Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: olympus e420 problem z aparatem

Mieszka w
    okolice Bydgoszcz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

olympus e420 problem z aparatem

Witam
    2 dni temu kupilam od kogos e-420 ,aparat byl uzywany ale w bardzo malo, dzisiaj robiac zdjecia z lampa (zrobilam ich ok 50 ) wylaczyl sie podglad, menu, info zaden przycisk nie reaguje , jest to moja pierwsza lustrzanka , nie za bardzo znam sie jeszcze na tych aparatach, nie wiem czy cos jest zle ustawione w ustawieniach czy poprotu jest on wadliwy. Zrobilam dzisiaj na nim reset aby przywrocic ustawienia fabryczne. Moze ktos mi wyjasni co sie dzieje acha jeszcze jedno zdjecia mozna robic ale patrzac przez celownik ale nie mozna ustawic ostrosci , nie dziala wogule ta opcja spustu migawki do polowy aby ja ustawic.
    Ostatnio edytowane przez shanti ; 19.12.11 o 19:41 Powód: za malo napisalam

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Odp: olympus e420 problem z aparatem

Jaki obiektyw masz podpięty do E-420 - podaj dokładniejszy opis. Na czym polegało przywrócenie ustawien fabrycznych? Mam E-420 i chętnie pomogę. Pozdrawiam
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

Mieszka w
    okolice Bydgoszcz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

dzieki ze znalazl sie ktos kto bedzie chetny mi pomoc
    Aparat kupilam z 2 obiektywami ED 14-42 mm f3,5-5,6 i ED 40-150 mm f4,0-5,6 a lampa to TumaxDPT383AFZ-OP Jesli chodzi o ustawienie fabryczne to wyczytalam gdzies w necie o rescie polegajacym na ustawieniu aparatu na P otworzeniu klapki od kary i wcisnieciu jednoczenie 2 przyciskow menu i ok , reset ogolnie sie powiodl , musialam na nowo ustawic date , jezyk i inne ustawienia,
    to wszystko wyglada mniej wiecej tak zrobie kilkanasie zdjec (30-50) i juz nie moge wejsc w zadne funkcje ani ustawic ostrosci, aparat polezy wylaczony ok 30 min i moge go znowu odpalic i korzystac ze wszystkich funkcji. Wg mnie to tak jakby barakowalo pradu, pierwsza moja ysl byla taka ze bateria jest slaba wiec ja naladowalam ale problem powrocil po zrobieniu kilkunastu zdjec. Pierwszy raz mam do czynienia z lustrzanaka wiec nawet nie wiem jak to ugrysc, kasiazeczke instrukcji ciagle studiuje i szukam odpowiedzi..... Tak sie cieszylam na ta lustrzanke a tu taki klops

| OlyJedi Awatar piozet
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

To, że problem wrócił po kilkunastu zdjęciach jeszcze nie dowodzi, że akumulator jest ok.
    Możesz sprawdzić na innym akumulatorze? (pożyczyć?).
    Hipoteza o padniętym akku nie jest zła (padniętym na amen - pewnie trzeba kupić nowy)

Mieszka w
    okolice Bydgoszcz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Akurat nie mam od kogo pozyczyc akumulatora, ale jak juz to kupie nowy , Dzisiaj zauwazylam ze on czasami tak robi ze jak go wlacze to automatycznie zaraz podnosi sie lampa robi kilka takich pstryczkow i wtedy wlasnie nic nie wyswietla sie na ekranie, zadne funkcje nie dzialaja , jedynie to co jest ustawione to widac na celowniku. Ogulnie to tez obstawian ze cos jest z energie , moze cos w ustawieniach ???

| OlyJedi Awatar piozet
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Nie w ustawieniach nie możesz mieć włączonych rzeczy które dadzą takie efekty. Stawiam w kolejności na:
    - akumulator (70%)
    - elektronika (20%)
    - coś innego (10%)
    Jak chcesz kupić nowy to poszukaj wyprzedaży bo jak wydasz ~130 na akku a okaże się, że uszkodzone body to będzie słaby interes. Poszukaj wątek z dobra cena - jakaś firma na śląsku ostatnio wyprzedawała oryginalne olympusowe BLS'y z super ceną. Jak chcesz kupić zamiennik to raczej znanej marki nie no-name'a.
    Czasami na aukcjach coś można znaleźć.

Jak masz znajomego z PEN'em to też możesz akku od niego pożyczyć (nie musi być E4XX, E6XX)
    Ostatnio edytowane przez piozet ; 22.12.11 o 20:21

| OlyJedi Awatar Gryphoon
    Mieszka w
    Aleksandrów Łódzki
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Shanti - jesli jestes z Łodzi lub okolic to mozemy sie gdzies na miescie umowic - zerkne.

Mam jeszcze taka rade (bo takze stawiam na prad) - podjedz do jakiegos sklepu foto gdzie sprzedaja Olka i zapytaj czy nie mozesz sprawdzic z ich akumulatorem. Moze sie zgodza...
    C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
    Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
    Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

W Foto-Novej w Krakowie mają zamienniki akumulatorów delkina w sensownej cenie a jakość jest bardzo dobra. może by w zamiennik zainwestować ?

Mieszka w
    okolice Bydgoszcz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dzieki za wszystkie porady, poszukam jakiegos sklepu olympusa i sprobuje sie od nich, akumulatora poszukam jakiegos na allegro , nie zabardzo sie na tym znam ale cos znajde napewno
    jesli chodzi o ten moj problem z aparatem to zauwazylam ze dzieje sie to wtedy gdy aparat dluzej jest wylaczony ,a pomaga na to otworzenie bateri i odlaczenie jej na sekunde i aparat dziala jak nalezy
    Gryphoon niestety mieszkam w Bydgoszczy w sumie pod Bydgoszcza ale to i tak kawalek do ciebie gdybym mieszkala blizej napewno bym skorzystala z pomocy.

a mam pytanie z innej beczki jak mam podlaczona lampe , zrobie na niej ok 80 fotek i akumulatorki padaja a mam nowe sanyo czy to normalne ?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

shanti, jeżeli będziesz chciała pożyczę na kilka dni akumulatorek od pena (BLS-1), szczegóły posłałem na PW.