Strona 16 z 50 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 498

Wątek: Nowe Fuji - X-Pro1/Pro2

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Nowe Fuji ?

No cóż mogę budować swoją opinię tylko na tym z czym miałem do czynienia.
    Ani (co najmniej kilka ) OMy ani 2 pentaxy , Voigtlandery (w tym f1.1 i 1.2) ani EF 17-40 f4 ani 2 leici M czy dwa CZ i parę innzch bardziej egzotycznych nie objawiało swojej domniemanej jakości we współpracy z cyfrowymi gratami. Ocz nie wymieniam tu teleobiektywów bo te problemów nie miały nigdy -czy to ruskie czy flinty dziadka.
    Domniemam że miałem ogromnego pecha czyż nie?
    Ewentualnie nie używałem ich na pełnoklatkowych Body we właściwych systemach>?<
    Domniemam że jeśli "szeroki" obiektyw APS-H lub mniejszej nie wyrabia to FF będzie żyleta?
    I czemu na analogach ich "cechy" nagle się samoistnie poprawiały.
    No to mój błąd, zaklinanie rzeczywistości i pech/
    Dziwnym trafem nie miałem go ani razu podczas całej mojej przygody z 4/3 i m4/3 -kazdy dawał obraz co najmniej dobry na swoich nominalnych parametrach. Choć niby powinno być zgoła odwrotnie. Chętnie wrócę do 3 z nich których na próżno szukać gdzie indziej -dlaczego nagle tak podrożały
    ktoś chce się pozbyć 50-200?
    Mam nadzieję że wybaczony będzie ten offtop.

Na koniec dodam zdanie o obiektywach do X-1Pro.
    Mogę przeboleć ciemność w przyszłych zomach tego nowego systemu (nikt nie zmusza kupować) ale brak skali GO na tubusach jasnych stałek i MF "Fly by Wire" nie pasują do "cyfrowego dalmierza" -przypominają zwykłe słoiki z lustrzanek -te tańsze.
    O prefokusowaniu (na skalę odległości) można pomarzyć...
    Nadzieja w ich jakości optycznej -i wykonania (oby była lepsza niż X-100).

Pytanie za 100 punktów > jak rozwiązany zostanie problem nastawienia ostrości w szkłach przez adapter?
    Pewne jest jedynie że analogowy wizjer będzie wtedy kompletnie bezużyteczny?

Podobnie nie mogę wyobrazić sobie jak optyczny wizjer współpracuje z zoomami?

Pewnie będzie przełączał się*na EFV>?<
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 10.01.12 o 21:35

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Ani (co najmniej kilka ) OMy ani 2 pentaxy , Voigtlandery (w tym f1.1 i 1.2) ani EF 17-40 f4 ani 2 leici M czy dwa CZ i parę innzch bardziej egzotycznych nie objawiało swojej domniemanej jakości we współpracy z cyfrowymi gratami. Ocz nie wymieniam tu teleobiektywów bo te problemów nie miały nigdy -czy to ruskie czy flinty dziadka.
    Z tych szkieł notorycznie używam EF 17-40 i nie mam najmniejszych zastrzeżeń do jakości, jaką daje na małym obrazku, a jego pracą pod światło jestem wręcz zachwycony. Z jakimi puszkami go używałeś?

Dziwnym trafem nie miałem go ani razu podczas całej mojej przygody z 4/3 i µ4/3 -kazdy dawał obraz co najmniej dobry na swoich nominalnych parametrach.
    A ja wręcz przeciwnie. ZD 9-18 był akceptowalny, ale daleki od poziomu, jaki uznałbym za przyzwoity (choć przyznam, że obiektywnie ocenić to mogłem dopiero po zapoznaniu się z osiągami szkieł konkurencji). Za to jak przejrzałem próbne zdjęcia z mikro Panasa 7-14, którego miałem okazję używać, to się przestraszyłem. Jeszcze mam te fotki, z porównaniem do EF 17-40, na różnych przysłona. Wrzucę, jak mi któryś z moderatorów zagwarantuje, że nie dostanę bana za naruszenie świętości

Na koniec dodam zdanie o obiektywach do X-1Pro.
    Mogę przeboleć ciemność w przyszłych zomach tego nowego systemu (nikt nie zmusza kupować) ale brak skali GO na ich tubusach jasnych stałek i MF "Fly by Wire" nie pasują do "cyfrowego dalmierza" -przypominają zwykłe słoiki z lustrzanek -te tańsze.
    O prefokusowaniu (na skalę odległości) można pomarzyć...
    Fuji mają skalę odległości i GO w wizjerze i na ekranie.

Pytanie za 100 punktów > jak rozwiązany zostanie problem nastawienia ostrości w szkłach przez adapter?
    Pewne jest jedynie że analogowy wizjer będzie wtedy kompletnie beyużyteczny?
    Analogowy wizjer będzie bezużyteczny, ale jest przecież jeszcze zwykły wizjer elektroniczny.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia - jak będzie zachowywać się wizjer optyczny kiedy podpięty będzie zoom (planowany na 2012)?
    Będzie się dostosowywać do zmieniającej się ogniskowej?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Wątpię, aby wizjer dostosowywał się do ogniskowej. On ma tylko dwa powiększenia, zmieniane mechanicznie poprzez dodanie lub odjęcie jednej soczewki (na którymś filmiku na YT było to pokazane). Pewnie wyświetlana w wizjerze ramka będzie się zmniejszać wraz ze wzrostem ogniskowej, a potem nastąpi przeskok na większe powiększenie. Cienko to widzę... Może być też tak, że po podpięciu zooma dostępny będzie tylko wizjer elektroniczny lub, co gorsza, nie będzie żadnych zoomów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Ani (co najmniej kilka ) OMy ani 2 pentaxy , Voigtlandery (w tym f1.1 i 1.2) ani EF 17-40 f4 ani 2 leici M czy dwa CZ i parę innzch bardziej egzotycznych nie objawiało swojej domniemanej jakości we współpracy z cyfrowymi gratami. ...
    Z 17-40 to już trochę pojechałeś. W testach on nie błyszczy, ale z taką marną puszką jak 5DII spokojnie daje radę

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

ostatni raz offtop: d300, 20D , do kompletu miałem jeszcze EF20mm F2.8 usm :makabra, i nigdy więcej.
    Daje radę również komórka- a tu mowa o tanich obiektywach szerokokątnych pod FF cyfrowe.
    Pewnie nie powinienem na takiej prowizorce wyrabiać sobie opinii... ale to nawet do najtańszego voigtlandera nie ma jak porównać- na korzyść tego ostatniego. Potem są dopiero "prawdziwe szkła"' a z kolei te pokazują swe prawdziwe możliwości na kliszy.
    I z tej perspektywy ten Fuji X 35mm f1,4 jest tani.
    Tani jeśli nie będzie produktem O nadmuchanych parametrach jak większość złomu na rynku.
    Jeśli da ostry obraz również na brzegach przy f1,4-2.0.
    Mam dokładny obraz tego co uważam za ostre.
    I prośba ;bez aberracji chromatycznej na kilka pixeli i "fajerwerków" świetlnych pod światło.

Sorry ale miałeś obiektyw 3cio ligowy 9-18 ( ile razy powtarzałem że na prowizorce nie naależy budować opinii).
    Panasonic nic mi nie mówi - ale kojarzy mi się źle od czasu kombinowania z m4/3.
    tyle- można pogadać ale w jakimś innym wątku?
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 10.01.12 o 22:15

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Sample, duże JPG-i na stronie Fuji:
    http://www.fujifilm.com/products/dig...sample_images/
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

tyle- można pogadać ale w jakimś innym wątku?
    https://forum.olympusclub.pl/threads...004#post779004

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cadman Zobacz posta
    Sample, duże JPG-i na stronie Fuji:
    http://www.fujifilm.com/products/dig...sample_images/
    Technicznie tam się przyczepić nie ma do czego, optyka wydaje się być znakomita i pewnie taka jest. Imho taki sprzęt zasługuje na lepszego fotografa i ciekawsze sample, a tu odnoszę wrażenie, że kolejne zdjęcia nieco od czapy. Przecież można zrobić nie tylko poprawne foty, ale takie co wyrywają z butów. Makro na otwartym obiektywie to nie był dobry pomysł. Mniejsza o to. Zastanawia mnie dlaczego umieszczając foty w pełnym rozmiarze producent nie obrócił tych zdjęć, tylko umieścił pionowe kadry poziomo. To ma jakieś uzasadnienie, czy po prostu świadczy o niedbałości? Trudno to oglądać online w przeglądarce. Skoro już się czepiam to jeszcze jedno - czy na niebie w zdjęciu ff_x_pro1_001 widać upaćkaną matrycę?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Tak, matryca jest ...upaćkana

Myślę, że zarówno fotki jak i cała prezentacja jest robiona "na szybko" - wychodzi, że za szybko.