Co do ceny jaką jestem w stanie wydać na początek to 3k-3,5k zł.
Co do fotografii jaką bym chciał się zajmować to tak jak pisałem. Na początku uliczne fotki i tutaj też uważam że mikrus będzie odpowiedni. Mały, nie rzuca się w oczy i co najważniejsze lekki. Oprócz tego również krajobrazy i fotografia ludzi. Może w przyszłości będzie tego więcej, na razie muszę powoli łapać się wszystkiego po trochu żeby zobaczyć co spodoba mi się najbardziej i później w tym kierunku chciałbym iść.
Nie ukrywam również, że opcje filmowania są też dla mnie ważne, ale tutuaj to tylko okazyjne filmy.
Ostatnio edytowane przez Kamol3 ; 26.12.11 o 14:17
Pen, poniewaz spisze sie do tego co chcesz, street, to jego zycie, pozostajesz niezauwazonym i nikt nie traktuje Cie serio z 'aparacikiem' wiec lapiesz fajne kadry, krajobraz, 12mpix spokojnie starcza do rozdzielczych wydrukow wysokiej jakosci, ludzie, patrz punkt 1.
Polecam za Karolem E-PL1, tani i bardzo dobry jakosciowo, to juz ostatni dzwonek na zakup nowki sztuki za mala kase, mam 2 i nie zamieniam na nowsze.
Na lustro, duze i ciezkie, z duzymi inwestycjami, do bardzo powaznej specyficznej pracy, zawsze jeszcze przyjdzie czas.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
W takim razie jeżeli wybiorę PEN'a na początek to jakie obiektywy jeszcze dokupić?
Do Pena kupiłbym Panasonica 20/1.7 dobry do streeta i krajobraz też się da nim ogarnąć.
Jeśli portrety też, to 45/1.8 Olympusa.
Potem jeśli będą dodatkowe pieniądze 12/2 do krajobrazu i szerszych kadrów ulicznych.
Kita też warto mieć, jako uniwersalny obiektyw.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Ja bym na poczatek proponowal EPL1 + szkielko 45/1.8 olympusa i dalej masz dwie opcje:
Panasonic 20mm + z czasem Olympus 12mm,
Lub
Panasonic 14mm + z czasem Panasonic 25mm,
Oba zestawy wychodza podobnie cenowo, wszystko zalezy ktora ogniskowa jest dla Ciebie priorytetowa.
Ostatnio edytowane przez user_jgora ; 27.12.11 o 00:22
e-pl1 z 14-42mm + 45mm f/1,8 + 20mm f/1,7 + fl-36R + statyw
14-42mm - praktyczny zoomik który pozwoli Ci zorientować się na jakich ogniskowych najczęściej będziesz robił zdjęcia i pod niego kupić nowe szkiełka w przyszłości.
45mm f/1,8 - super portretóweczka
20mm f/1,7 - super jakość, fajna ogniskowa, genialne światło... nie pożałujesz. Dla mnie szkło numer jeden tego systemu.
FL-36R - bardzo fajna amatorska i niewielka lampka z dużym potencjałem.
Jeśli zależy Ci na szerokim kącie do krajobrazów to warto pomyśleć o 9-18mm a na 20mm dozbierać,
ale jeśli 14mm wystarczy Ci na początek, to bierz bez wahania najpierw 20mm - genialne szkiełko.
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 27.12.11 o 01:11
Ale "praktyczny" zoomik niepotrzebnie zuzywa czesc budzetu, oraz miejsce w torbie. Lepiej od razu przyzwyczajac sie do pracy stalkami. Roznica w jakosci i jasnosci jest zbyt duza...
Piszemy o kicie z E-PL1. Budżet - komplet to jakieś 200zł więcej niż samo body. Miejsce w torbie - on jest mały, sprytnie składany, zresztą nie trzeba zawsze wszystkich klamotów przy sobie nosić. Co do jakości - ta wersja kita jest całkiem używalna i piszę to z perspektywy posiadacza 20/1.7 i 45/1.8.