Strona 12 z 50 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 498

Wątek: Nowe Fuji - X-Pro1/Pro2

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: Nowe Fuji ?

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Tylko ta cena...
    Fajnie, fajnie, ale nie za 3300 $. Zakładając teoretyczny przedział dolara w granicach 3-3,5 zł to wyjdzie 9 -11,5 kpln, nie uwzględniając różnicy w cenie sprzętu w USA i Polsce.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Porównuję do m4/3. Za 7 tyś. można kupić body Olympusa lub Panasonica + 12/2, 20/1,7 i 45/1,8.
    To fuji to fajna propozycja, z czasem cena spadnie i będzie to świetny system. Nasze pensje są za małe a nie jego cena za wysoka.
    Ale nerki nie oddam

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

1. Skąd na pewno wiadomo jaka będzie realna cena? Domyślam się, że niska nie będzie, ale mam wrażenie, że eskalacja kosztów już trwa, choć aparatu jeszcze w sklepach nie ma...
    2. Ani Pen ani Panas nie mają wizjera - tego nie da się skalkulować cenowo, dla niektórych fotografujących wizjer ma wartość nieprzeliczalną na pieniądze.
    No i oba powyższe mają jednak inną matrycę...niż ta w nowym Fuji.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Porównuję do m4/3. Za 7 tyś. można kupić body Olympusa lub Panasonica + 12/2, 20/1,7 i 45/1,8.
    IMHO bardziej odpowiednie byłoby porównanie do Panasonicowych 14/2,5, 25/1,4 i 45/2,8 (macro) a wtedy po doliczeniu korpusu mamy prawie 10 tys. Jeśli wiec Fuji jako nowość ma mieć porównywalną cenę to albo nie jest drogi, albo ceny m4/3 by Panasonic są chore.
    A nie zapominajmy jeszcze że w Fuji mamy ciekawy wizjer. Do Olympusa czy Panasonica EVF też swoje kosztuje.

Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Wiadomo, wyższa cena - lepszy aparat. Tylko dla amatora są jakieś granice rozsądku. Na amazonie był przez chwile cena 1600 czy 1700$, czyli na dziś na nasze 5600-6000 zł za body + standard. Biorąc pod uwagę różnicę cen u nas pewnie koło 7 tyś. Każdy kolejny obiektyw za jakieś 2 tyś. i robi się powyżej 10... Dużo. Nie mówię, że nie warto.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    albo ceny m4/3 by Panasonic są chore.
    O to, to właśnie! Coś w tym jest!

Wspomniałabym jeszcze, że i dostępność Panasowych szkiełek jest.... słabiutka w PL.
    Oby z obiektywami do Fuji było inaczej

Na amazonie był przez chwile cena 1600 czy 1700$, czyli na dziś na nasze 5600-6000 zł za body + standard.
    Jeśli mowa o cenie za body + 35/1.4 - to cena 5-6kzł jest moim zdaniem całkiem akceptowalna.
    Odnoszę te kwotę do lustrzanki z takim samym obiektywem.
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 10.01.12 o 12:27

Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

IMHO bardziej odpowiednie byłoby porównanie do Panasonicowych 14/2,5, 25/1,4 i 45/2,8 (macro) a wtedy po doliczeniu korpusu mamy prawie 10 tys. Jeśli wiec Fuji jako nowość ma mieć porównywalną cenę to albo nie jest drogi, albo ceny m4/3 by Panasonic są chore.
    A nie zapominajmy jeszcze że w Fuji mamy ciekawy wizjer. Do Olympusa czy Panasonica EVF też swoje kosztuje.
    Ceny panasa są chore, to wiadomo od dawna ale w ramach m4/3 można sobie taki zestaw zrobić i mamy właściwie wszystko co niezbędne -12/2, 20/1,7 i 45/1,8. Zestaw moim zdaniem znacznie lepszy...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Ceny panasa są chore, to wiadomo od dawna ale w ramach m4/3 można sobie taki zestaw zrobić i mamy właściwie wszystko co niezbędne -12/2, 20/1,7 i 45/1,8. Zestaw moim zdaniem znacznie lepszy...
    Można iść dalej, i kupić Panasonica GF-2 na wyprzedażach z 14/2,5, dołożyć wspomniane 20/1,7 i Olympusowy 45/1,8 plus ew. wizjer elektroniczny i mamy funkcjonalny zestaw za 5 tys.

Tylko że zestaw ten trudno porównywać z Fuji, bo 20stka panasonicowa jest zacna, ale nie dla kogoś kto potrzebuje małej GO. Tu obiektyw Fuji wyraźnie wygrywa. Z kolei portretówka - u Fuji ma funkcjonalność macro a u Olympusa nie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

epicure, za 3000zł, tych samych samych gabarytów i tej samej jakości jest np. D5100 z 35mm/1.8 (plus gibany LCD i wbudowana lampa).
    Apropos "cięcia wafla" (hłe, hłe), to w Fujii jest układ pikseli jak w normalnej matrycy, jedynie filtr (ale nie ten na obiektyw) jest inny, co zwiększa prawdopodobieństwo faktu, że w Xpro1 siedzi matryca z NEX5N czy D5100.

Ar2, takie pomysły na grip funkcjonowały już w ubiegłym wieku

Dlaczego w tak wielkim korpusie jaki ma Xpro1 nie zmieściła się wbudowana lampa? A ta zewnętrzna jest po prostu komiczna.

Niestety zdjęcie od przodu bez obiektywu ujawnia, że pomysł matrycy FF w bagnecie X uleciał jak balon stratosferyczny.

Koncepcja Xpro1 pokazuje, że Fuji zdecydowanie pożegnało się z pomysłami na lustrzankę. I zamiast następcy S5 kombinowało z iksem.

Dobrze by było aby Panasonic/Olympus wróciły do koncepcji L1 i E-300/330 jako kontynuacji puszek 4/3.

---------- Post dodany o 11:53 ---------- Poprzedni post był o 11:51 ----------

Można iść dalej, i kupić Panasonica GF-2 na wyprzedażach z 14/2,5, dołożyć wspomniane 20/1,7 i Olympusowy 45/1,8 plus ew. wizjer elektroniczny i mamy funkcjonalny zestaw za 5 tys.

Tylko że zestaw ten trudno porównywać z Fuji, bo 20stka panasonicowa jest zacna, ale nie dla kogoś kto potrzebuje małej GO. Tu obiektyw Fuji wyraźnie wygrywa. Z kolei portretówka - u Fuji ma funkcjonalność macro a u Olympusa nie.
    Jak komuś zależy na GO przy ekw. 50mm to może dołożyć do tych 5tys. i kupić 25mm/1.4 lub 25mm/0.95 zamiast 20mm/1.7
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 10.01.12 o 13:00

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    epicure, za 3000zł, tych samych samych gabarytów i tej samej jakości jest np. D5100 z 35mm/1.8
    d5100 + 35/1.8 jest większy, zarówno gabarytowo jak i wagowo. Jest też ciemniejszy.

Brak wbudowanej lampy jest może "ułomnością", jednak wolę wizjer zamiast lampki, której ja osobiście i tak nigdy nie używam.
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 10.01.12 o 13:03