Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Co zakupić najpierw?

Awatar shary
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Odp: Co zakupić najpierw?

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Nie podałeś jakim rodzajem fotografii chciałbyś się zajmować.
    Cytat Zamieszczone przez Kamol3 Zobacz posta
    Co do robionych przeze mnie zdjęć, to na początku raczej zdjęcia uliczne, krajobrazy i ludzie.
    ......

| OlyJedi Awatar Kamol3
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    A ile na początek jesteś w stanie wydać? Pytam serio.
    Co do ceny jaką jestem w stanie wydać na początek to 3k-3,5k zł.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Pena ze stalkami jasnymi bym Ci na początek zaproponował - jak będziesz chciał więcej to do 5Dmk2 lub D700 zawsze można powoli dozbierać . Nie podałeś jakim rodzajem fotografii chciałbyś się zajmować.
    Pozdrawiam AP.
    Co do fotografii jaką bym chciał się zajmować to tak jak pisałem. Na początku uliczne fotki i tutaj też uważam że mikrus będzie odpowiedni. Mały, nie rzuca się w oczy i co najważniejsze lekki. Oprócz tego również krajobrazy i fotografia ludzi. Może w przyszłości będzie tego więcej, na razie muszę powoli łapać się wszystkiego po trochu żeby zobaczyć co spodoba mi się najbardziej i później w tym kierunku chciałbym iść.

Nie ukrywam również, że opcje filmowania są też dla mnie ważne, ale tutuaj to tylko okazyjne filmy.
    Ostatnio edytowane przez Kamol3 ; 26.12.11 o 14:17

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Pen, poniewaz spisze sie do tego co chcesz, street, to jego zycie, pozostajesz niezauwazonym i nikt nie traktuje Cie serio z 'aparacikiem' wiec lapiesz fajne kadry, krajobraz, 12mpix spokojnie starcza do rozdzielczych wydrukow wysokiej jakosci, ludzie, patrz punkt 1.

Polecam za Karolem E-PL1, tani i bardzo dobry jakosciowo, to juz ostatni dzwonek na zakup nowki sztuki za mala kase, mam 2 i nie zamieniam na nowsze.

Na lustro, duze i ciezkie, z duzymi inwestycjami, do bardzo powaznej specyficznej pracy, zawsze jeszcze przyjdzie czas.

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar Kamol3
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

W takim razie jeżeli wybiorę PEN'a na początek to jakie obiektywy jeszcze dokupić?

Awatar shary
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

W takim razie jeżeli wybiorę PEN'a na początek to jakie obiektywy jeszcze dokupić?
    Jeśli kupisz z krótkim kitem 14-42, to dokupując 40-150 będziesz miał zakres ogniskowych który da Ci możliwość nauki. Potem czas zweryfikuje twoje potrzeby optyczne. Ja uwielbiam fisza, ale on może Ci się wcale nie przydać.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Do Pena kupiłbym Panasonica 20/1.7 dobry do streeta i krajobraz też się da nim ogarnąć.
    Jeśli portrety też, to 45/1.8 Olympusa.
    Potem jeśli będą dodatkowe pieniądze 12/2 do krajobrazu i szerszych kadrów ulicznych.

Kita też warto mieć, jako uniwersalny obiektyw.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    JGA
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Ja bym na poczatek proponowal EPL1 + szkielko 45/1.8 olympusa i dalej masz dwie opcje:

Panasonic 20mm + z czasem Olympus 12mm,
    Lub
    Panasonic 14mm + z czasem Panasonic 25mm,
    Oba zestawy wychodza podobnie cenowo, wszystko zalezy ktora ogniskowa jest dla Ciebie priorytetowa.
    Ostatnio edytowane przez user_jgora ; 27.12.11 o 00:22

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Thumbs up Odp: Co zakupić najpierw?

Co do ceny jaką jestem w stanie wydać na początek to 3k-3,5k zł.

Co do fotografii jaką bym chciał się zajmować to tak jak pisałem. Na początku uliczne fotki i tutaj też uważam że mikrus będzie odpowiedni. Mały, nie rzuca się w oczy i co najważniejsze lekki. Oprócz tego również krajobrazy i fotografia ludzi. Może w przyszłości będzie tego więcej, na razie muszę powoli łapać się wszystkiego po trochu żeby zobaczyć co spodoba mi się najbardziej i później w tym kierunku chciałbym iść.
    e-pl1 z 14-42mm + 45mm f/1,8 + 20mm f/1,7 + fl-36R + statyw
    14-42mm - praktyczny zoomik który pozwoli Ci zorientować się na jakich ogniskowych najczęściej będziesz robił zdjęcia i pod niego kupić nowe szkiełka w przyszłości.
    45mm f/1,8 - super portretóweczka
    20mm f/1,7 - super jakość, fajna ogniskowa, genialne światło... nie pożałujesz. Dla mnie szkło numer jeden tego systemu.
    FL-36R - bardzo fajna amatorska i niewielka lampka z dużym potencjałem.
    Jeśli zależy Ci na szerokim kącie do krajobrazów to warto pomyśleć o 9-18mm a na 20mm dozbierać,
    ale jeśli 14mm wystarczy Ci na początek, to bierz bez wahania najpierw 20mm - genialne szkiełko.
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 27.12.11 o 01:11

| OlyJedi
    Mieszka w
    JGA
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Ale "praktyczny" zoomik niepotrzebnie zuzywa czesc budzetu, oraz miejsce w torbie. Lepiej od razu przyzwyczajac sie do pracy stalkami. Roznica w jakosci i jasnosci jest zbyt duza...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez user_jgora Zobacz posta
    Ale "praktyczny" zoomik niepotrzebnie zuzywa czesc budzetu, oraz miejsce w torbie. Lepiej od razu przyzwyczajac sie do pracy stalkami. Roznica w jakosci i jasnosci jest zbyt duza...
    Piszemy o kicie z E-PL1. Budżet - komplet to jakieś 200zł więcej niż samo body. Miejsce w torbie - on jest mały, sprytnie składany, zresztą nie trzeba zawsze wszystkich klamotów przy sobie nosić. Co do jakości - ta wersja kita jest całkiem używalna i piszę to z perspektywy posiadacza 20/1.7 i 45/1.8.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook