Stacja paliwowa na kolka...troche niebezpiecznaswierszcze wygladaja apetycznie na talerzu
Swietne foty i opisy.
Stacja paliwowa na kolka...troche niebezpiecznaswierszcze wygladaja apetycznie na talerzu
Swietne foty i opisy.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Nie, na świerszcze bym się nie skusiłCysterna odjechana. Warzywa swojsko wyglądają, tylko może świeżej niż u nas. Kolejny odcinek serialu za nami
![]()
The question is: What is a Mahna Mahna?
Mała wioska to też nie było specjalnego ruchu na targowisku. Ludzie tutaj byli bardzo sympatyczni.
180.
Porcje wieprzowiny starannie przygotowane, zwierzęta zjadają dosłownie w całości, zostają tylko kości i kopyta.
181.
Mnie cieszyło najbardziej, że dominują warzywa.
182.
Cebula, imbir i czosnek to podstawa kuchni.
183.
Nieodzowną częścią każdego targu są żywe zwierzęta. Pani na hamaku, tyczką z woreczkami uspakajała bijące się kury, by sobie nie zrobiły krzywdy.
184.
Obok, pani oferowała młode koty, dowiedzieliśmy się jakie jest ich przeznaczenie ale nie będę o tym pisać.
185.
Przy wyjściu z targu można kupić pyszne placuszki, tym razem mąka wymieszana z rozgniecionymi bananami, palce lizać.
186.
Za panią z placuszkami widać stoisko z papierowymi gadżetami, są to papierowe odpowiedniki dóbr doczesnych, kupują to mieszkańcy kiedy idą na pogrzeb, są to przykładowo garnitury, samochody, zabawki i oczywiście dolary.
Pali się to wszystko nad grobem zmarłego. Byliśmy świadkami konduktu żałobnego, dolary bez przerwy spadały z nieba.
A tak w ogródkach rosną : papaja
187.
Często po płotach wije się pieprz.
188.
A to największy owoc na świecie rosnący na drzewie, jackfruit a po naszemu bardziej owoc drzewa bochenkowego, może ważyć ponad 30 kg, bardzo smaczny.
189.
cdn.
Ostatnio edytowane przez Muminek ; 16.01.12 o 23:02
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM
O różnych rzeczach słyszałem ale nie o świerszczach do jedzenia, to jednak prawda ze dosłownie wszystko jedzą, ciekawe co jeszcze nam pokażesz.
Świerszcze rewelacja, smakowały jak smażona cebulka, do tego ten ostry sosik, pychotka.
---------- Post dodany o 21:30 ---------- Poprzedni post był o 21:22 ----------
Jadąc skuterem przede wszystkim trzeba uważać by nie wpaść w dziurę a dziury bywają głębokie i są nieoznakowane. Podam jeszcze przepis na asfalt, powierzchnię należy utwardzić kamieniami, wyrównać, lepik w beczkach 200 litrowych roztopić nad ogniskiem i rozlać po powierzchni. Tak się to robi
---------- Post dodany o 21:33 ---------- Poprzedni post był o 21:30 ----------
Zbieram materiały, coś upublicznię na dowód że tam byliśmy.![]()
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM
I znów ślepia się radują. MiodzioZnów czekamy z niecierpliwością na dalsze wrzutki
![]()
LRU: #472938 | XMPP winnetou@jabster.pl
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting
E-30 + kilka gratów, brak talentu i światłowstręt
Głodny się robię - zjadło by się świerszcza i pogryzło dorianem![]()
Ale żarty na bok - jak tam u nich z C2H5OH ?
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Muszę powiedzieć, że autor ma swadę - fotograficzną i słowną. W zaprezentowany albumie doskonale łączy treść obrazkową ze słowem, którym świetnie - trzeźwo, trafnie, dociekliwie, interesująco uzupełnia foteczki.
Najważniejsze, co przyciąga moje oko, to smykałka do reportażu. Dużo fotek jest dobrymi krajoznawczymi, ale nie mało jest fotek pokazujących więcej – ludzi, kraj przez który wędrował fotograf, co jak sobie wyobrażam, jest dużo trudniejsze niż zaliczenie obiektywem kolejnych miejsc, obiektów.
Kilka (5 - 10) fotek na moje oko jest bardzo dobrych. Tym bardziej to jest cenne, bo Autor przejeżdżał kraj jako turysta, a więc trasy i rozkłady jazdy miał przymusowe, nie mógł np. zatrzymać się, pokontemplować fotograficznie jakieś magiczne miejsce i wyfocić nastrój dla nas. Jazda wg rozkładu urozmaica okazje ale i ogranicza.
Podziwiam refleks Autora w składaniu się do strzału. Często udaje mu się uchwycić w obrazie sedno zakładane w scenariuszu, co po uzupełnieniu słowem daje szeroki ogląd, opis sytuacji.
Generalnie pierwszy raz spotykam taką szeroką i wnikliwą relację wykonaną w zwykłej podróży turystycznej. A nawet, gdyby nie była to regularna wycieczka turystyczna, to i tak relacja ta, to dużżżża klasa! Sprzęt wykorzystany w 200 %.
Pzdr, TJ
Tradycyjnym ryżowym bimbrem tylko częstowali, sam też pędziłem trochę, więc mogę napisać że nic specjalnego, mocne i tyle, na targach nigdzie nie wystawiali tego na sprzedaż. Z alkoholi sprzedawali tylko nalewki z kobry, gekona, dziwnych ślimaków i innych stworów. Kosztowałem trzy piwa, Sajgon, Tiger i Huda, wszystkie bardzo lekkie ale w wysokiej temperaturze % odczuwalne.
My jako odkażalnik piliśmy tylko wysokogatunkowe whisky, które jest do kupienia w większych miastach za około 1/3 ceny krajowej.
Wino kosztowaliśmy, trudno ocenić, ale lepsze pije się w Europie. Wietnamczycy zaczynają produkować coraz więcej wina, nad jakością też mocno pracują.
Wietnamczyków nie stać na picie importowanych alkoholi, sami też mało piją, tak na moje oko. Nie widziałem ani jednego pijanego człowieka z wyjątkiem kilku naszych zachodnich sąsiadów w jednej restauracji.
Ciekawostką jest to że piją taksówkarze w Sajgonie czy Hanoi, nawet w aucie mają otwartą puszkę, powiedzieli że piją po to, by się lepiej w korkach jeździło.
Ostatnio edytowane przez Muminek ; 17.01.12 o 00:11
Super relacja; rozpocząłem od środka do końca, następnie od pierwszego posta wątku aż do środka, no i znów na koniec by odzyskać nowo dodane posty. Sam tytuł nie był dla mnie specjalnie pociągający (wybaczcie nowicjuszowi), ale gdy zacząłem przeglądać zdjęcia, wpadłem jak śliwka w kompot. Nie pamiętam, bym z takim zaciekawieniem i wywalonymi gałami prześledził cały wątek.
Zazdroszczę Muminkowi umiejętności narracji i od tej chwili z zapartym tchem czekam ciągu dalszego, dziękując za ucztę dla oka i mózgu,
pozdrawiam, Maciek (E-620+ E-PL6 + parę innych rzeczy)
------------------------------------------------------------------------------------------------------
'Kochana Redakcjo, chcę grać jak Mozart. Jaki fortepian powinienem sobie kupić?'