Strona 17 z 32 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 313

Wątek: Test E-510

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    c+:

E-330 też daje niezłe mięsko, o ile panuje się nad światłami... mnie by styknęło w nowych OLKACH te 7MPIX, jeśli w zamian popracowaliby nad uzyskiem informacji z wysokiego ISO i tą nieszczęsną rozpiętością od cieni do świateł. 10MPIX to już rozpusta.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Już Ci mówię
    1. Nie mam bo dopiero kupię, ale czytając was można zgłupieć. W planach mam dual kita na początek. Potem zobaczymy. Z pewnością coś dłuższego a na końcu jakieś makro.
    Teraz Ty się nie obraź... ale ja mam dość mądrości ludzi, którzy z kita nie wychodzą lub dla których marzeniem jest posiadanie 50-200. Ja ten etap przeskoczyłem. Potrafię zrozumieć ludzi dla których E-510 z 50-200 to zestaw marzenie. Prosiłbym jednak byś pamiętał, że nie dla każdego taki zestaw to konic możliwości. Jeśli ktoś chce kupić 150/2,0 i patrzy pod co to szkiełko podepnie to marną perspektywą jest E-510. Sry, ale dziadka mam już sporo czasu i czas myśleć o jego emeryturze. Z tym, że E-510 go nie zastąpi. Czekam więc ma E-next.

2. Miałem już sporo obiektywów w rekach, choćby ostatnio na zlocie i powiem, że uchwyt E-1 jest znakomity
    O czym piszesz? Skup się na tym o czym była rozmowa. Dyskutowaliśmy o E-510

3. Miałem i długie obiektywy w rękach, choć nie te największe jak ZD300
    Podpiąłeś 35-100 lub 150 pod E-510 lub E-500?

4. Dodatkowy grip do E-510 to zupełnie coś innego niż sam grip aparatu, a ja o nim pisałem.
    Ja o tym, że IMO brak uchwytu opcjonalnego dla E-510 jest błędnym posunięciem.

5. Doskonale rozumiem, że każdy ma swoje potrzeby, ale chciałem wam uzmysłowić jak daleko posunęliście się w narzekaniu na pewne cechy aparatów(w tym głównie nowych Olków). Z boku to zaczyna przypominać zbiorową malignę, której ulegacie, a to dlatego że nie wierze że wszyscy macie wielgachne dłonie, które potrzebują rzeczywiście dużego gripa aby uchwyt był dobry. Wymóg ciężkości też bez sensu a już w ogóle uzasadnianie tego wygodą robienia zdjęć jest zabawne.
    Widać, że nie wiesz o czym piszesz. Skoro rozumiesz, że każdy ma swoje potrzeby to nie dyskutuj o nich tylko przyjmij do wiadomości, że są. Jeśli dla Ciebie brak opcjonalnego gripa czy mały wizjer to mało znaczące cechy to ok. Ja to przyjmuję do wiadomości. Przyjmij i Ty do wiadomości, że E-510 nie jest szczytem marzeń dla sporej części userów e-systemu. Zresztą dla Olympusa lepszym jest grono malkontentów, którzy ładują w jego system nadal sporo kasy niż grono kitowców, którzy z czasem uzmysławiają sobie, że kit to koniec, a u konkurencji lepiej Widać, że Ci narzekający są najwierniejsi inni wychodzą po cichaczu.

The z00m gabaryty 35-100/2,0 nie są takie tragiczne.
    Nie wiem jakie gabaryty musiałby mieć ten obiektyw by Cię przerazić, ale przewrotnie napiszę, że gabaryty te stają się przeraźliwe po podpięciu do takiej puszeczki jak E-500/E-510. Właśnie z E-500 miałem okazję sprawdzić ten obiektyw. O ile na statywie to wszystko jedno co na końcu będzie podpięte o tyle z ręki to już tragedia.

Pozdrawiam w pokoju...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    może napiszę dziwactwo, ale moim pentaconem z flektogonem 50mm/4 i pryzmatem z pomiarem światła (w sumie jakieś 4 Kg) idealnie mi się foci. Aparat musi być ciężki by zapewnić stabilność przy większych rozmiarem szkiełkach.

Wziąłem w łapy 510, chciałem się przekonać czy może nie na darmo czekam na E-next. Niestety trochę się rozczarowałem ergonomią. Mimo wspaniałych właściwości obrazowania ergonomia jest taka sobie (mam E300 i bardzo lubię trzymać go w łapkach, nawet z Jupiterem 200/4 trzyma się to dobrze, no i grip do e300 to poważna zaleta). Źle że oly nie zrobił uchwytu do e510. Brakuje mi także (przy takich parametrach) drugiego pierścienia nastawów pod palec wskazujący. Fotografuję tylko w trybach manualnych i brak takiego pierścienia zwyczajnie powoduje problemy z szybką obsługą sprzętu. W e300 mam metalowy korpus, więc nie boję się o to, że sprzęt się rozpadnie (swoją drogą mógłby ktoś poprawić w olypedii korpus E300 z plastikowego na metalowy, powlekany plastikiem)

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    ...... wyciąłem.... bo to jest powyżej
    Pozdrawiam w pokoju...
    Wiesz mam wrażenie czasem , że jesteś "biurwą" bo tak lubisz elaboraty rozpisywać... (półżartem), ale swym wywodem
    zmuszasz mnie abym ponownie wyjaśnił bo chyba mnie nie zrozumiałeś.
    Teraz dorzeczy!
    1. Nie obrażam absolutnie... spoko , masz prawo mieć dość ludzi w ogóle, ale ty d...maryni a ja o twych słowach. ja nie pisałem, czy Ciebie stać czy nie.
    Wychodzi na to że to był niesmaczny przytyk, ale mnie to nie rusza . Ten typ tak ma.
    To nie było meritum sprawy. Zestaw kitowy nawet dla mnie to będzie początek raczej drogi, którą ty juz masz za sobą
    Jeśli ktoś chce kupić 150/2,0 i patrzy pod co to szkiełko podepnie to marną perspektywą jest E-510 i tu sie mylisz uważam, że to szkło podpięte właśnie do E-510 będzie się doskonale sprawować.
    Dobrze, że czekasz bo chcesz więcej

2. O czym piszesz? Skup się na tym o czym była rozmowa. Dyskutowaliśmy o E-510
    To niestety ty nieuważnie czytasz wypowiedzi. Właśnie była mowa w Twoim poście o tym że nie miałem w rękach obiektywów więc się nie mogę (w domyśle) na ten temat wypowiadać. Dałem Ci przykład, że choć nie posiadam
    lustra czy owych obiektywów, to parę sztuk już dotykałem i mogę coś na ten temat powiedzieć.

3. Widać, że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Ja rozumiem że każdy ma swoje potrzeby i nie każdemu dany model sie podoba czy pasuje ale jak sie wypowiadam publicznie to nie używam skrajnych przymiotników
    , które sugerują innym co mają myśleć. Po prostu używaj zaimka "Ja" "Mój" , "moje" i bez przymiotników: niedopuszczalne, najgorsze, beznadziejne itd. lub form typu "tragedia". Denerwuje mnie kompletny brak obiektywizmu.
    Zwracasz mi uwagę, że inni mają prawo do swego zdania. Zauważ ze ty innym to prawo zabierasz w swojej wypowiedzi.
    Ja chciałem zwrócić uwagę w tym i Twoją, że E-510 to świetny aparat jak się zdaje w brew temu co tu piszesz o nim.
    Nie zgadzam sie również z tezą, że 150 podpięte do E-510 to "tragedia". Tylko tyle
    Wiesz mam w domu teleskop 1000mm , może dlatego gabaryty tych obiektywów mnie nie przerażają
    <peace>
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar elfior
    Mieszka w
    z winnego grodu :)
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Czy ma ktoś może zaawansowaną instrukcję do E-510 po polsku?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    ja Wan powiem tyle....510 zostawia Dziadka w tyle jesli chodzi o obraz, Iso 1600 jest idealne dla mnie, 800 jest marzeniem posiadacza E-1 a moim zdaniem po testach we wtorek nie ustępuje Nikonowi wcale, jest bliziutko Canona a brakuje mu tylko ergonomii. Nie oszukujmy się - jeśli ktoś poznał ergonomię Dziadka to już tylko lepszy aparat może mu ją zastąpić. E-510 to nie ten segment, pamiętajmy o tym...Technologicznie wyprzedza go w jakości obrazu, szybkości obróbki itd...ale to dalej amatorski aparat. Amator nie potrzebuje gripa bo nie wie co to jest....
    Będzie E-next z gripem i wodotryskami. E-510 jest dla ludu, E-410 dla ludu z małymi paluchami i chcącymi mieć małą zabawkę do kieszenie o dużych możliwościach.Tyle.
    Co tu porównywać, gdybać itd..
    Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czego potrzebuję...jeśli ergonomii z wodotryskami to czekać na E-next i zbierać na niego kasę albo kupować szklarnię. Jak chcę śliczny obraz, uzyteczne iso i obejdę się bez rolki i gripa, brać E -510 i się cieszyć. Trzyma się go bardzo dobrze....

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Macie szczęście, że mogliście GO choć "pomacać"!
    Może i do mojej "gminy" kiedyś trafi. Opinie Wasze utwierdzają mnie w tym, żeby na NIEGO "zapracować" - dzięki.
    Pozdrówka.

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    Amator nie potrzebuje gripa bo nie wie co to jest....
    Jestem amatorem w stu procentach ale dziwnym trafem o gripie słyszałem
    Ba nawet używałem z analogowymi body Minolty.
    Teraz mam E-510 i sigmę 150/2,8 macro i zuiko 8mm fisheye.
    Do tych szkiełek grip by był był jak znalazł.
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czego potrzebuję...jeśli ergonomii z wodotryskami to czekać na E-next i zbierać na niego kasę albo kupować szklarnię. Jak chcę śliczny obraz, uzyteczne iso i obejdę się bez rolki i gripa, brać E -510 i się cieszyć. Trzyma się go bardzo dobrze....
    Je też chcę śliczny obraz ale ergonomią też nie pogardzę
    Może jakis alternatywny grip się pojawi?
    Już coś nawet było na forum...
    A na następcę dziadka, nawet gdybym miał pieniądze, byłoby mi ich szkoda.
    Wolałbym w zamian jakies ciekawe szkło.
    A za jakies dwa, trzy lata...się zobaczy

Cytat Zamieszczone przez elfior
    Czy ma ktoś może zaawansowaną instrukcję do E-510 po polsku?
    A bo ja wiem, czy zaawansowana?
    http://rapidshare.com/files/46581244...al_PL.pdf.html
    Sprawdź sam.

Mieszka w
    las
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A jakies zdjęcia to robisz ? Czy to sprzęt do szpanu ? Pochwal sie.