Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: e-520 + 14-54 I

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Odp: e-520 + 14-54 I

Cytat Zamieszczone przez winnetou Zobacz posta
    A ja się podepnę do tematu z takim zapytaniem. Dlaczego nie lampa? Palnik do góry moc w przedziale 1/8-1/2 prosto w sufit (zakładam, że jest jasny i na standardowej wysokości 2.5m), z lampy wciągnięty ten niby kartonowy odbłyśnik (czy jak to się tam zwie). IMHO pozwoli zejść z iso a i czasu zmniejszyć troszkę. No i nie będzie maluchowi tłukło po oczach... A światło powinno być w miarę sensowne.
    Trzeba czasu na naukę operowania światłem błyskowym trzeba się nauczyć, a maluch nie ma czasu na nasza naukę, rośnie. Poza tym lampa nie jest rozwiązaniem wszystkich problemów. Przy oświetleniu w warunkach domowych powinno się wyjść od naturalnych warunków. Jeśli są warunki (okna od wschodu, południa, zachodu) lub można je poprawić trzeba ograniczyć błysk najwyżej do lekkiego rozświetlania pierwszego planu. Najlepsze i największy źródło światła to okna przysłonięte przez białe firanki. Nie damy rady zbudować nic większego domowymi sposobami a w dodatku odpowiednio zasilić. Dodajmy do tego blendy, nawet tymczasowe, wykonane domowym sposobem, czy duże ekrany z białego papieru naklejonego np. na karton. Nie sztuka obłożyć się sprzętem i próbować robić zdjęcia.
    Jeśli będziemy chcieli walczyć wyłącznie lampą, będzie nam ciężko zdominować nią inne źródła światła, które czasami się zdarza, że są mocniejsze od naszej lampy, a w dodatku mają inną temperaturę. Chyba że podkręcimy siłę błysku, ale z kolei ta będzie nieznośna dla fotografowanych. Trzeba mieć to także na uwadze. Z błyskiem trzeba się zapoznać, ale jest to jedynie dodatkowe źródło światła. Nie da się zrobić tak by było jedyne.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Nyny!Bądż buńczuczny,daj srogą ripostęMam chęć Cię poprzeć!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Trzeba czasu na naukę operowania światłem błyskowym trzeba się nauczyć, a maluch nie ma czasu na nasza naukę, rośnie. Poza tym lampa nie jest rozwiązaniem wszystkich problemów. Przy oświetleniu w warunkach domowych powinno się wyjść od naturalnych warunków. Jeśli są warunki (okna od wschodu, południa, zachodu) lub można je poprawić trzeba ograniczyć błysk najwyżej do lekkiego rozświetlania pierwszego planu. Najlepsze i największy źródło światła to okna przysłonięte przez białe firanki. Nie damy rady zbudować nic większego domowymi sposobami a w dodatku odpowiednio zasilić. Dodajmy do tego blendy, nawet tymczasowe, wykonane domowym sposobem, czy duże ekrany z białego papieru naklejonego np. na karton. Nie sztuka obłożyć się sprzętem i próbować robić zdjęcia.
    Jeśli będziemy chcieli walczyć wyłącznie lampą, będzie nam ciężko zdominować nią inne źródła światła, które czasami się zdarza, że są mocniejsze od naszej lampy, a w dodatku mają inną temperaturę. Chyba że podkręcimy siłę błysku, ale z kolei ta będzie nieznośna dla fotografowanych. Trzeba mieć to także na uwadze. Z błyskiem trzeba się zapoznać, ale jest to jedynie dodatkowe źródło światła. Nie da się zrobić tak by było jedyne.
    Ty tak na poważnie? Chyba niewiele lampą błyskałeś.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

No taa, zaraz musi byc sztuka...
    Lepiej chyba miec nieporuszone foty chocby, ze smolistymi cieniami, niz ciemna zapackana rozmazana fote.
    Poblyska troche to sobie pocwiczy jak wszystkie czynniki determinuja obraz i bedzie wiedzial co gdzie i z czym
    Na poczatek bierze lampe z ttl, robi PACH i ma fote, a na "Sztuke" to przyjdzie czas
    Toz juz uzywana efelke36 mozna za 300-400 pln dostac, a to juz jakas podbudowa jest do dalszego rozwoju i eksperymentow, a i chwile beda lepiej uplywaly bez wsciekania sie na mazy

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar winnetou
    Mieszka w
    Jasło/Rzeszów/ex-3city
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Ale fakt, coś w tym jest, że błyskać też trzeba umieć Może nie koniecznie od razu jest to sztuką, ale jakieś strzępki wiedzy i trochę prób za sobą trzeba mieć. A przynajmniej tak mi się wydaje...
    LRU: #472938 | XMPP winnetou@jabster.pl
    Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting
    E-30 + kilka gratów, brak talentu i światłowstręt

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

No, jakieś 15 minut trzeba poświęcić na opanowanie tej sztuki w stopniu zadowalającym.

1. trzeba ocenić, czy pomieszczenie się nadaje, czyli, czy ma biały sufit i w miarę neutralne ściany (bez przesady, ale jakieś wściekłe kolory faktycznie wymagałyby trochę więcej doświadczenia)

2. jeśli pomieszczenie jest ok, to należy odnaleźć instrukcję obsługi aparatu i dowiedzieć się jaki jest najkrótszy czas synchronizacji. powinno to być coś w okolicy 1/200s.

3. przełączyć aparat w tryb manualny, ustawić ten czas, przysłonę w okolicy 4, jakieś niskie ISO (100-200) i zrobić zdjęcie. wyszła prawie czarna klatka? to znaczy, że nie ma problemu ze światłem zastanym.

4. podpiąć lampę, ustawić pełną moc w trybie manualnym, skierować palnik w sufit, obiektyw w miejsce, gdzie będzie dziecko i zrobić zdjęcie. jak za jasno, to zmniejszyć moc, jak za ciemno, to podbić iso.

5. posadzić dziecko na kocyku, pstrykać i cieszyć się z udanych zdjęć.

6. eksperymentować z różnymi kątami pochylenia palnika lampy, nie musi być skierowany na środek sufitu. przed eksperymentowaniem dobrze jest przy pomocy kartonika 10x10cm i gumki do włosów zasłonić palnik lampy od strony dziecka.

efekt gołej lampy strzelającej w sufit powinien wyglądać z grubsza tak: http://www.maxmodels.pl/index.php?t=...foto&u=7457602

Mieszka w
    Ząbki, k. Warszawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dziękuje za wszelkie odpowiedzi. Poeksperymentuję, co od lampy to miałem wątpliwości czy podstawowy fl-36 wystarczy, ale z po tym co pokazał fret, aż nie chce się wierzyć!! Szkoda, że nie umiem załączyć tutaj swojej fotki (jestem tu od wczoraj). Ale mimo wszystko, szacun za chęć pomocy, warsztat jaki reprezentujecie, no i portal - że istnieje.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

ty mi tu nie kabinuj ze nie wiesz jak , do posta opcje zaawansowane , zjedz myszka tam masz zarzadzaj zalacznikami , klikasz szukasz fotki wklejasz i juz ,pzdr.
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk

Mieszka w
    Ząbki, k. Warszawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

A co od lampy, którą niektórzy sugerują to takie cudo da rade? http://allegro.pl/metz-mecablitz-36-...009534566.html
    Przyznaje, że sprawę wydatków na ten rok uważam, za zamkniętą.

Awatar Arni2003
    Mieszka w
    Rumia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dołożenie FL-36R do tego zestawu zmienia go diametralnie. Zyskasz szybkość i jasność, czyli to, co jest Ci potrzebne, aby uchwycić bawiące się dziecko. Wspominasz o dużym pomieszczeniu i tu znowu możesz mieć korzyść z lampy zewnętrznej, która ma sporo większe pole rażenia. Poza tym wbudowana przy tym obiektywie daje bardzo denerwujący półkolisty cień, co pewnie już zauważyłeś ...
    E-520

Uprawnienia umieszczania postów