Strona 14 z 32 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 313

Wątek: Test E-510

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dar-i-jush:

kiedyś dojrzejesz do formatu ORF (RAW) i zrozumiesz o co w tym biega. z tego formatu możesz mieć ostrość jaką tylko chcesz: od mydełka do żyletki.

nie patrz na JPEG'i... tak się nie ocenia aparatu. naprawdę podobają Ci się przeostrzone (z obwódkami od wzmocnienia) pliki prosto z E-410? bleeee

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja już jestem zaznajomiony z formatem RAW i obróbką tegoż, ale zdaje się, że 410 też zapisuje w RAW tak jak 510. I co wtedy z tym wyostrzeniem? Wydaje mi się, że będzie podobne. W teście tego nie uwzględnili. Profesjonalista z jpeg'ów chyba rzadko korzysta. Jeżeli sobie wyostrza, to z RAW, bo daje większe możliwości (no i jakość). Z jpega nie chciałoby mi się wyostrzać... Więc porównanie jpegów na fotopolis i komentarz, że z miękkich będą zadowoleni pro jest chyba trochę bez sensu?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    w rawie nie powinno by różnic, teoretycznie ten format ma nie byc "dotknięty" softem aparatu. Ale niech fachowcy potwierdzą...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    w rawie nie powinno by różnic, teoretycznie ten format ma nie byc "dotknięty" softem aparatu. Ale niech fachowcy potwierdzą...
    "teoretycznie"
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Chyba nie jesteśmy w stanie poznać, czy aparat X nie smagnął lekko RAWa softem co by ten się "lepszy" wydawał. Ale skoro 410 i 510 mają taką samą matrycę, to i RAW musi być taki sam. A jpeg... osobiście nie chciałbym, aby był nie-wyostrzony tak jak RAW. Prosty format do prostych zdjęć z imienin cioci na przykład i nie chciałbym siedzieć nad każdym i ostrość regulować. A skoro na fotopolis twierdzą, że najmocniejsze wyostrzenie 510 jest mniejsze od najmniejszego w 410 (kto wie, czy prawdę mówią), to ja bym wolał, żeby jednak było troszkę większe w 510. Choć niedużo, bo 410 przegina pałę...

Kto wie, co za jakiś czas przynieść może aktualizacja firmware...

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    ja tam lubię żylety...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    ja tam lubię żylety...
    ja czasami też, ale właśnie od tego mam w gimpie 4 sposoby wyostrzania ustawione - w różnych sytuacjach jeden sprawdza się lepiej iny gorzej...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    tutaj możemy przeczytać co o e510 sądzi zawodowiec (z 40 letnim stażem), który pracuje dla NWP. Dotychczas używał e-1, na którym wypstrykał 36 tyś fotografii w śniegu, kurzu i deszczu w trakcie swoich ostatnich 9 podróży do Kaszmiru. Efekty tej pracy zobaczymy zresztą w jego kolejnej książce, która ukaże się w 2008r. Niedawno wpadł mu w ręce e510 i jest zachwycony ergonomią aparatu, szybkością działania (w tym autofocusa), jakością zdjęć, w szczególności bardzo niskim poziomem szumu. Chętnie przekazał by redakcji fotki robione na ISO1600, ale procedury i specyfikacje jeszcze na to nie pozwalają, na razie dopuszczalne jest ISO400. Generalnie widzi w tym sprzęcie same zalety, co zresztą potwierdził przesiadką z e-1 na e510.
    Co najważniejsze to pisze praktyk-zawodowiec i nie jest to test na zlecenie. Naprawdę warto przeczytać.

pozdr...

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    ja tam lubię żylety...
    ja czasami też, ale właśnie od tego mam w gimpie 4 sposoby wyostrzania ustawione - w różnych sytuacjach jeden sprawdza się lepiej iny gorzej...
    mam to samo... byłem bardzo ciekawy tej 510tki ale po wycieku informacji o E- 1P, czy jak tam go zwą, stwierdziłem że chyba pozbieram kasę rok dłużej i kupię Dziadka-2...11 pól AF w dodatku krzyżowych łapie "moje samoloty" a ja stoję i dłubię pacem w nosie...deszcz, nie deszcz...

| OlyJedi Awatar elfior
    Mieszka w
    z winnego grodu :)
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Byłem dzisiaj w fotoexpercie....E-510 nie ma nawet u dystrybutora To po cholere na ich stronie widnieje czas dostawy 1-2 dni