Strona 29 z 50 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 498

Wątek: Nowe Fuji - X-Pro1/Pro2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Odp: Nowe Fuji ?

Wyglądają na cropy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

dzarro
    Gość

A propos - czy Fuji też dodaje do swoich apartów SilkyPixa, tak jak Panas i Sami? Program w pełnej wersji ma swoich fanów(np. na forum Pentaxa) - ja nie używam innych więc nie mam porównania. Tzn. w Elemnetsie mam ACR, ale Adobe kupiłem niedawno w promocji więc jeszcze nie miałem czasu się zagłębiać, na pierwszy rzut oka Silky wydaje się fajniejszy(no i są korekcje dystorsji).

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Fuji daje SilkyPixa pod jakąś inną nazwą. Ten program to kompletne dno.

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Fuji daje SilkyPixa pod jakąś inną nazwą. Ten program to kompletne dno.
    A konkretnie?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Przeładowany interfejs, a możliwości bardzo skromne. Ratowanie świateł i wyciąganie cieni niewygodne w użyciu i mało skuteczne. Kiepskie odszumianie i licha ostrość (chyba jakiś kiepski algorytm demozaikowania, przynajmniej w przypadku X10). Nie ma możliwości całkowitego wyzerowania odszumiania i wyostrzania - "zero" jest tam, gdzie producent sobie wymyślił. I nie otwiera rawów innych producentów. SilkyPix dołączony do Fuji nie otwiera plików z Panasa GF2 i na odwrót.

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Przeładowany interfejs, a możliwości bardzo skromne. Ratowanie świateł i wyciąganie cieni niewygodne w użyciu i mało skuteczne. Kiepskie odszumianie i licha ostrość (chyba jakiś kiepski algorytm demozaikowania, przynajmniej w przypadku X10). Nie ma możliwości całkowitego wyzerowania odszumiania i wyostrzania - "zero" jest tam, gdzie producent sobie wymyślił. I nie otwiera rawów innych producentów. SilkyPix dołączony do Fuji nie otwiera plików z Panasa GF2 i na odwrót.
    Dzięki za opinię. Co do braku kompatybilności z innymi systemami to jest akurat oczywiste.To są darmowe wersje dodane do danego aparatu - wersja pełna jest normalnie sprzedawana i chyba wcale nie jest tania. Na photozone jest recenzja tego programu, z tego co widzę potwierdzają Twoje zarzuty, choć też wskazują na pewne zalety. Fakt, że wywoływarka, która na stracie mocno ingeruje w RAWa ideałem na pewno nie jest. Inna wada: wersja do Pansa często się wiesza.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Ok - mi chodziło tylko o to, że to chyba jednak są cropy, nie o to,czy to porównanie jest wiarygodne czy nie.
    Witam !

Dokladniej mowiac, z jedego aparatu masz cropy 1:1 a z drugiego przeskalowane (dodatkowo modyfikowane) ktore juz nie sa czystym zrzutem 1:1.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar Ar2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Chyba jeszcze nie było:

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Dzięki za opinię. Co do braku kompatybilności z innymi systemami to jest akurat oczywiste.To są darmowe wersje dodane do danego aparatu - wersja pełna jest normalnie sprzedawana i chyba wcale nie jest tania. Na photozone jest recenzja tego programu, z tego co widzę potwierdzają Twoje zarzuty, choć też wskazują na pewne zalety. Fakt, że wywoływarka, która na stracie mocno ingeruje w RAWa ideałem na pewno nie jest. Inna wada: wersja do Pansa często się wiesza.
    Od zakupu G3 w styczniu używam Silkypixa i coraz bardziej się do niego przekonuję. Interfejs wprawdzie trochę pokręcony, ale da się to ogarnąć. Jak dotąd nie zawiesił się ani razu. Zauważyłem jednak, że do obsługi konkretnych aparatów różnie się przyłożyli. Co do G3 jak na razie nie mam większych zastrzeżeń. Mam też Samsunga EX1 i dla odmiany dołączona do niego wersja Sikypixa ma obsługę tego aparatu jakąś niedorobioną. Kolory często wychodzą od czapy, jakby aparat był źle oprofilowany. Może to subiektywne odczucie, ale jakbym nie machał suwakami, to i tak jpg prosto z puszki wygląda lepiej. Brak korekcji dystorsji i AC, które aparat robi tworząc jpg. Może Fuji podobnie potraktowali, zwłaszcza że ich matryce wymagają szczególnego podejścia
    Ostatnio edytowane przez ajt ; 2.03.12 o 17:51

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Porównanie iso 1600:

X-Pro 1 http://www.fotomagasinet.no/wp-conte...2/DSCF0275.jpg

7D http://www.fotomagasinet.no/wp-conte...2/IMG_7908.jpg

Jest bardzo dobrze. Zdjęcia są "lekkie" - mniej przepałów i jednocześnie więcej szczegółów w cieniach. Praktycznie brak szumu.

Na stronie więcej przykładów na innych czułościach: http://www.fotomagasinet.no/2012/03/...jifilm-x-pro1/