Strona 10 z 18 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 177

Wątek: Sri Lanka moim okiem

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Sri Lanka moim okiem

Plac przed świątynią jak Kalwaria przy odpuście - widać niezależnie od tego gdzie mieszkamy w co wierzymy, jesteśmy do siebie bardzo podobni , przepraszam tak mnie naszło po obejrzeniu tych 2 zdjęć.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar tropic
    Mieszka w
    Centrum wszechświata - Chorzów - Silesia
    Siła reputacji
    278
    Moja galeria

"Golden Temple"...jak hotel a nie świątynia...ale my tego nie zrozumiemy....
    AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Plac przed świątynią jak Kalwaria przy odpuście - widać niezależnie od tego gdzie mieszkamy w co wierzymy, jesteśmy do siebie bardzo podobni , przepraszam tak mnie naszło po obejrzeniu tych 2 zdjęć.
    Masz na myśli Golden Temple czy świątynie jaskiniowe?
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Masz na myśli Golden Temple czy świątynie jaskiniowe?
    Mam na myśli czczenie przez mnogość obrazów , palenie świeczek i dążenie do większych i ozdobniejszych wyobrażeń bóstwa.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Tomasz.G
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

mysle, ze masz racje.... tak to niestety jest, ale ma to tez dobre strony. Czasami kicz jest takim wabikiem do pozniejszych glebszych przemyslen, interpretacji, czy wlasnego osadu.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz.G ; 2.02.12 o 00:41

Mieszka w
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria
    Hmm.. pójście na ilość także uważam za bezmyślność, ale już np. zapalanie świeczek czy upiększanie miejsc kultu niekoniecznie. Są to elementy, które czasami dodają symboliki, pewnego znaczenia wyrazu.. Zapalanie świeczki na cmentarzu nie ma zastąpić modlitwy za osobę zmarłą jest pewną symboliką pamięci, życia, etc.., której wiele osób potrzebuje.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Hmm.. pójście na ilość także uważam za bezmyślność, ale już np. zapalanie świeczek czy upiększanie miejsc kultu niekoniecznie. Są to elementy, które czasami dodają symboliki, pewnego znaczenia wyrazu.. Zapalanie świeczki na cmentarzu nie ma zastąpić modlitwy za osobę zmarłą jest pewną symboliką pamięci, życia, etc.., której wiele osób potrzebuje.
    Mnie nie chodzi o kult i jego elementy, mam na myśli otoczkę handlowo-wytwórczo-obyczajową. Wydawało mi się, że to nasza specyfika , Twoja relacja uświadomiła mi ,że są to cechy ogólnoludzkie . Lankijczycy robią to po swojemu, mają inną wiarę ,ale wyrażają ja podobnie. I za uświadomienie mi tego, dziękuję.
    Pozdrawiam AP.

| OlyJedi Awatar MaciekMG
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

Hmm.. pójście na ilość także uważam za bezmyślność, ale już np. zapalanie świeczek czy upiększanie miejsc kultu niekoniecznie.
    Czasem nawet takie 'pójście na ilość' tworzy coś większego; dla przykładu znicze zapalane na Wszystkich Świętych nie tylko na grobach najbliższych, ale w masowych miejscach pamięci (wiem, niezręcznie to zabrzmiało) tworzące dywan różnokolorowego ognia o zmroku dają nastrój niepowtarzalny. Kolejni ludzie podchodzą, dokładają swoje światełko, przystają na chwilę. Niezależnie od motywów każdego z osobna tworzy się nastrój. O tym zresztą piszesz dalej .

A tak przy okazji, dzięki za przybliżenie Cejlonu!
    pozdrawiam, Maciek (E-620+ E-PL6 + parę innych rzeczy)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    'Kochana Redakcjo, chcę grać jak Mozart. Jaki fortepian powinienem sobie kupić?'

Mieszka w
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MaciekMG Zobacz posta
    Czasem nawet takie 'pójście na ilość' tworzy coś większego; dla przykładu znicze zapalane na Wszystkich Świętych nie tylko na grobach najbliższych, ale w masowych miejscach pamięci (wiem, niezręcznie to zabrzmiało) tworzące dywan różnokolorowego ognia o zmroku dają nastrój niepowtarzalny. Kolejni ludzie podchodzą, dokładają swoje światełko, przystają na chwilę. Niezależnie od motywów każdego z osobna tworzy się nastrój. O tym zresztą piszesz dalej .

A tak przy okazji, dzięki za przybliżenie Cejlonu!
    Zgadzam się w 100%. Z tą ilością to mi i zapewne APZ chodziło o te dziesiątki identycznych figur w świątyniach - a to nie wnosi ani nic do piękna zwiedzanego miejsca, ani do symboliki. Natomiast jeśli chodzi o taką inicjatywę, o której napisałeś to też tak uważam. Czasami jedna cegiełka sprawia, że ktoś dołoży drugą i trzecią i kolejna..

---------- Post dodany o 12:04 ---------- Poprzedni post był o 11:53 ----------

Dzień piąty naszej podróży był jednym z najciekawszych dni naszej podróży za sprawą dużej różnorodności wrażeń. Poza przeróżnymi sklepami z tradycyjnymi wyrobami ze Sri Lanki udało nam się odwiedzić najważniejszą dla Lankijczyków świątynię buddyjską - Świątynie Złotego Zęba. Ale po kolei...Wizyta u jubilera, czyli pięknie, z przepychem, dużą różnorodnością i ... dość drogo. Oczywiście na każdym kroku patrząc przez szybę na drogocenne świecidełka jesteśmy zapewniani, że to najlepszy gatunkowo wyrób na świecie, bo tylko na Sri Lance są takie kamienie, o takiej wartości, takiej wadze i... tak bez końca. Można się targować ale trzeba niestety zostawić trochę zdrowia. Panowie w sklepie niczym nie przypominają ludzi "spoza sklepu". Mają schludne czyste ubrania, we włosy wtarty żel, jednym słowem dystyngowane towarzystwo. W czasie rozmowy są dość uparci. W celu zbicia ceny za przykład pokazuję pierścionek mojej żony też z szafirem i z większą ilością diamencików - ba wszak to zaręczynowy podarek.. Ale jak się okazuje, pierścionek mojej żony nie może równać się z tym co oferują tamtejsi jubilerzy jako, że szafir zapewne jest oszukany, a diamenty nimi nie są No cóż - ot taki pomysł może niekoniecznie udany na zachęcenie klienta do kupna ich wyrobów..

---------- Post dodany o 12:16 ---------- Poprzedni post był o 12:04 ----------

Po wyjściu ze sklepu udało nam się trafić na przygotowania do wesela, które lada chwila miało się zacząć. Tak, w lankijskiej kulturze zaślubiny i wesela odbywają się dużo wcześniej niż u nas (najczęściej przed lub w południe - ale na to duuuży wpływ ma wróżba astrologa, o czym też Wam kiedyś napiszę). Uwagę zwraca piękny ubiór kobiet, których ciała przyozdobione jest szykownym sari.

Panowie zazwyczaj ubrani są w zwykły europejski garnitur, aczkolwiek czasami zdarza się, że przyodziewają typowy lankijski ubiór. Niestety ślubno - weselne klimaty tak wpłynęły na moją żonę, że i ona zechciała przywdziać podobne "fatałaszki". Okazją do tego było odwiedzenie sklepu, którego dwa piętra wypełnione były przeróżnego rodzajami sari.

Następnie udajemy się do klasztoru buddyjskiego. Poznajemy tam panujące obyczaje i zasady. Warto wiedzieć, że mnich buddyjski stanowi można rzec najwyższą klasę w społeczeństwie. Rodzice oddający swojego syna do zakonu są dumni, że przyniesie on honor rodzinie. U mnichów podobnie jak jest to w naszej religii występuje pewna hierarchia. Najniżej są w niej oczywiście chłopcy przyjmowani do zakonu (7-14 lat). Mnich którego spotkaliśmy opowiedział nam o tylko 8 przedmiotach, które mnich ma na własność. Odwiedziliśmy kaplicę, do której prowadzą niezwykle ciężki drzwi (trzeba się naprawdę nieźle nasilić by je otworzyć), zamykane "świętym" kluczem, który może być trzymany jedynie przez mężczyznę i to jeszcze przez odpowiednią szarfę.

Ostatnio edytowane przez osiem1984 ; 2.02.12 o 13:25

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar tropic
    Mieszka w
    Centrum wszechświata - Chorzów - Silesia
    Siła reputacji
    278
    Moja galeria

to skupienie na twarzy.... ciekawe co myśli ??
    to są wszystko działania "marketingowe" dla turysty to egzotyka a dla tubylca tandeta którą trzeba wcisnąć....
    chociaż nie we wszystkich przypadkach....udział prawdziwie "ręcznej" roboty jest tam duży a to się ceni !!!

---------- Post dodany o 12:29 ---------- Poprzedni post był o 12:27 ----------

ciekawe fotki.....pozazdrościć...
    AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)