Największą zaletą m4/3 dla mnie są wymiary i waga. Przy transporcie lotniczym są to parametry nie do przecenienia.
Od pewnego czasu badam czy da się złożyć coś sensownego do trochę bardziej zaawansowanej fotografii podwodnej
z użyciem PEN-a. Może się komuś ta wiedza przyda a może też coś doda od siebie.
Są dwa wątki Dobasa dotyczące E-PL1:
PEN pod wodę / E-PL1 + PT-EP01
ufl-1 ufl-2 ? która lampa do pt-ep01 ??
Choć cena zestawów jest atrakcyjna to w tej chwili nie odpowiada mi filozofia fotografii podwodnej Olympusa.
- wsparcie tylko dla 14-42mm
- makro czy szeroki kąt załatwia się przez nakręcane zewnętrzne mokre soczewki czy konwertery WA.
- brak przewodowego sterowania lampami
Mnie interesuje WA i to możliwie jak najlepszej jakości i na tym się skupię.
Można ostatecznie do starszych obudów dla E-PL1/E-PL2 zastosować kopuły Zen (źródło):
- Zen WA-100-EP dome port, PEN, 9-18 4″ optical glass dome port, for PT-EP01/3 with Zuiko 9-18mm
50mm optical radius
cena GBP 409.99- Zen WA-100-EP714 dome port, PEN, 7-14 4″ optical glass dome port, for PT-EP01/3 with 7-14mm zoom
50mm optical radius
cena GBP 409.99- Zen DP-100-EP dome port, PEN, Pan 8 4″ optical glass dome port, for PT-EP01/3 with Panasonic 8mm fisheye
50mm optical radius
cena GBP 649.99
tyle że są to monolity, bez możliwości zmiany pierścienia pośredniego i do trzech obiektywów należało by wozić ze sobą trzy kopuły.
Do PT-EP05L/PT-EP06L dla E-PL3/E-PM1 można dostać tylko specjalnie dostosowany dome ZEN 9-18 za USD 1198,00
Chyba jedyną obudowa dostępną obecnie do E-P3 która mniej więcej spełnia moje wymagania jest 10Bar HS-DC-Op-EP3 (w USA).
Zdjęcia obudowy 10bar do E-P3:
- obudowa jest aluminiowa i jak na materiał jest relatywnie tania.
- możliwość podłączenia świateł po kablu i światłowodzie. Domyślam się, że jest możliwość schowania jednym ruchem lampy aparatu
i tym sposobem wyłączenia dwóch zewnętrznych lamp- z angielskiej wersji językowej to nie wynika ale domyślam się z hiszpańskiej, że przy pomocy różnych pierścieni pośrednich można
używać jedną kopułę do Lumix 8mm, Lumix 7-14 i oczywiście MZD 9-18
W przypadku sterowania lampami światłowodem można dostać odpowiedni światłowód pojedynczy lub rozgałęziony ale
w sterowaniu przewodowym TTL już tak łatwo nie jest.
W zasadzie można próbować dostać obudowy do lamp FL-36 obudowa Olympus PFL-E01 lub do FL50 obudowa Fantasea FFL-50.
Do reszty zostają dwa rozwiązania ze wsparciem pełnego TTL:
- Athena TTL Converter Olympus for Dual Sea&Sea/INON Strobes
- konwerter Heinricha Weitkampa.
Możliwe, że ten by pasował do PEN-a i obudowy 10bar bo Panasonic chyba używa protokołu Olympusa.
Przyznam się, że nie wiem jak spisują lampy Ikelite/Sea&Sea/Inon po podłączeniu bezpośrednio do stopki PEN-a.
Powinny chyba być wyzwalane w trybie manualnym i wtedy powinno się dać ustawiać siłę błysku na lampie
ale choć chyba nikt z profesjonalistów nie używa TTL to wygodne to nie jest. Ikelite ma regulację siły błysku
w trybie M na obudowie.