na etapie fotografowania moze nie, ale strzelajac w rawach - przy jego "wywolywaniu" mozesz miec wplyw na efekty w tym podbicie cieni, jasnosc, kontrast, itd. polecam.
na etapie fotografowania moze nie, ale strzelajac w rawach - przy jego "wywolywaniu" mozesz miec wplyw na efekty w tym podbicie cieni, jasnosc, kontrast, itd. polecam.
Czyli warto w rawach robic fotki? Hmm, tyle, ze mi na 1GB karte wchodzi ok 60 rawow tylko![]()
czy z kazdej sesji przynosisz wiecej niz 60 udanych zdjec?![]()
Udanych nie, ale zeby bylo 1 dobre u mnie na razie trzeba ok 40 zlych
Tak wogóle to do rawów mam program Pixmantec Rawshoter 2006 premium. Dobre to jest??? jakos malo funkcji mi sie w tym wydaje...
1. Zainwestuj w karte conajmniej 2Gb - 151 RAWów wchodziZamieszczone przez kadm_kg
2. Tylko RAW - wtedy zdjęcie możesz poprawić, itp.
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.
to tych 40 nie trzymaj. to nie sa zawody i nie zawsze masz obowiazek cos sfotografowac.
rok przezylem na gigowce![]()
Spokojnie, mam 4x 1gb. W tym dwie typu H i dwie M. Co prawda mowią ze te Compact Flash sa szybsze, ale jakos wejscie w laptopie mi nie pasuje do nich, wieć xd jest wygodniejsze. Co do robienia tylko raw'ow to musze sie przyzwyczaic... Ale czas probowac
W kwestii zawodow, to owszem nie zawodu, robie fotki dla siebieAczkolwiek, przegladam dopiero na kompie, wiec podreczny magazyn musi byc
Tak wogole, to potem konwertujecie orf'y do jpg?
xD do RAW to male nieporozumienie. Baaardzo dlugo sie RAW zapisuje na xD. Na CF duzo szybciej (mam xD Olka H i CF Sandiska Extreme III). Ja kazdego RAW wywoluje do JPG.
Wiej jednak CF trzeba kupic.
Obowiązkowo. xD mam 512 jako rezerwę i do panoramy.
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.