Strona 5 z 18 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 177

Wątek: Sri Lanka moim okiem

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Niesamowite ujęcia. Pozytywnie zazdroszczę I czekam na kolejne zdjęcia!

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria
    Obiecuję, że dzisiaj wieczorem doślę - ostatnio miałem nawałnicę pracy.

| OlyJedi Awatar leszekkl
    Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Odp: Sri Lanka moim okiem

Na ostatnim zdjęciu ciekawie komponuje się Budda z lampą uliczną, podkreśla wielkość postumentu.

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez leszekkl Zobacz posta
    Na ostatnim zdjęciu ciekawie komponuje się Budda z lampą uliczną, podkreśla wielkość postumentu.
    NO właśnie sam widzę, że kiepska sprawa. Szkoda, że nie miałem możliwości zrobienia tego zdjęcia z innej perspektywy. Może uda mi się jakoś tę nieszczęsną lampę wyciąć, żeby było lepiej Dzięki za zwrócenie na to uwagi.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Dziadek
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    NO właśnie sam widzę, że kiepska sprawa. Szkoda, że nie miałem możliwości zrobienia tego zdjęcia z innej perspektywy. Może uda mi się jakoś tę nieszczęsną lampę wyciąć, żeby było lepiej Dzięki za zwrócenie na to uwagi.
    Spróbowałem spełnić Twoje życzenie

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	osiem.jpg
Wyświetleń:	505
Rozmiar:	302,1 KB
ID:	58923  
    Ostatnio edytowane przez Dziadek ; 16.01.12 o 17:34
    pozdrawiam

Jasiu z Rybnika

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria
    Hehe, no jeśli chodzi o usunięcie samej lampy to fajnie, ale już zmiana drzewek i dodanie lekkiej poświaty mniej mi się podoba, a może to rozjaśnienie i u mnie to tak widać?

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria
    Witajcie, chciałbym podzielić się z Wami kolejną częścią wspomnień ze Sri Lanki..Zanim ochłonęliśmy po z lekka niebezpiecznej wspinaczce na Mihintale, przyszło nam kolejnego dnia zmierzyć się dość sporą skałą w Sigirija. Żadne opisy i żadne zdjęcia nie mogą oddać niesamowitych wrażeń, jakie wywiera na zwiedzających ta niezwykła dawna lankijska stolica. Na lewo równina, na prawo równina a i za nami teren niczym nie zmącony choćby najmniejszymi pagórkami. Na wprost jednak wyrosła przed nami 200-metrowej wysokości skała z obłym zarysem. Już sama jej obecność w tak równinnym terenie wywołuje niesamowite zdumienie potęgowane jednak faktem świadomości, iż na tej skanie zbudowano ogromny pałac z fortyfikacją. Wizjoner, który stworzył to dziwo, był bodaj najbardziej interesującym w dziejach wyspy władcą. Kassapa - bo tak właśnie nazywał się syn króla Dhatuseny - nie miał większych szans na odziedziczenie tronu, ponieważ jego matka nie pochodziła z królewskiego rodu. Następcą tronu miał zostać natomiast jego przyrodni brat Moggallana. Ambicja i chęć władzy sprawiły, że Kassapa nie cofnął się przed niczym by stać się władcą wyspy. Początkowo uwięził swojego ojca, a gdy ten nie chciał zdradzić mu tajemnicy, gdzie chowano królewskie skarby - zamordował. Moggallana, jego młodszy brat, zmuszony był uciekać do Indii. Mając przeświadczenie o tym, iż Mogallana kiedyś wróci, aby odzyskać należący mu się tron i pomścić śmierć ojca, przeniósł stolicę Sri Lanki do Sigirii, gdzie wybudował ogromny pałac z myślą o o obronie. Naturalne walory skały wzmocniono sprytnymi strategiami. Zbudowano szerokie fosy i kamienne mury, niemające sobie równych nigdzie indziej na wyspie. Zewnętrzna fosa była tak skonstruowana, że na wypadek ataku wroga można było zatopić cały cały obszar pomiędzy dwoma fosami. Na samym szczycie skały wciąż ztoi gotowa do walki katapulta. I teraz naprawdę porażająca informacja.. Aby strażnicy nie zasypiali podczas warty, ich posterunki umieszczono w takich punktach, że przy najmniejszej stracie czujności spadali w dół, tracąc życie (więc raczej mało kto przysypiał, mając kilka centymetrów przed sobą przepaść a za sobą ścianę skały. Odwet nastąpił 18 lat po przejęciu w niechlubny sposób przez kassapę tronu. Mimo tak wielkich fortyfikacji, Kassapa zdecydował się wraz ze swoją armią wyjść bratu naprzeciw. Pech chciał, że Kassapa przestraszył słonia, którego dosiadał i który poniósł go w przeciwną stronę. Jego armia odebrała to jako sygnał do odwrotu i całkowicie straciwszy szyki zaczęła wycofywanie się. Kassapa wiedział, że to już koniec i chcąc uniknąć niewoli poderżnął sobie gardło. Urokliwość miejsca z racji na jego historię dodatkową potęgują prastare malowidła skalne przedstawiające panny lub nałożnice dworu Kassapy. Wspinaczka troszkę trwała ale było warto. Piękne widoki, satysfakcja no i to liczenie schodka po schodku...N górze poza ruinami widać pozostałości po basenach i ogrodach. Skała nazywana jest lwią platformą z racji na ogromne łapy wyrzeźbione w skale. A po zejściu czekały na nas węże Ten był chyba niegroźny, ale trzeba wiedzieć, że Sri Lanka jest miejscem gdzie od ukąszenia węży ginie najwięcej osób na świecie!!

Ostatnio edytowane przez osiem1984 ; 16.01.12 o 23:21

| OlyJedi Awatar rol6
    Mieszka w
    Skórzewo/Poznań
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Niezwykłe miejsce. Fajny opis i dokumentacja fotograficzna.

Szkoda trochę, że w scenie kuszenia łep węża uciekł z GO.
    OMD, kilka puszek i wiadro słoików

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria

Bardzo fajna relacja, zarówno fotki jak i opis.
    Swoją drogą ta Pani z wężem... Odważna bardzo
    Za Chiny Ludowe bym tego czegoś nie tknęła! Brrrrr
    Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Lolita Zobacz posta
    Bardzo fajna relacja, zarówno fotki jak i opis.
    Swoją drogą ta Pani z wężem... Odważna bardzo
    Za Chiny Ludowe bym tego czegoś nie tknęła! Brrrrr
    Ta Pani z wężem to moja żona. Udało mi się zrobić zdjęcie na którym główka węża też jest ostra ale niestety usłyszałem "tamto niena tym wyszłam lepiej ". A tak na marginesie, to że na Sri Lance jest najwięcej śmiertelnych ukąszeń na świecie to fakt, ale wydaje mi się, że te węże, które turyści mogą na siebie założyć nie mogą im zrobić krzywdy - tak mi się przynajmniej wydaje Wielkie dzięki za odwiedziny
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5