Strona 13 z 50 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 498

Wątek: Nowe Fuji - X-Pro1/Pro2

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Nowe Fuji ?

olympusowi i panasonicowi brakuje body na poziomie. szkieł jest na każdą okazję.
    Jedynie e-5 ma sensowną obsługę z dzisiaj "produkowanych".

Porównajcie tego X-1 do ricoha GXR, albo do Nex7.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Porównajcie tego X-1 do ricoha GXR, albo do Nex7.
    Oba (GXR, NEX7) leżą pod względem szkieł, chyba że wspieramy się LM. Jeśli dalej jest aktualne że X-1 kit z 35mm stoi 1300Euro to GXR i NEX7 są beznadziejne cenowo. Reszta jest raczej podobna.

PS
    Generalnie zaczyna się robić ciekawie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Im większy wybór tym lepiej. Olympusowi brakuje tylko lepszej matrycy ale start w system m4/3 jest tańszy i dla większości fotoamatorów ma znaczenie. Dla pstrykaczy liczy się długi zooooooooooooooooom

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Ostatnie czasy pokazują, że lustrzanki i FF są w odwrocie. Fuji to rozumie i nie popełnia błędu tworzenia sztuki dla sztuki jak Sigma (seria SD czy Sony A900 i 850)
    Olympus, Panasonic, Sony oraz Samsung to już zrozumieli. Nikon i Canon pewnie pozostaną jedynymi poważnymi producentami lustrzanek i FF. Na razie jako jedyni uparcie wprowadzają nowe modele. A pomyśleć, że ich dzisiejsza dominacja została spowodowana przez genialną politykę marketingową kilkadziesiąt lat temu.
    A Olympus podobno wraca do koncepcji (stylistycznej) OM i pewnie nie trzeba być prorokiem żeby przewidzieć jakiej wielkości matryca się tam znajdzie. Tworzenie trzeciej grupy obiektywów byłoby wielkim błędem.
    Każdy marzący o 24x36mm ma do wyboru tylko C i N i niech porzuci płonne nadzieje. Pentax/Ricoh pewnie też wykalkuluje, że nie ma się co wciskać z FF tam gdzie na trzeciego niema już miejsca, zwłaszcza że ciągną już średni format. Leica też ma w sumie dużą matrycę i średni też a jakoś nie widać żeby zawojowali rynek.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

wulf zapomniałeś o FF Sony.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Kurde,wszyscy produkuja a zaden nie umiesci spustu z lewej strony.Dla mnie jedyny sensowny aparat to wlasnie taki jak kiedys Exakta lub Exa.Teraz tylko taki z gripem i spustem do lewego wskazujacego.szumy,matryce,piksele mnie nie interesuja.Spust jedynie spust.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

FF chyba nie ma się tak źle. Fuji + 35/1,4 da taki obraz jak FF ze szkłem 50/2,2. W tej sytuacji FF + 50/1,8 już nie wygląda tak strasznie pod względem ceny.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    epicure, za 3000zł, tych samych samych gabarytów i tej samej jakości jest np. D5100 z 35mm/1.8 (plus gibany LCD i wbudowana lampa).
    A gdzie obiektyw 35 f/1,4 (nie wspominając już o pozostałych MAŁYCH odpowiednikach przedstawionych obiektywów), guzikologia, dyskrecja (niekłapiące lustro, cicha migawka), solidność wykonania, zwarta forma? Szukaj dalej złotego grala za 3000 zł, powodzenia.

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Koncepcja Xpro1 pokazuje, że Fuji zdecydowanie pożegnało się z pomysłami na lustrzankę. I zamiast następcy S5 kombinowało z iksem.
    I bardzo dobrze.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Nie zapomniałem o Sony tymczasowy_
    To że mają wypuścić FF (a ma być to podobno SLT a nie SLR) nie zmieni już układu sił. Porządne szkła do małego obrazka są chorendalnie drogie i wielkie. Kupują je w zasadzie głównie ci którzy zarabiają na nich. Nie ma takiej opcji, żeby zawodowcy z N lub C przeszli (z dokładnością do fluktuacji) do Sony bo tam będzie 5% lepsza matryca. U siebie mają o wiele większy wybór świetnych obiektywów i co ważne dostępność wszędzie gdzie pojadą. W większych miastach są przecież wypożyczalnie gdyby komuś coś padło i nagle potrzebował.
    Jaki procent wśród nabywców sprzętu stanowią właściciele FF? 1-5%? A ilu z nich ma sprzęt C lub N? 95%? ile pozostaje? Nikt już nie zainwestuje w odchodzącą technologię.
    Spróbuję teraz karkołomnej konstrukcji ale może ktoś się ze mną zgodzi?
    bezlusterkowce aps i 4/3 jakością zdjęć i funkcjami nie odbiegają już od najtańszych a także zaawansowanych lustrzanek. Jeszcze rok, dwa i będzie mnóstwo obiektywów i świetnych półprofesjonalnych korpusów. Ludzie zaczną wybierać częściej bezlusterkowce. Liderzy sprzedaży lustrzanek (C i N) zaobserwują znaczący spadek sprzedaży aps-c. Może być już za późno na wprowadzanie swoich (sensownych) rozwiązań. Pojawi się zatem kilka niedrogich korpusów FF dla ludu żeby napędzić sprzedaż. Pomijam już czy będą to konstrukcje z lustrem czy bez. Raczej bez bo mają być tańsze od reporterskich kombajnów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Brak wbudowanej lampy jest może "ułomnością", jednak wolę wizjer zamiast lampki, której ja osobiście i tak nigdy nie używam.
    No popatrz NEX-7 ma wizjer, ma lampę, ma nawet odchylany LCD i jest nawet gabarytowo mniejszy ... więc można.

---------- Post dodany o 12:50 ---------- Poprzedni post był o 12:48 ----------

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Kurde,wszyscy produkuja a zaden nie umiesci spustu z lewej strony.Dla mnie jedyny sensowny aparat to wlasnie taki jak kiedys Exakta lub Exa.Teraz tylko taki z gripem i spustem do lewego wskazujacego.szumy,matryce,piksele mnie nie interesuja.Spust jedynie spust.
    X-1 ma możliwość spuszczania się wężykiem, więc bez problemu przeniesiesz spust na lewą stronę

---------- Post dodany o 12:51 ---------- Poprzedni post był o 12:50 ----------

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A gdzie obiektyw 35 f/1,4 (nie wspominając już o pozostałych MAŁYCH odpowiednikach przedstawionych obiektywów), guzikologia, dyskrecja (niekłapiące lustro, cicha migawka), solidność wykonania, zwarta forma? Szukaj dalej złotego grala za 3000 zł, powodzenia.
    Lepiej szukać grala niż "ciąć wafla".