Nie, bo wiem co to podglad glebi ostrosci i sobie domykalem u siebie, w E330 do takiej wartosci, ajka byla minimalna w 14-42 z E-510.Zamieszczone przez KaarooL
Nie, bo wiem co to podglad glebi ostrosci i sobie domykalem u siebie, w E330 do takiej wartosci, ajka byla minimalna w 14-42 z E-510.Zamieszczone przez KaarooL
Trzymałem dzisiaj E-510 i według mnie aparat jest ok jeśli chodzi o funkcje itp Ja mam E-300. I wiem jedno Moja E-300 "Jak dla mnie" jest bardziej poręczna i lepiej się trzyma i wygodniej. E-510 bardzo mi się podoba ale jednak budowa puszki mi się nie podoba stanowczo za mały aparat ale to pewnie dla tego że przyzwyczaiłem się do mojej E-300.
Zapraszam na moją stronke http://www.fotoholic.pl
Cześć.
Troszkę mnie pocieszyliście. Być może linia ta pojawia się w bardzo specyficznych warunkach, np pod ostre światło gdy jest jakiś ciemny element w kadrze. jak np w przypadku tego drzewa na optycznych. Ale ja lubię uganiać się za ptaszkamii takie warunki mogą się zdarzyć. Ale skoro u nikogo coś takiego nie występowało, być może nie stanowi to aż takiego problemu. Lub występuje sporadycznie.
http://www.optyczne.pl/51.7-Test_apa...umy_w_RAW.html
Drugim miejscem gdzie znalazłem wzmiankę o tym, jest stronka fotopolis. Tam z kolei problem tej linii wystąpił w czasie focenia przy dłuższych czasach naświetlania (zdjęcia nocne). Zdjęcie nocne z pomnikiem przedstawiającym białego (jasnego w każdym bądź razie) orła. A zdjęcie nocne również należą do jednych z moich ulubionych (mają cholery swój klimacik)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6030&p=8
Z drugiej strony zdaję sobie sprawę z tego że w testach szuka się po prostu dziury w całym i tyle. Tak więc zapodałem powyżej linki na stronki gdzie występuje problem. Dzięki za odpowiedzi napisane i te które będą jeszcze napisane.
Pozdrawiam.Hajcer
Jak wrócę do domu to coś wrzucęZamieszczone przez chomsky
![]()
Panie C+, ja poproszę o opinię odnośnie tej nieszczęsnej rozpiętości tonalnej. Jak jest w praktyce? Ktoś tu pisał na forum, że to propaganda i nie prawda. Był link do tabelki wg której w jpeg jest lipa, a w raw jest dobrze. Byłaby to wówczas sprawa do rozwiązania software'owo. Co na ten temat mówi doświadczenie?
JPG właściwie zawsze będzie gorszy z tego prostego powodu, że ma tylko 8bit/kanał.Zamieszczone przez Wesoły Miś
O ile dobrze pamiętam E-5x0 mają przetworniki 10lub12bitowe/kanał, więc na pewno najnowszych C i N nie dogonią. Aby uzyskać jak najlepszą rozpiętość tonalną pozostaje tylko użycie RAW i konwersja do 16bitowego TIFFa.
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Przecież ekran też ma 8 bitów na kanał :>Zamieszczone przez RobertW3D
Problem z JPG polega na tym, że aparat obcina do tych 8 bitó w głupi sposób, arbitralnie wybierając fragment histogramu jaki odwzoruje w pliku. Stąd kilka aparatów o dokładnie tej samej rozpiętości tonalnej może dawać zupełnie różne JPG, bo jeden wsadzi do niego większy, a drugi mniejszy fragment tego, co siedzi w matrycy.
Tak czy siak, mając nawet 16bitowego TIFFa i tak widzisz obraz o ośmiu bitach na kanał.
A jak wywołam w fotolabie, to ile bitów widzę? Wtedy widzę różnicę?
wtedy wcale nie "widzisz bitow", bo po wydrukowaniu zamieniasz forme cyfrowa na analogowa. natomiast co do rozpietosci tonalnej, to jeszcze zaden serwis nie przeprowadzil testow tak, jak powinien to zrobic, czyli na rawach. poza tym optyczne.pl juz kompletnie odplyneli w kosmos, gubiac sie w tym, co zmierzyli. dpreview testowal na jpegach i wyszlo im, ze e-410 ma mniejsza dynamike o jakies 0,3-0,7 EV niz konkurencja, ale - o dziwo - pentax k10d wypadl tak samo i jakos nikt w nim na dynamike nie narzeka. generalnie spodziewalbym sie mniejszej dynamiki po olympusach, ale tylko dlatego, ze ich matryce sa troche mniejsze niz w pozostalych systemach. jednak, jak zauwazyl recenzent z dpreview, nie sa to roznice, ktore odczul w codziennej fotografii.Zamieszczone przez Wesoły Miś
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Wydawało mi się, że wszyscy (oprócz może jakiś lustrzanek średniego formatu i chyba pentaksa K10) używa przetwarzania 12bit/kanał.Zamieszczone przez RobertW3D
Czy coś mi umknęło?