,,Swoją drogą kobiety Lankijskie (przynajmniej te, które mieliśmy przyjemność poznać), mają niebiańskie głosy - delikatne, kobiece - można się w nich zakochać.''
Nie takie rozdarte jak nasze!!, ?fajny opis i zdjęcia.
Powodzenia.
,,Swoją drogą kobiety Lankijskie (przynajmniej te, które mieliśmy przyjemność poznać), mają niebiańskie głosy - delikatne, kobiece - można się w nich zakochać.''
Nie takie rozdarte jak nasze!!, ?fajny opis i zdjęcia.
Powodzenia.
Witam Was ponownie,i zapraszam na dalszą część relacji (to już jedna z ostatnich - zakładam jeszcze 2-3 spotkania lankijskie). Pozwolę sobie dodać kilka konkretów dotyczących tematu naszego ostatniego spotkania czyli plantacji herbaty. Najwięcj plantacji herbaty można znaleźć na górzystych terenach Nuwara Eliya. Herbata aby urosnąć potrzebuje odpowiednio ciepłego limatu a także ukształtowania terenu - spadzistego podłoża. Plantacje herbaty leżą na terenach położonych nawet 2 tys. m npm. O tym, że herbata to nic innego jak po prostu krzaczki już Wam pisałem ale nie nadmieniłem chyba, że swoją karłowatość zawdzięczają one częstemu przycinaniu. Gdyby nie ono krzewy mogłyby urosnąć nawet na wysokość 10-15m. Plantatorzy starają się aby wysokość pojedynczego krzaczka nie przekroczyła 1 m wysokości. Nie napisałem wcześniej także, że zbieracze herbaty najczęściej rekrutowani są z Tamilów. Tamilowie to jedna z grup społecznych zamieszkująca Sri Lankę. Do niedawna, bo do 2009 Państwo było w stanie wojennym trwającym nieprzerwanie od 26 lat. Na porządku dziennym były częste zamachy bombowe organizowane przez grupy tamilskich tygrysów - bojówki tamilskiej walczącej z Syngalezami (grupa stanowiąca, przeważającą część mieszkańców państwa). Jeśli będziecie mieli ochotę to chętnie napiszę Wam o konflikcie wewnętrznym na Sri Lance, a póki co wróćmy do herbaty.. Średnia ilość herbaty, zbierana przez zbieraczy dziennie szacowana jest na ok 15-20km. Na plecach kobiet pracujących na plantacjach widać ogromne worki zawieszona gdzieś w okolicy karku. To właśnie do tych worków trafiają najświeższe listki herbaty. Nad pracą zbieraczy często czuwają wyznaczeni do tego nadzorcy. Jakość herbaty (jej smak i aromat) w dużym stopniu zależą od tego na jakiej wysokości leży herbaciana plantacja. Herbata po trafieniu z plantacji do fabryki poddawana jest procesom odwilgacania, rolowania, fermentacji, odsuszania.
osiem1984 - Lubię tu do Ciebie zaglądać bo nie tylko fotografie są ciekawe, ale również idzie to w parze z opisami. Widzę tu dużo zdolnych ludzi na forum, takie tematy ja Twój i innych zdolniachówz forum powinny być zrobione również w formie PDF.
E-30 + E-3 + trochę różności, co by pasowały do całości.![]()
Dzięki dla takich komentarzy warto coś robićAczkolwiek piszę na żywioł nigdy nawet nie czytam tego co napisałem. Jakbym z 2 razy przejrzał to pewnie lepiej by to wyglądało - szczególnie stylistycznie.
ciekawe zdjęcia, ciekawe...więcej, więcej
Bardzo uważnie, czytam, oglądam świetne fotografie, ciekawy temat,może wydaj książkę, album, przewodnik "Sri Lanka moim okiem". Bardzo bogaty materiał i opis(wszystko masz gotowe, tylko skład graficzny), będzie to pozycja dla tych co mają marzenia...
"Przeglądam, przeglądam i przejrzeć nie mogę! Warto było publikować! Oj warto!" -wcześniej napisał Saboor.
"masz dryg do pisania, jak skończysz wydaj mały przewodnik dla kolejnej grupy" -wcześniej napisał Tomasz.G
Ostatnio edytowane przez ajan ; 23.02.12 o 22:20
" Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".
Czołem Wszystkim! Dzisiaj póóóóóóźną nocą lub jutro z rana wrzucę dla Was przedostatnią już wstawkę i krótki opis. Powoli to nasze wspólne czytanie / pisanie / oglądanie dobiega końca. Fajnie, że tyle osób choć z małym stopniu zaciekawiłem. Obiecuję, że jeśli będziecie tylko mieli ochotę to zdam relację z Izraela (9 maja wylot). Może nie tak egzotycznie, ale też pewnie coś wartego uwagi się znajdzie. Nie przedłużam i szykuje jakiś opis na wstawkę. Pozdrawiam!
No wreszcie się pokazałeśczekam z niecierpliwością.
E-30 + E-3 + trochę różności, co by pasowały do całości.![]()
Już nie mogę się doczekać![]()
aaaa....tam pozna noczapodawaj dalej...tak do maja, a pozniej mozesz podac na tacy Izrael.
Pozdr
T.