Strona 30 z 50 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 498

Wątek: Nowe Fuji - X-Pro1/Pro2

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Odp: Nowe Fuji ?

to jakaś moda na porównywanie X-Pro 1 do Canona 7D? Czy ten Canon to jakiś "kanoniczny" aparat? coś jak wzorzec metra z Sevres?

Powiem szczerze, nie rozumiem. Była (jest) całkiem spora grupa uważająca obrazek z 7-ki za słaby.

Ja bym chciał zobaczyć porównanie np. z Leicą M9 (albo chociaż M8 ). Fuji aspiruje (także ceną) do walki o rynek "dalmierzowców" więc byłoby może widać co tracimy (zyskujemy) w porównaniu z aparatem 4 razy droższym.
    Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 4.03.12 o 18:51

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Autor testu miał akurat pod ręką 7D, to porównał. Nic dziwnego, w końcu to popularna puszka. Żadnych teorii nie trzeba tutaj budować.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

tak tylko zapytałem, bo jak Fuji robiło pokaz w Polsce (słynne zdjęcia z salonki) to też do porównań 7D użyto

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    to jakaś moda na porównywanie X-Pro 1 do Canona 7D? Czy ten Canon to jakiś "kanoniczny" aparat? coś jak wzorzec metra z Sevres?

Powiem szczerze, nie rozumiem. Była (jest) całkiem spora grupa uważająca obrazek z 7-ki za słaby.

Ja bym chciał zobaczyć porównanie np. z Leicą M9 (albo chociaż M8 ). Fuji aspiruje (także ceną) do walki o rynek "dalmierzowców" więc byłoby może widać co tracimy (zyskujemy) w porównaniu z aparatem 4 razy droższym.
    Body X1-Pro będzie trochę droższe od 7D(ile tan aparat ma lat?) i pewnie ze 4 razy tańsze od M9. Jak rozumiem głównym czynnikiem wymuszającym takie porównanie jest kształt obudowy?

---------- Post dodany o 15:39 ---------- Poprzedni post był o 15:26 ----------

Cytat Zamieszczone przez ajt Zobacz posta
    Od zakupu G3 w styczniu używam Silkypixa i coraz bardziej się do niego przekonuję. Interfejs wprawdzie trochę pokręcony, ale da się to ogarnąć. Jak dotąd nie zawiesił się ani razu. Zauważyłem jednak, że do obsługi konkretnych aparatów różnie się przyłożyli. Co do G3 jak na razie nie mam większych zastrzeżeń. Mam też Samsunga EX1 i dla odmiany dołączona do niego wersja Sikypixa ma obsługę tego aparatu jakąś niedorobioną. Kolory często wychodzą od czapy, jakby aparat był źle oprofilowany. Może to subiektywne odczucie, ale jakbym nie machał suwakami, to i tak jpg prosto z puszki wygląda lepiej. Brak korekcji dystorsji i AC, które aparat robi tworząc jpg. Może Fuji podobnie potraktowali, zwłaszcza że ich matryce wymagają szczególnego podejścia
    Ja otwierałem na szybko jedną fotkę z EX-1 (robioną na maksymalnie szerokim kącie) w w tym czytniku RAWów z Elementsa i wydawało mi się, że na zdjęciu były zniekształcenia optyczne, których w Silky nie było(tą fotą w Silky bawiłem się dłużej) . Aż sprawdzę jeszcze raz z ciekawości. Fakt, że na innym zdjęciu z EX-1 robionym na wieczornej ulicy przy ISO 200 był już widoczny spory szum i Silky praktycznie nic z tym nie potrafił zrobić. Z kolorami też racja - mam kilka zdjęć z tego samego miejsca robionych na przemian G-1 i EX-1, kolory z EX-1 wypadły gorzej - ale zarówno w RAW jak i w JPG. Może to jednak kwestia matrycy - jakby nie patrzeć w EX-1 jest słabsza.
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 5.03.12 o 16:47

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Body X1-Pro będzie trochę droższe od 7D(ile tan aparat ma lat?) i pewnie ze 4 razy tańsze od M9. Jak rozumiem głównym czynnikiem wymuszającym takie porównanie jest kształt obudowy?
    Też, ale raczej o specyficzny wizjerek odwołujący się do dalmierzowych wzorów. Powiem szczerze - M9tka to moje marzenie, tak jak inni marzą o FF Canona/Nikona/Sonego. Fuji zrobiło krok w kierunku który mnie interesuje. Niezła, ciekawa matryca + 3 bardzo klasyczne stałki. Po prostu zaintrygowało mnie jak daleko takiemu zestawowi do Leica'i

Ale nikt nic nie wymusza

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Ja otwierałem na szybko jedną fotkę z EX-1 (robioną na maksymalnie szerokim kącie) w w tym czytniku RAWów z Elementsa i wydawało mi się, że na zdjęciu były zniekształcenia optyczne, których w Silky nie było(tą fotą w Silky bawiłem się dłużej) . Aż sprawdzę jeszcze raz z ciekawości. .
    Sprawdziłem. Silky od Szajsunga prostuje - w dcRAW beczka jest wyraźna, ale rzeczywiście w porównaniu z dcRAW Silky jakby zamulał obraz. Ciekaw jestem czy to nie jest przypadłość wersji "darmowych". Z drugiej strony, biorąc pod uwagę cenę nowej wersji Lightrooma, pytanie ma raczej charakter akademicki.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

dzarro
    Gość

Widzę, że McNally pozuje, ciekawe czy również testuje?

dzarro
    Gość

Dziś o 20 będzie program na Opacznych:

http://www.optyczne.pl/4722-nowo%C5%...ji_X-Pro1.html