Tak mi się też wydaje, ale najnowsze pro puszki C i N mają 14-bitową precyzję ... jeszcze ze 2 latka i standardem pewnie będzie 16bit/kanałZamieszczone przez skow
![]()
Tak mi się też wydaje, ale najnowsze pro puszki C i N mają 14-bitową precyzję ... jeszcze ze 2 latka i standardem pewnie będzie 16bit/kanałZamieszczone przez skow
![]()
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Teraz palnę jak ta lama, ale trudnoA jaka to różnica w praktyce? 12bit, a 16bit?
Chcesz odpowiedź łapotologiczną?Zamieszczone przez Wesoły Miś
Proszę bardzo - więcej szczegółów na skrajnych zakresach (w cieniach i prześwietleniach), ładniejsze przejścia tonalne (brak efektu "schodkowania" na niebie) Jest to szczególnie przydatne przy obróbce zdjęć - zawsze lepiej jest mieć więcej informacji niż mniej
![]()
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
pytanie tylko, jaka jest tego cena i ile tak naprawde jest to warte dla amatora?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Dzięki za łopatologiczne wyjaśnienieAle właśnie:
Skoro kupa ludu jest zadowolona z jpegów, czyli jak Robert już wcześniej wspomniałeś 8bit. Między 8, a 16 jest spora różnica, ale 12 a 16? Tym bardziej 12 a 14 w nowych maszynach C&N.Zamieszczone przez epicure
O ile masz racje w sprawie "cieni" to jeśli chodzi o "światła" to się mylisz.Zamieszczone przez RobertW3D
Matryca rejestruje w przybliżeniu w sposób liniowy czyli różnica 1EV przekłada się na 2x silniejszy sygnał. Jeśli przyjąć, że 0EV to maksimum to na zakres od 0EV do -1EV przypada 50% wartości; od -1EV do -2EV jakieś 25% itd.
Po tzw korekcji gamma ta wielka ilość szczegółów w "światłach" jest po prostu gubiona. Dla konwersji do 8bitów (jpg czy tif) te 12bitów to i tak za dużo.
Sygnał z matrycy dla "cieni" i "świateł" jest IDENTYCZNIE zaszumiony ale po konwersjach poziom szumu dla "świateł" ginie i jest niezauważalny.
I z tego samego powodu 12bitów czy 16bitów dla "świateł" nie ma znaczenia.
TEST E-510 na US Open
To link do testu
Mówiąc szczerze to jest trochę reklamowe, ponieważ tych fotek nie można sprawdzić, czy to naprawdę robili Olkiem,, ale zakładam że robili to E510
No już nie wspomnę że fotki sa fajne
/*...................*/
/* ...........................*/
Tu jest sporo do poczytania, jak by ktoś się zastanawiał co ożna poczytać
http://www.wrotniak.net/photo/oly-e/e510-rev.html
no coś się zmienia... wczoraj oglądałem nowy film, w którym gość pomyka z E-lustrem przewieszonym na plecach... dotąd w filmach widywałem tylko najkony, kamunie i czasem jakąś leicę a tu OLEK z napisem na pasku, wielkim jak wół...
normalnie zaczęli się reklamować.
Kilka zdjęć z E510 - duże rozmiary więc uwaga na łączaNie ruszane RAW z OM lub JPEG z aparatu
teraz nie pamiętam :P Fotki z ręki - nie pamiętam czy z IS
![]()
E510 + 35-100mm (100mm F2) wywołane z RAW
http://i9.tinypic.com/68c5kxy.jpg
Będę dodawał zdjęcia z małym opóźnieniem bo mam kiepskie łącze i jedna fotka ładuje się mi ponad kwadrans.