Strona 13 z 21 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 205

Wątek: Co poprawić i jak?

Zwycięzca OlyRulez Awatar sedge
    Mieszka w
    Rabka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Odp: Co poprawić i jak?

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Mnie bardziej zaskakuje, że tak dobrze sobie poradziła soczewka Praktycznie nie widać aberracji chromatycznych i ładna jakość. To zwykła soczewka czy jakaś droższa achromatyczna?
    Podobają się te dwa ostatnie zdjęcia. Kadry podobne. Motyl korzystniej wygląda na 23. Poprawiać w zasadzie nie ma co Jeżeli już to odrobinę bym rozjaśnił cienie i min. zwiększył nasycenie koloru, ale to byłyby naprawdę "kosmetyczne" zmiany.
    Zwykła soczewka/grennL/ na drogi sprzęt mnie nietety nie stać,szkoda
    Dziękuję za opinie i rady.

---------- Post dodany o 08:18 ---------- Poprzedni post był o 08:16 ----------

Cytat Zamieszczone przez leszekkl Zobacz posta
    Motyl pierwsza klasa - świetnie. Powodzenia
    Dziękuję

---------- Post dodany o 08:28 ---------- Poprzedni post był o 08:18 ----------

Convenienter naturae vivere

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

IMHO: troche jednak detal zjadlo, jak nie masz za duzo kasy moze pomysl by zastapic te soczewy Raynox'em DCR250. Najlepszy bodaj konwerter i nie masakruje tak zdjec, jak cala reszta soczewek.
    Jak juz pisalem model przeswietny, kadrowo w miare choc mozna lepiej, natomiast jakosciowo i oswietleniowo tak sobie niestety.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Bieszczady
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Zgadzanm z @nynym , jeśli bym kupował , to na pewno Raynox dcr -250 , z które kiedys tam korzystalem i faktycznie mozna zrobic przyzwoite foty macro. Owszem trzeba sie troche namęczyć ale się da.

Co do fot , to powiem że jakość właśnie wcześniej wspomniana nie najlepsza , no ale nie ma tu zdziwienia , kadrowo , to zależy , można lepiej ale motyla w danej chwili nie da się przesunąć. Zwłaszcza że to dość ruchliwy jegomość lub jegomościna

Światło tak z mojego punku widzenia najbardziej mi przeszkadza , bardzo spłaszcza , ujmuje przestrzenności motylowi .Poza tym ok , jak na soczewki , to powiedział bym że nawet b.dobre.

Mieszka w
    Rabka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    IMHO: troche jednak detal zjadlo, jak nie masz za duzo kasy moze pomysl by zastapic te soczewy Raynox'em DCR250. Najlepszy bodaj konwerter i nie masakruje tak zdjec, jak cala reszta soczewek.
    Jak juz pisalem model przeswietny, kadrowo w miare choc mozna lepiej, natomiast jakosciowo i oswietleniowo tak sobie niestety.

pozdro
    Dzięki za wskazówki.
    Poczytałem trochę i pooglądałem i wiem już że te 200 pln na konwenter Raynox'a ,warto będzie wydać.
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sedge Zobacz posta
    Dzięki za wskazówki.
    Poczytałem trochę i pooglądałem i wiem już że te 200 pln na konwenter Raynox'a ,warto będzie wydać.
    Pozdrawiam
    Jesli jestes w stanie odlozyc na Raynoxa, to sie nawet nie zastanawiaj, bierz czym predzej i ciesz sie cwiczac warsztat
    Osobiscie czesto zapinam raynoxa do szkiel za niemale pieniadze i utraty jakosci, swiatla, detalu nie zauwazylem.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Rabka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Jesli jestes w stanie odlozyc na Raynoxa, to sie nawet nie zastanawiaj, bierz czym predzej i ciesz sie cwiczac warsztat

pozdro
    Tak też uczynię
    Pozdrawiam

---------- Post dodany o 11:37 ---------- Poprzedni post był o 11:29 ----------

---------- Post dodany o 11:42 ---------- Poprzedni post był o 11:37 ----------

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Tak też uczynię
    Zanim kupisz musisz tylko wiedzieć, że raynox dcr-250 ma powiększenie porównywalne jak soczewka +8 dioptrii. Zaleta to większe powiększenie, a wady to mniejsza głębia ostrości i odległość przedniej soczewki od obiektu to tylko ok. 11cm. Raynox to bardzo dobry konwerter ale najlepiej się sprawuje z dobrymi kompaktami, hybrydami. Kompakty mają dużo mniejsze matryce i dzięki temu dużo łatwiej uzyskać rozsądną głębie ostrości.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Sa dcr-250 i 150.Mysle,ze 150 jest troche lepszy.Osobiscie stawiam na achromaty marumi,ale to drogie dziadostwo.Ze trzy soczewki i juz szklo makro.Wiec....

Ale i tak kazdy naszej polki konczy na sigmie 150.

Mieszka w
    Rabka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Zanim kupisz musisz tylko wiedzieć, że raynox dcr-250 ma powiększenie porównywalne jak soczewka +8 dioptrii. Zaleta to większe powiększenie, a wady to mniejsza głębia ostrości i odległość przedniej soczewki od obiektu to tylko ok. 11cm. Raynox to bardzo dobry konwerter ale najlepiej się sprawuje z dobrymi kompaktami, hybrydami. Kompakty mają dużo mniejsze matryce i dzięki temu dużo łatwiej uzyskać rozsądną głębie ostrości.
    Akurat soczewka +8 jest w drodze, zamówiona tydzień temu, więc zobaczę jakie da efekty i wtedy ewentualnie spróbuję z tym konwerterem Raynox'a.

---------- Post dodany o 15:54 ---------- Poprzedni post był o 15:41 ----------

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Sa dcr-250 i 150.Mysle,ze 150 jest troche lepszy.Osobiscie stawiam na achromaty marumi,ale to drogie dziadostwo.Ze trzy soczewki i juz szklo makro.Wiec....

Ale i tak kazdy naszej polki konczy na sigmie 150.
    Zakup konwertera jeszcze do przemyślenia
    W przypadku achromatycznej soczewki np."Marumi" to w moim przypadku koszt około 300pln czyli kwota równa cenie konwertera.
    Więc... mam jeszcze jedno wyjście...oglądać dobre makro robione przez mistrzów

---------- Post dodany o 16:06 ---------- Poprzedni post był o 15:54 ----------

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Akurat soczewka +8 jest w drodze...
    To nie był dobry pomysł. Sam zresztą kiedyś też popełniłem taki błąd Soczewka im więcej ma dioptrii tym jej własności optyczne się pogarszają. Różnica w narożniku zdjęcia pomiędzy Raynox DCR-250, a soczewką +8 jest taka: http://www.occur.pl/images/7339d9fa/...d4b211782c.jpg To jest crop 1:1, nieznacznie tylko pomniejszony. W środku kadru jest lepiej jeśli chodzi o aberracje chromatyczne i trochę lepsza szczegółowość. Po zmniejszeniu całego zdjęcia, jest to oczywiście mniej widoczne.
    Z plusów zakupu to, że w praktyce się przekonasz czy odpowiada Ci to powiększenie, odległość fotografowania i uzyskiwana głębia ostrości. Tak będzie z raynoxem dcr-250 tylko jakość zdecydowanie lepsza.