp: Nowe Fuji ?

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ciekawe co... Pewnie jakiegoś NEXa
    Witam !

Pewnie, ze mozna taniej i uzyskiwac przy tym wysoka jakoscia obrazu...

Popatrz sobie na foty wykonywane praktycznie z kazdej dziedziny fotografii w roznych warunkach oswietleniowych
    przez wielu foto-amatorow z puszek EPL-1, EP-1 i NEX-5.

http://www.pbase.com/cameras/olympus/e_pl1 ( 13800 zdjec )
    http://www.pbase.com/cameras/olympus/e_p1 ( 8468 zdjec )
    http://www.pbase.com/cameras/sony/alpha_nex_5 ( 7905 zdjec )

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Darekw1967, piszesz nie na temat. Nie rozmawiamy o tym, czy tanim aparatem da się zrobić fajne zdjęcia, bo każdy wie, że się da. Raczej poszukujemy tego tajemniczego aparatu, który będzie miał taki sam obiektyw, jak ten Fuji (ekw. 50 mm f/1,4), będzie podobnych rozmiarów (porządny klocek, który można wygodnie trzymać w ręku, a nie jakaś mikroskopijna popierdółka), będzie miał wbudowany wizjer nie ograniczający możliwości podpięcia zewnętrznej lampy i za wszystko to zapłacimy jedynie 3000 zł. Hrabia koniecpolski vel tymczasowy vel temporary_ vel czerwonyautobus twierdzi, że zna taki aparat.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

Pewnie, ze mozna taniej i uzyskiwac przy tym wysoka jakoscia obrazu...

Popatrz sobie na foty wykonywane praktycznie z kazdej dziedziny fotografii w roznych warunkach oswietleniowych
    przez wielu foto-amatorow z puszek EPL-1, EP-1 i NEX-5.
    Takie ep-3, to jest dopiero idiotyczny wydatek, zresztą jak wiele korpusów z tej mikromatrycy w momencie ich rynkowego debiutu. A przecież każdy wie, że można kupić teraz e-pl1, podpiąć zenitara i zjeść takie ep3 na śniadanie jakością obrazu. Bo przecież tylko o to w tym chodzi.
    W zasadzie, po co Ci taki mkII? Szyja boli od noszenia a jeszcze lampy nie ma no i nie mieści się do kieszeni przecież. O mokasynach nie wspominając.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Darekw1967, piszesz nie na temat. Nie rozmawiamy o tym, czy tanim aparatem da się zrobić fajne zdjęcia, bo każdy wie, że się da. Raczej poszukujemy tego tajemniczego aparatu, który będzie miał taki sam obiektyw, jak ten Fuji (ekw. 50 mm f/1,4), będzie podobnych rozmiarów (porządny klocek, który można wygodnie trzymać w ręku, a nie jakaś mikroskopijna popierdółka), będzie miał wbudowany wizjer nie ograniczający możliwości podpięcia zewnętrznej lampy i za wszystko to zapłacimy jedynie 3000 zł. Hrabia koniecpolski vel tymczasowy vel temporary_ vel czerwonyautobus twierdzi, że zna taki aparat.

Witam !

1. Czytalem jeszcze raz caly watek i nie wynika z niego ze jest "poszukiwany" aparat o ktorym mi piszesz
    Idac Twoim tokiem myslenia mozna stwierdzic, ze wiekszosc piszacych w tym watku pisze nie na temat
    Tylko pytanie... Dlaczego akurat mi wytknales ten argument ?

2. Twoje okreslenie ze aparaty systemu mikro 4/3 to... mikroskopijne popierdolki to ewidentna bzdura i
    kompletny bezsens ktory wyglaszasz na tej grupie dyskusyjnej

Ale rozumiem Twoje argumenty bo trudno miec dobre zdanie na temat
    poprzedniego Twojego sprzetu, ktorym po prostu... Nie potrafiles fotografowac

Kupiles x10 i OK! Teraz... potrafisz juz robic zdjecia tylko zastanawia mnie
    dlaczego namolnie piszesz o tym na 3 grupach dyskusyjnych

3. Fuji chce wprowadzic kolejnego KLOCA o retro wygladzie w odpowiednio wysokiej cenie i argumenty typu "wbudowany wizjer"
    jak i nie male gabaryty nie przekonuje mnie, ze warto wydac na ten aparat 6000 zl.

Fuji w tej branzy bezlusterkowcow znajdzie sobie dosc waskie grono zapalencow ktorzy wydadza duzo
    kasy i beda zadowoleni z takiego zakupu.

Kazdy okresla co mu pasuje i co oczekuje i wiem, ze nie wydam na tego Fuji ani centa bo
    nie potrzebuje KLOCA typu CEGLA z dopietym szklem o jasnosci f 1.4

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

nie chodzi tylko o jekość obrazu.
    Jakość obrazu jest we wszystkich cyfrówkach podobna (nie licząc jakichś ewidentnych niewypałów).
    Na wydrukach nie widzę różnicy między moimi syfrankami -ew. po stosunku boków...
    To co często decyduje o powstaniu zdjęcia to wygoda obsługi i niezawodność.
    Gdyby tak nie było zostałbym przy leice.
    Pozostawiłem natomiast E-1 ze względu na te cechy, a jej miejsce (zawodność, głośność, koszty eksploatacji, głupie sztucznie ograniczenia w obsłudze) przyjdzie jakiś bezlusterkowiec (GXR albo X1-Pro) -pierwszy jest mi już znany i bardzo pasuje. Drugi obiecuje wiele -ale trzeba poczekać pół*roku aż znane będą wszystkie ukryte "niespodzianki".
    Panasonic nie ma od czasu L1 niczego ciekawego a olympus podciął*sobie żyły i tyle go widzieli.

Fuji mnie zaskoczył -komplexowością swojego podejścia> ok razu komplet i bez kompromisów> u innych pykaliby ze 6 modeli zanim projekt osiągnąłby to stadium.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    Takie ep-3, to jest dopiero idiotyczny wydatek, zresztą jak wiele korpusów z tej mikromatrycy w momencie ich rynkowego debiutu. A przecież każdy wie, że można kupić teraz e-pl1, podpiąć zenitara i zjeść takie ep3 na śniadanie jakością obrazu. Bo przecież tylko o to w tym chodzi.
    W zasadzie, po co Ci taki mkII? Szyja boli od noszenia a jeszcze lampy nie ma no i nie mieści się do kieszeni przecież. O mokasynach nie wspominając.
    Witam !

Kazdy ma swoje wymagania i oczekiwania.
    Kupiles x10 i robisz nim zdjecia i ok.
    Dla mnie argumenty typu cena i gabaryty maja znaczenie + chce miec lekko + wysoka jakosc obrazu z opcjonalna mozliwoscia wymiany optyki.

Pozdrawiam

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Specyfikacje nowego Fuji:

Number of effective pixels: 16.3 million pixels
    Image sensor: 23.6mm×15.6mm(APS-C)X-Trans CMOS with primary colorfilter
    Sensor Cleaning system: Ultra Sonic Vibration
    Storage media: SD memory card / SDHC memory card / SDXC(UHS-I) memory card
    File format (still image): “JPEG (Exif Ver 2.3 *2), RAW (RAF format), RAW+JPEG (Design rule for Camera File system compliant / DPOF-compatible)”
    Movie format: H.264(MOV)with Stereo sound
    Number of recorded pixels: “L:4896x3264 4896x2760 3264 ×3264 M:3456x2304 3456x1944 2304 × 2304 S:2496x1664 2496x1408 1664 ×1664
    Motion Panorama: L  Vertical:7680x2160 Horizontal:7680x1440 M Vertical:5120x2160 Horizontal:5120x1440″
    Lens mount: FUJIFILM X mount
    Compatible Interchangeable lens “・ FUJINON LENS XF18mmF2 R ・ FUJINON LENS XF35mmF1.4 R ・ FUJINON LENS XF60mmF2.4 R Macro”
    Sensitivity:Equivalent to ISO 200 – 6400  (Standard Output Sensitivity)
    AUTO mode: AUTO(400)/AUTO(800)AUTO(1600)/AUTO(3200)
    Extended output sensitivity: equivalent ISO 100, 12800 and 25600″
    Exposure control: TTL 256-zones metering, Multi / Spot / Average
    Exposure mode: Programmed AE, Shutter priority AE, Aperture priority AE, Manual exposure
    Exposure compensation: -2.0EV – +2.0EV, inclement with 1/3EV step
    Shutter control: Focal Plane Shutter, Shutter speed (with mechanical shutter)” “(P mode) 1/4 sec. to 1/4000 sec., (All other modes) 30 sec. to 1/4000 sec. Bulb (max.60min.) Time 2 to 30 se”
    Continuous shooting: Max 6 / 3 fps selectable
    Auto bracketing: AE Bracketing (±1/3EV, ±2/3EV, ±1EV)
    Film Simulation Bracketing: (Any 3 type of film simulation selectable)
    Dynamic Range Bracketing: (100%, 200%, 400%)
    ISO sensitivity Bracketing: (±1/3EV, ±2/3EV, ±1EV)”
    Focus (mode): Single AF / Continuous AF/MF
    Distance Indicator (type): TTL contrast AF, AF assist illuminator available
    AF frame selection: Area (EVF/LCD:49 areas with 7x7、OVF:25 areas with 5x5)/ Multi changeable size of AF frame: among 5 type”
    White balance: “Automatic scene recognition Custom, Color temperature selection (K)
    Preset: Fine, Shade, Fluorescent light (Daylight), Fluorescent light (Warm White), Fluorescent light (Cool White), Incandescent light, underwater
    Film Simulation mode: 10 type (PROVIA/STANDARD, Velvia/VIVID, ASTIA/SOFT, PRO Neg Hi, PRO Neg. Std, MONOCHROME, MONOCHROME+Ye FILTER, MONOCHROME+R FILTER, MONOCHROME+G FILTER, SEPIA)
    Dynamic range setting: AUTO(100-400%)、100%、200%、400%
    Self-timer: Approx. 10sec. / 2sec. Delay
    Flash modes: “Hot shoe with TTL contacts; sync terminal Red-eye removal OFF: Auto, Forced Flash, Suppressed Flash, Slow Synchro. Rear-curtain Synchro Red-eye removal ON: Red-eye Reduction Auto, Red-eye Reduction & Forced Flash, Suppressed Flash, Red-eye Reduction & Slow Synchro. Red-eye Reduction & Rear-curtain Synchro”
    Hot shoe: Yes ( dedicated TTL Flash compatible) Flash synchro Terminal X terminal, synchronized Shutter speed:1/180 sec or slower
    Viewfinder: Hybrid Multi Viewfinder, Optical viewfinder. Reverse Galilean viewfinder with electronic bright frame display
    Magnifications: 0.37x / 0.6x
    Coverage of frame area v.s. capturing area: approx. 90%
    Electronic viewfinder 0.47-in., approx.1,440,000-dots color LCD viewfinder
    Coverage of viewing area v.s capturing area: approx. 100%
    Eye sensor: installed
    Eye point: approx. 14 mm
    LCD monitor: 3.0-inch RGBW (White) LCD monitor, approx. 1,230,000dots, (Approx. 100% coverage)
    Movie recording: “1920×1080 pixels, 1280 x 720 pixels (24frames / sec.) with stereo sound. Individual movies can not exceed 29 minutes in length.”
    Photography functions: Select custom setting, Motion panorama, Color space, Color (Saturation), sharpness, Dynamic range, Film simulation, Gradation, Auto red-eye removal, Framing guideline, Frame No. memory, Histogram display, Preview depth of focus, Focus check, Electronic level, Multiple exposure, Date input, Fn button setting (RAW, Movie, etc)
    Playback functions: RAW conversing, Image rotate, Red-eye reduction,
    Photobook assist, Erase selected frames, image search, Multi-frame
    playback (with micro thumbnail), Slide show, Mark for upload, Protect,
    Crop, Resize, Panorama, Favorites
    Other functions PictBridge, Exif Print, Languages selection, Time
    difference, Quick start mode, Power save mode, Silent mode
    Terminal (Video output)
    (Digital interface)
    (HD output)” ー
    USB 2.0 High-Speed
    HDMI mini connector
    Power supply “NP-W126 Li-ion battery (included)
    Dimensions “139.5 (W) mm x 81.8 (H) mm x 42.5(D) mm / 5.5in.(W) x
    3.2in. (H) x 1.7 in. (D)
    (Minimum depth: 34.1 mm/ 1.3 in.)”
    Weight Approx. 450g / 15.9 oz. (including battery ) and memory card)
    Approx. 400 g /14.1 oz. (excluding accessories, battery and memory
    card)
    Operating Temperature 0℃ – 40℃
    Operating Humidity 10 – 80% (no condensation)
    Guide to the number of available frames for battery operation approx
    300 frames
    Starting up period “Approx. 0.5 sec. ( Approx 1.0 sec, when QUICK
    START mode and Power save mode is set to OFF)
    * evaluated by FUJIFILM method”
    Accessories included “Li-ion Battery NP-W126
    Battery Charger BC-W126
    Shoulder strap
    USB cable
    Body cap
    Metal strap clip
    Protective cover
    Clip attaching tool
    CD-ROM (Viewer software, RAW File Converter etc. *3 )
    Owner’s manual ”
    Optional accessories “Li-ion battery NP-W126
    Battery charger BC-W126
    Shoe Mount Flash EF-20、EF-42、EF-X20
    Interchangeable lens FUJINON LENS XF18mmF2 R
    Interchangeable lens FUJINON LENS XF35mmF1.4 R
    Interchangeable lens FUJINON LENS XF60mmF2.4 R Macro
    Protector Filter PRF-52 52mmΦ
    Protector Filter PRF-39  39mmΦ
    Hand Grip HG-XPro1
    Leather Case LC-XPro1
    * The lens of focal length at 35mm or less can be placed in this
    leather case with the camera X-Pro 1.

http://www.stevehuffphoto.com/2012/0...x-pro-1-specs/
    Ostatnio edytowane przez nightelf ; 9.01.12 o 15:59
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Na wadze z akumulatorem i kartą SD: E-P1+17/2.8 - 451g, Fuji X-100 z akumulatorem i kartą SD - 450g, w dodatku ma wizjer, większą i niskoszumną matrycę, lampę błyskową, jaśniejsze szkło - niewymienne to prawda.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    Na wadze z akumulatorem i kartą SD: E-P1+17/2.8 - 451g, Fuji X-100 z akumulatorem i kartą SD - 450g, w dodatku ma wizjer, większą i niskoszumną matrycę, lampę błyskową, jaśniejsze szkło - niewymienne to prawda.
    Witam !

Jest jeszcze E-PM1, ktory jest okolo o 100g lzejszy od E-P1.

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

1. Czytalem jeszcze raz caly watek i nie wynika z niego ze jest "poszukiwany" aparat o ktorym mi piszesz
    Odniosłeś się do jednej mojej wypowiedzi, która nie dotyczyła całego wątku, tylko jednego posta, w którym tymczasowy o takim właśnie aparacie pisał. Wystarczyło przeczytać tylko ten jeden jego post.

Idac Twoim tokiem myslenia mozna stwierdzic, ze wiekszosc piszacych w tym watku pisze nie na temat
    Wszyscy oprócz Ciebie piszą tu na temat.

Tylko pytanie... Dlaczego akurat mi wytknales ten argument ?
    A komu jeszcze miałem "wytknąć ten argument"?

2. Twoje okreslenie ze aparaty systemu mikro 4/3 to... mikroskopijne popierdolki to ewidentna bzdura i
    kompletny bezsens ktory wyglaszasz na tej grupie dyskusyjnej
    A gdzie ja pisałem o systemie Mikro 4/3? Pisałem o mikroskopijnych pierdółkach bez wskazania na żaden konkretny system. Takie pierdółki są produkowane chyba w każdym popularnym bezlusterkowym systemie, nie mówiąc już o większości zaawansowanych kompaktów.

Ale rozumiem Twoje argumenty bo trudno miec dobre zdanie na temat
    poprzedniego Twojego sprzetu, ktorym po prostu... Nie potrafiles fotografowac
    Potrafiłem fotografować każdym swoim dotychczasowym aparatem, czego dowodem jest moja galeria zdjęć i wątki, w których fotografie publikowałem. Jeśli zmieniałem sprzęt, to tylko dlatego, że miałem zachciankę używać czegoś lepszego.

Kupiles x10 i OK! Teraz... potrafisz juz robic zdjecia tylko zastanawia mnie
    dlaczego namolnie piszesz o tym na 3 grupach dyskusyjnych
    Masz jakąś obsesje z punkcie tego aparatu? Nikt w tym wątku nie pisał o X10. Ten temat dotyczy zupełnie innego modelu, gdybyś nie zauważył. A jeśli tak bardzo jesteś zainteresowany moją aktywnością na innych forach, to spieszę wyjaśnić, że udzielam się na więcej, niż trzech grupach i na każdej z nich, jak mam ochotę, biorę udział w takich dyskusjach, jakie mnie interesują - w tym również o X10.

3. Fuji chce wprowadzic kolejnego KLOCA o retro wygladzie w odpowiednio wysokiej cenie i argumenty typu "wbudowany wizjer"
    jak i nie male gabaryty nie przekonuje mnie, ze warto wydac na ten aparat 6000 zl.

(...)

Kazdy okresla co mu pasuje i co oczekuje i wiem, ze nie wydam na tego Fuji ani centa bo
    nie potrzebuje KLOCA typu CEGLA z dopietym szklem o jasnosci f 1.4
    No i super. To, co Cię przekonuje, a co nie, naprawdę nie ma żadnego znaczenia. Tak samo jak to, czego potrzebujesz.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb