Sapphiron, przecież potrafisz robić zdjęcia. Te z modelką były jak najbardziej OK. Na pewno wiesz, jak powinno wyglądać poprawnie naświetlone zdjęcie. Co takiego się stało, że postanowiłeś wrzucić te fotki z katedry z takim przepałem? Przecież już po zrobieniu pierwszego zdjęcia należało ustawić korektę ekspozycji i zacząć całą serię od nowa. Mogę zrozumieć, że Ci się spieszyło i nie miałeś czasu, ale żeby takie zdjęcia opublikować, to już nie rozumiem...
Sam kadr i miejsce jest OK do testu ISO. Nie musi to być dzieło sztuki.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
nie miałem innej możliwości tylko z tamego miejsca zrobić. a korekta sprawiłaby że reszta zdjęcia byłaby czarna kiedy ten kawałek byłby cacy, a raczej ważniejsza jest reszta zdjęcia niż przepał...
Jakby reszta zdjęcia była czarna, to nawet jeszcze lepiej. Można by ocenić szum w głębokich cieniach i podciągnąć je w LR, zobaczyć ile informacji da się z nich wycisnąć.
Z JPEGów nie za wiele. Generalnie w drugą stronę można sprawdzić ile z przepałów dałoby się odzyskać.
Rolleicord, Canon
flickr
mogę wstawić rawy i róbta co chceta...
Z jpegów nie, ale miało być focone w raw+jpeg, jeśli dobrze pamiętam![]()
rafy już wstawiają się na serwer...
Będzie histogram z RAFa to się określi. Generalnie ściągnąłem tylko jednego JPEGa z ISO400 i jakościowo nie jest najlepiej.
Rolleicord, Canon
flickr