Mnie osobiście podoba się najbardziej 3 - wyglada jak... makrokosmos
Co do 1 - może się nie znam, ale mogłoby być troszkę bardziej ostre. A tak wogóle są bardzo OK.
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.
daghda - dzieki za opinię
To jest właściwie mój pierwszy eksperyment z wykorzystaniem dwóch kitowych obiektywów, tj. 40-150, jako główny i 14-45 jako odwrócony, połączonych pierścieniem odwrotnego mocowania. Problem w tym, że głębia ostrości jest poniżej milimetra i na razie nie wiem, czy uda mi się ją powiększyć - stąd nieostrości...
Dodam tym razem osę - znów pełne kadry 4 - skala odwzorowania ok. 10:1, a 5 - 3:1.
4.
5.
Pozdrawiam
Nie rozumiem co tak niektórych ciągnie do mega powiększeń... po co to na co?
Dobre zdjecie makro nie oznacza włosków na odnóżu mrówki na pełny kadr...
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Nie mam jakiś specjalnych ciągotek do mega powiększeń - po prostu ten zestaw obiektywów daje takie odwzorowanie, a jego koszt (17 zł za pierścień odwrotnego mocowania) jest o wiele niższy od rozwiązań systemowych (powyżej 700 zł).Zamieszczone przez grizz
Mógłbym użyć mniejszej ogniskowej na podstawowym obiektywie (40-150), ale wtedy powstaje duża winieta.
Z drugiej strony, czy jest jakaś granica powiększania?
Inna sprawa, że nie każdy temat jest dobry do takiego powiększenia i tu się zgadzam - może kiedyś ponowinie skręcę ten zestaw...
Pozdrawiam
kurna, swietne to!
az mnie kusi kupic ten pierscien, obiektywy juz mam...
mnie juz nie chodzi o fotografie art, ale glownie do zdjec mineralow, gdzie czesto oglada sie je pod binokularem, a tak mozna fotke cyknac i na kompie ogladac
z ta glebia to chyba nie ma co liczyc na rewelacje przy takiej skali
E-M1 mk II, worek słoików, Lumix GH4 | www.ahojmedia.pl
grizz nie bądź malkontentem ktoś znajdzie zastosowanie i frajdę z tego ... np moozgZamieszczone przez grizz
Edit: janekb jaki to musi być pierścień? Jeśli chodzi o GO to może zamiast 14-45 podpiąć jakiś obiektyw manualny OM na którym można regulować przesłonę?
Dzięki - dokładnie chodziło mi o wykorzystanie tego, co mam - poniżej jeszcze dwa przykłady, co prawda nie minirałów...Zamieszczone przez moozg
WG - ja kupiłem taki: http://www.allegro.pl/item194664863_...858_japan.html, a obiektywów manualnych po prostu nie mam...
6. Ucho igły
7. 1 grosz
Pozdrawiam
przymykanie obiektywu podpiętego zaowocuje chyba większą winietą. lepiej przymknąć zd 40-150. a co do GO - jest tak mikroskopijnie mała, że przez 5 minut próbowałem w ogóle ZNALEŹĆ na kartce papieru kawałek tekstu, żeby cyknąć fotkęZamieszczone przez WG
![]()
.